Η Σελήνη – κάρτα Νο 18

Η κάρτα αυτή έχει πολλές σημασίες, η πιο ουσιαστική, όμως, είναι η απατηλότητά της

Αστρολογικός κυβερνήτης: Ιχθύες




Μια μεγάλη κόκκινη καραβίδα –το εγώ– βγαίνει στην ξηρά από μια γαλήνια λίμνη, τη λίμνη του παρελθόντος και των αναμνήσεων. Δεξιά κι αριστερά στο βάθος φαίνονται δυο πύργοι, ένας λευκός κι ένας μαύρος, μπροστά απ' τις πύλες των οποίων ένας σκύλος κι ένας λύκος, σύμβολα των ζωικών ενστίκτων, αλυχτούν κοιτάζοντας τη σελήνη. Η σελήνη, που λάμπει, απεικονίζεται και με

τα τρία πρόσωπά της, τη νέα σελήνη, την πανσέληνο και τη φθίνουσα σελήνη, αντιπροσωπεύοντας τις τρεις φάσεις της γυναίκας, το κορίτσι, τη μητέρα και τη γριά. Ως κυβερνήτης του Καρκίνου, η Σελήνη συμβολίζει τη μήτρα, που δίνει τη νέα ζωή, αλλά και τον τάφο, όπου καταλήγει κάθε ζωή. Σύμφωνα με μια δοξασία, ήταν η κατοικία των νεκρών, διότι, μετά το θάνατο, οι ψυχές ταξίδευαν στη σελήνη όπου έμεναν ως τη στιγμή της μετενσάρκωσής τους, γεγονός που δημιουργούσε στους ανθρώπους φόβο και συνάμα σεβασμό.

Η κάρτα αυτή έχει πολλές σημασίες, η πιο ουσιαστική, όμως, είναι η απατηλότητά της. Η μελέτη των μυστηρίων της Σελήνης αποκαλύπτει μια παράξενη ποιότητα γύρω από την άστατη σφαίρα, η οποία μπορεί να εμπνεύσει βοηθώντας τη φαντασία, αλλά και να καταστρέψει εξαπατώντας. Η Σελήνη, λοιπόν, είναι ταυτόχρονα το Φως του Σκοταδιού, η Μητέρα των Μυστηρίων και η Αρχόντισσα της Απάτης.

Από τη μια πλευρά, είναι η απόκρυφη έμπνευση –η Σελήνη αντιπροσωπεύει τη δημιουργική φαντασία και την αληθινή μαντική ικανότητα– και απ' την άλλη πλευρά είναι η πηγή της ανισορροπίας – η Σελήνη δημιουργεί αυταπάτες, μια κατάσταση του νου που μπορεί να ξεκινάει από λανθασμένο ιδεαλισμό και να καταλήγει στην απόλυτη τρέλα. Σ' αυτόν το Θρίαμβο μάς ενδιαφέρει περισσότερο η ιδιότητά της ως Κυρία της Πλάνης.

Σε κάποια φάση της ζωής μας, όλοι μπαίνουμε στο ναό της πλάνης ή κυριευόμαστε από τρελές ιδέες τις οποίες, επιπλέον, κυνηγάμε πεισματικά. Ευτυχώς για μας, στο τέλος αντιλαμβανόμαστε το λάθος μας, αλλά συνήθως όταν ήδη έχουμε υποστεί κάποια βλάβη. Το να περάσουμε, όμως, την πύλη του Ναού της Πλάνης, σημαίνει ότι είμαστε έτοιμοι να παραδοθούμε στις πλάνες μας τουλάχιστον για μια ορισμένη περίοδο, που μπορεί να κυμαίνεται από ένα σεληνιακό μήνα μέχρι και δυο χρόνια, συνήθως, όμως, διαρκεί εννέα σεληνιακούς μήνες.

Η αυταπάτη, βέβαια, μπορεί να φέρει και ευτυχία, έστω και πρόσκαιρη, την οποία κανένας δεν πρέπει να καταστρέφει, διότι θα χαθεί μόνη της μόλις το τραγούδι της αγάπης τελειώσει και το πλοίο της ψευδαίσθησης βουλιάξει χτυπώντας στα βράχια. Είναι πολύ δύσκολο να τα βάλει κανείς με τις πλάνες και τις αυταπάτες, επειδή εξουσιάζουν το νου μέσα από τη φαντασία, την ίδια φαντασία που μπορεί να εμπνεύσει ποιητές, μουσικούς, ζωγράφους, αρχιτέκτονες και συγγραφείς. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, ότι η Σελήνη έχει πολλές πλευρές, κάποιες απ' τις οποίες είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές.

Οφείλουμε να είμαστε ανεκτικοί και ήπιοι απέναντι στις πλάνες των άλλ

Keywords
Τυχαία Θέματα