Οι όψεις και η σημασία τους

Οι όψεις διακρίνονται παραδοσιακά σε αρμονικές και δυσαρμονικές, κύριες και δευτερεύουσες

«Που πας με τετράγωνο Ήλιου-Πλούτωνα;». «Αυτή η σαρανταπεντάρα Ερμή-Ουρανού με έχει καταστρέψει» ή πάλι, «ευτυχώς το τριγωνάκι Άρη-Σελήνης λειτουργεί μια χαρά!»


Αυτές είναι κάποιες χαρακτηριστικές φράσεις μιας αστρολογικής αργκό, που συνηθίζεται πολύ μεταξύ των «μυημένων» στην Αστρολογία και κάνει τους εκάστοτε -εκούσιους ή ακούσιους- ακροατές να κουνάνε με νόημα το ...κεφάλι τους!

Όμως η αλήθεια να λέγεται. Το να «λες» ωροσκόπιο

χωρίς την εξέταση των όψεων είναι σαν να προσπαθείς να εκτιμήσεις το τι καιρό θα κάνει αύριο, από τα στατιστικά μετεωρολογικά δεδομένα της ημέρας και μόνον.



Οι όψεις διακρίνονται παραδοσιακά σε αρμονικές και δυσαρμονικές, κύριες (με ανοχή 6-7 μοίρες κατά μέσο όρο) και δευτερεύουσες (με ανοχή 1-2 μοιρών).

Στην πρώτη κατηγορία συγκαταλέγονται: το τρίγωνο (120 μοίρες γωνιακή απόσταση πάνω στο τόξο), το εξάγωνο (60 μοίρες) και από τις δευτερεύουσες το δωδεκάγωνο (30 μοίρες).

Στην δεύτερη: η αντίθεση (180 μοίρες), το τετράγωνο (90 μοίρες) και από τις δευτερεύουσες το ημιτετράγωνο (45 μοίρες) και το ενάμισι τετράγωνο (135 μοίρες).

Με το πέρασμα του χρόνου έχουν προταθεί αρκετές ακόμη όψεις «με νόημα», όπως το πεντάγωνο και οι παράγωγες του (72, 144 και 216 μοίρες), το επτάγωνο και οι παράγωγες του (51 25΄ 102 50΄ 154 15' μοίρες) ή ακόμη οι όψεις των 18, 22,5, 36, 108 μοιρών, όλες τους όμως δεν είναι κοινά αποδεκτές ως προς την δυναμική τους αλλά τελούν υπό εξέταση.

Το καλό και το κακό

Μια επιπόλαιη-απλοϊκή αξιολόγηση των όψεων θεωρεί τις αρμονικές ως «καλές» και τις δυσαρμονικές ως «κακές». Η ουσία όμως είναι ότι οι δυσαρμονικές πιέζουν (άρα η ανεύρεση μιας λύσης-εφαρμογής είναι επιτακτική και πιθανότερη), ενώ οι αρμονικές όχι με συνέπεια να έχουμε ένα είδος «τύχης» που όχι μόνον μένει ανεκμετάλλευτη αλλά μεταφέροντας έναν «αέρα» ευκολίας, μπορεί να αποτελεί και πηγή κινδύνων.

Όψη πίεσης -και με αυτήν την έννοια δυσαρμονική θεωρείται και η χιαστί (δευτερεύουσα, 150 μοίρες), ενώ η σύνοδος (κύρια, 0 μοίρες) κρίνεται ανάλογα με την συμβατότητα των πλανητών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Το «καλό» και το «κακό» των όψεων έχει να κάνει συχνά και με το timing της δράσης μας. Μια αρμονική όψη μας βοηθά να δρούμε όταν υπάρχει η ελάχιστη αντίσταση και ουσιαστικά μας εξυπηρετεί, είτε οι προθέσεις μας είναι καλές, είτε ...όχι!

Αντίθετα, μια δυσαρμονική όψη μας «βάζει» να ενεργούμε όταν έχουμε απέναντι μας κάποιο «αντίπαλο συμφέρον», καθιστώντας έτσι τον «αγώνα» μας δυσκολότερο.

Ερμηνευτικά, αναφερόμενοι στις όψεις (γωνιακές αποστάσεις) μεταξύ ουράνιων σωμάτων ή σημείων, εννοούμε πρακτικά τα «κανάλια» που συνδέουν δύο ή περισσότερα ενεργειακά κέντρα, καθιστώντας την τελική απόδοση της ενέργειας πολυσύνθετη και εξατομικευμένη.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι παρότι υπάρχουν πολλά «λυσάρια» που ερμηνεύουν τις όψεις, τελικά ο τρόπος που

Keywords
Τυχαία Θέματα