H Ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας

Μπορεί το πρωτάθλημα να έχει όλη την αίγλη, από πλευράς σπουδαιότητας, ωστόσο το Κύπελλο Ελλάδας παραμένει ένας θεσμός, ο οποίος είναι πολύ σημαντικός.

Η Ιστορία του Κυπέλλου Ελλάδας

Όλα ξεκίνησαν το 1931, όταν οι τότε ποδοσφαιρικές αρχές αποφάσισαν την διεξαγωγή του Κυπέλλου Ελλάδας, με την συμμετοχή των ομάδων να είναι προαιρετική, ενώ στα επόμενα χρόνια ως την φάση των «16» τα ζευγάρια προέκυπταν με γεωγραφικά

κριτήρια, έτσι ώστε οι ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, περισσότερο για οικονομικούς λόγους.

Πιο συγκεκριμένα, οι Κυπελλούχοι των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων (ΕΠΣ) από κάθε μεριά της χώρας, έπαιζαν μεταξύ τους και κάπως έτσι έβγαινε ο νικητής.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, καθιερώθηκαν οι προκριματικοί όμιλοι, όπου οι ομάδες της Α’ Εθνικής κατηγορίας ήταν επικεφαλείς των ομίλων, με τις δυο πρώτες να παίρνουν την πρόκριση.

Υπήρξαν πολλές και διάφορες παραλλαγές σε περίπτωση που ένα παιχνίδι ήταν ισόπαλο. Μέχρι το 1964, όταν ένα παιχνίδι έληγε χωρίς νικητή και στην ημίωρη παράταση, τότε γινόταν ένας επαναληπτικός αγώνας στην έδρας της φιλοξενούμενης ομάδας.

Από την επόμενη χρονιά, σε περίπτωση ισοπαλίας και στην παράταση γινόταν κλήρωση (!) για το νικητή, ενώ από το 1968 καθιερώθηκε η διαδικασία των πέναλτι, η οποία υπάρχει μέχρι και σήμερα.

Υπήρξαν και διπλοί αγώνες από το 1978, ωστόσο η ιδέα εγκαταλείφθηκε ενώ για κάποιες χρονιές ίσχυσε και για τον τελικό.

Τι ισχύει σήμερα

Το σημερινό σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδας είναι σχετικά απλό.

Στον 1ο γύρο, συμμετέχουν μόνο ομάδες από την Football League 2 (και από τους δυο ομίλους) σε μονούς αγώνες νοκ-άουτ.

Οι νικητές προκρίνονται στον 2ο γύρο, όπου υπάρχουν οι ομάδες της Football League, ενώ τα μονά παιχνίδια γίνονται υποχρεωτικά στην έδρα της ομάδας της Football League 2.

Στον επόμενο γύρο, γίνονται παιχνίδια νοκ-άουτ παιχνίδια μεταξύ των ομάδων που προκρίθηκαν, πάλι από Football League και Football League 2.

Στον 4ο γύρο, μπαίνουν και οι ομάδες από την Super League, με τα νοκ-άουτ παιχνίδια να γίνονται στην έδρα της ομάδας η οποία είναι προερχόμενη από μικρότερη κατηγορία.

Στους «16» του θεσμού γίνεται νέα κλήρωση, όπου δεν υπάρχουν περιορισμοί, ενώ σε περίπτωση ισοπαλίας, γίνεται επαναληπτικός αγώνας και στη συνέχεια παράταση και πέναλτι.

Στους προημιτελικούς γίνεται νέα κλήρωση με διπλούς αγώνες, με τον κανονισμό του εκτός έδρας γκολ να κάνει την εμφάνιση του, ενώ ισχύουν η παράταση και τα πέναλτι.

Και στα ημιτελικά ισχύει ότι και στα προημιτελικά, ενώ ο μεγάλος τελικός είναι ένα παιχνίδι νοκ-άουτ.

Η «χρυσή Βίβλος» του Κυπέλλου Ελλάδας

1931–32 ΑΕΚ

1932–33 Άρης

1933–34 Δεν διεξήχθη

1934–35 Δεν διεξήχθη

1935–36 Δεν διεξήχθη

1936–37 Δεν διεξήχθη

1937–38 Δεν διεξήχθη

1938–39 ΑΕΚ

1939–40 Παναθηναϊκός

Keywords
Τυχαία Θέματα