«Μαύρα» γενέθλια για τον Ηρακλή… (photos+videos)

Στις 29 Νοεμβρίου 1908 πραγματοποιήθηκε γενική συνέλευση ενός αμιγώς αθλητικού σωματείου στη Θεσσαλονίκη και ιδρύθηκε ο Μακεδονικός Γυμναστικός Σύλλογος, ο γνωστός σε όλους μας «Ηρακλής», που σήμερα ταλαιπωρείται από απίστευτα προβλήματα…

Στην πρώτη συνέλευση ψηφίστηκε το καταστατικό του νέου συλλόγου, αποτελούμενο από 36 άρθρα, με την πρώτη διοίκηση να εκλέγεται και τον γιατρό Α. Μάλτο να αναλαμβάνει πρόεδρος. Ο Ι. Αντωνιάδης

ήταν ο γραμματέας του συλλόγου και μέλη ήταν οι Π. Κοντογιάννης, Αιμ. Κόπανος, Δ. Χατζόπουλος, Δ. Κοντορέπας και Ι. Κύρου.

{coveritlive}A6PvlAwu4DE{/coveritlive}

Ο… φιλόμουσος Ηρακλής

Παρόλο που η ίδρυση του Συλλόγου πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1908, η ιστορία του ξεκινά μια δεκαετία σχεδόν νωρίτερα με την ίδρυση του Ομίλου Φιλομούσων. Το 1989 ο Όμιλος αυτός ιδρύθηκε ως σωματείο φιλολογικό και μουσικό, η μεγάλη απήχηση όμως της γυμναστικής και του αθλητισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης και ειδικά ανάμεσα στους μαθητές των ελληνικών σχολείων, οδήγησαν τα μέλη του συλλόγου στην ίδρυση αθλητικού τμήματος.

{coveritlive}1I5Hn-u_508{/coveritlive}

Έτσι το 1902 ο Όμιλος απέκτησε αθλητικό τμήμα και σε συνεννόηση με την Ελληνική Κοινότητα Θεσσαλονίκης παραχωρήθηκε στους αθλητές του ομίλου το γυμναστήριο της κοινότητας, ώστε να μπορούν να αθλούνται . Την ίδια περίπου εποχή μια ομάδα νέων είχε αρχίσει να επιδίδεται στον αθλητισμό σε ένα ιδιωτικό γυμναστήριο στην περιοχή του Συντριβανίου, πίσω από την οδό Εθνικής Αμύνης. Ανάμεσά τους ήταν μερικοί από τους αθλητές που αποτέλεσαν τον κύριο κορμό του σωματείου αλλά και οδήγησαν τον σύλλογο σε επιτυχίες και διακρίσεις.

Όταν απελευθερώθηκε κι ο Ηρακλής

Ο Ηρακλής αντιμετώπισε διάφορα προβλήματα στη διάρκεια της ιστορίας του, που έχει ξεπεράσει πια τον ένα αιώνα ζωής, και τα μεγαλύτερα ήταν πριν την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης. Ο Ηρακλής ως το 1923 ήταν σε... εμπόλεμη κατάσταση όπως όλη η Ελλάδα και κυρίως η περιοχή της συμπρωτεύουσας, ωστόσο πλέον τα πράγματα έδειχναν να ηρεμούν από την στιγμή που η «νύφη του Θερμαϊκού» είχε περάσει σε ελληνικά χέρια.

{coveritlive}UYjIKBSw4wU{/coveritlive}

Ο σύλλογος βρήκε τελικά την ηρεμία του με την επίσημη αναγνώριση που έγινε με τον νόμο 281 περί Σωματείων και με χρονοβόρα ανταλλαγή εγγράφων με το Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης. Ο λόγος ήταν ότι έπρεπε να προσκομίσει πρακτικό ίδρυσης, κάτι που ήταν δύσκολο να βρεθεί αφού η ίδρυση του συλλόγου είχε γίνει επί Τουρκοκρατίας. Ο αριθμός καταχώρησης του Ηρακλή στο βιβλίο σωματείων είναι ο "1720", με την εγγραφή του εκεί να γίνεται στις 11 Ιανουαρίου 1915, δύο χρόνια και πλέον μετά την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

Η σύγχρονη ιστορία

Παρά τα πολλά προβλήματα που αντιμετώπισε μέσα στο χρόνο, ο Ηρακλής κατάφερε να δημιουργήσει την δική του παράδοση και να στέκεται στο πέρασμα του χρόνου όντας ένα ξεχωριστό κοινωνικό φαινόμενο όχι μόνο για την Θεσσαλονίκη αλλά και για ολόκληρη την Ελλάδα. Αθλητές σύμβολα, όπως ο Βασίλης Χατζηπαναγής, τ

Keywords
Τυχαία Θέματα