Ολυμπιακή Φλόγα: «Ξεκίνησε ως προπαγάνδα των Ναζί»

«Αν και πλασάρεται ως αρχαία ελληνική παράδοση, η τελετή και λαμπαδηδρομία αρχικά είχαν σχεδιαστεί για να προωθήσουν την εθνική προπαγάνδα του Χίτλερ», αναφέρει σε άρθρο του το αμερικανικό περιοδικό The Atlantic.

Είναι γνωστό πως η τελετή Αφής της Φλόγας και η λαμπαδηδρομία, αναβίωσαν το 1936 με αφορμή τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου. Ο Αδόλφος Χίτλερ φέρεται να μην ήθελε την διεξαγωγή των Αγώνων, λόγω του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα τους, αλλά ο υπουργός

προπαγάνδας Γιόζεφ Γκέμπελς τον έπεισε για την χρησιμότητα του ολυμπιακού κινήματος στην ναζιστική αποστολή.

Το περιοδικό επικαλείται τους ιστορικούς Κρούγκερ και Μάρεϊ, οι οποίοι στο βιβλίο τους «Οι Ολυμπιακοί των Ναζί» εξηγούν πως η ναζιστική κυβέρνηση του Χίτλερ επωφελήθηκε από το ολυμπιακό κίνημα για την διασπορά των ιδεών της και πως δεν θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερο μέσο διάσωσης από την ολυμπιακή λαμπαδηδρομία.

«Αν και οι προπαγανδιστές παρουσιάζουν την λαμπαδηδρομία ως αρχαία παράδοση με ρίζες στους Ελληνικούς αγώνες, η τελετή είναι καθαρά έμπνευσης των Ναζί, μια τυπική επίδειξη της αγάπης του Ράιχ στις φαντασμαγορικές τελετές και της σύνδεσης με παλιές αυτοκρατορίες» γράφει το περιοδικό. Εξυπηρετούσε άλλωστε και την ιδέα του Χίτλερ να θεωρηθεί η γερμανική αυτοκρατορία ως συνέχεια της ελληνικής και ρωμαϊκής.

Εξηγεί επίσης πως η ιδέα αρχικά του γενικού γραμματέα της Οργανωτικής Επιτροπής των Αγώνων του Βερολίνο ήταν Καρλ Ντίεμ και προέκυψε από την Φλόγα που έκαιγε στο Άμστερνταμ στην διάρκεια των Ολυμπιακών του 1928.

Επίσης, το δημοσίευμα αναφέρει πώς ο επικεφαλής του γραφείου Αθλητισμού του Ράιχ, έπεισε τον Χίτλερ να χρηματοδοτήσει ανασκαφές στην Αρχαία Ολυμπία, ώστε να ενισχύσει την εικόνα της Γερμανίας ως κληρονόμου και συνεχιστή των αρχαίων δυνάμεων. Σε εκείνη την τελετή αφής μέσα στην Αρχαία Ολυμπία έγινε και ανάκρουση του επίσημου ύμνου των Ναζί.

Βέβαια, το «Τhe Atlantic», στον επίλογό του ξεκαθαρίζει πως εκείνη λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε για την αποθέωση της Άριας Φυλής πλέον αποτελεί αποθέωση της ισότητας και ενότητας των λαών και των φυλών.

Keywords
Τυχαία Θέματα