Όταν ο Τόμας βύθισε σε 2ο πένθος το «κόκκινο» Λίβερπουλ

Το κυριακάτικο γκολ στο παρά ένα ή, για να ακριβολογούμε, το …και τέσσερα, από τον Σέρχιο Αγκουέρο στο συγκλονιστικό και θριαμβευτικό 3-2 της Μάντσεστερ Σίτι επί της ΚΠΡ σφράγισε το πιο δραματικό φινάλε κούρσας τίτλου στην 20χρονη διαδρομή της Πρέμιερ Λιγκ αλλά πιστεύω όχι όλη την ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος.

Τον συγκεκριμένο τίτλο δικαιούται, πάντα κατά την ταπεινή μου

γνώμη ( αλλά ασφαλώς δεν είμαι ο μόνος που έχει ανάλογη, για τουλάχιστον τους νεόκοπους φίλους του αγγλικού ποδοσφαίρου, «περίεργη» ετυμηγορία), εκείνο του Μάικλ Τόμας λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της 26ης Μαΐου του 1989. Όταν ο διεθνής άγγλος μέσος της Άρσεναλ κυριολεκτικά στην τελευταία φάση του αγώνα βοήθησε την ομάδα του να αρπάξει, μέσα στο «Άνφιλντ», από τα χέρια της Λίβερπουλ, τον τίτλο.

Και μάλιστα να στέψει την ομάδα του πρωταθλήτρια Αγγλίας, , όχι όπως έγινε εφέτος με εκείνο του Αγκουέρο στην καθαρή διαφορά τερμάτων των +8 γκολ, αλλά λόγω …καλύτερης επίθεσης από πλευράς «κανονιέρηδων» σε σχέση με την βασική τους αντίπαλο «κόκκινη αρμάδα» του Κέννι Νταλγκλίς και τότε.

Εκείνα τα στοιχεία όμως που θεωρώ πως γέρνουν την πλάστιγγα της …Ιστορίας στα όσα διαδραματίστηκαν πριν από 23 χρόνια στο σπίτι της μακράν τότε κορυφαίας ομάδας της Αγγλίας είναι ένας συνδυασμός …τραγωδίας και δάκτυλου της μοίρας. Που συνέθεταν την άνευ προηγουμένου και επομένου μέχρι σήμερα τελική αναμέτρηση των δύο βασικών μνηστήρων του τίτλου της συγκεκριμένης σεζόν (1988-89) στην κορυφαία κατηγορία του αγγλικού πρωταθλήματος (που τω καιρώ εκείνω ονομαζόταν απλά 1η κατηγορία).

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά : Όλα ξεκίνησαν λίγες εβδομάδες νωρίτερα, με την πλέον αποφράδα ημέρα του αγγλικού ποδοσφαίρου. Το απόγευμα της 15ης Απρίλη της ίδιας χρονιάς σ’ ένα άλλο σπουδαίο αγγλικό γήπεδο, το «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ (έδρα της τοπικής Γουένσντεϊ).

Όταν λίγο λεπτά μετά την έναρξη του ημιτελικού του κυπέλλου της χώρας ανάμεσα στη Λίβερπουλ και τη Νότιγχαμ Φόρεστ ο υπερβολικός συνωστισμός εξ αιτίας εισβολής από μία θύρα εκατοντάδων τζαμπατζήδων σε μία από τις εξέδρες ορθίων και ο επακόλουθος πανικός είχαν σαν συνέπεια να χάσουν την ζωή τους από ασφυξία 96 άτομα (οι 95 εξ αυτών επί τόπου και ένας αρκετό καιρό αργότερα υποκύπτοντας επίσης στα αθεράπευτα του τραύματα) και να τραυματιστούν συνολικά 766 φίλαθλοι. Άπαντες οπαδοί των «κόκκινων».

Η Βρετανία αλλά και ο κόσμος γενικά ποδοσφαιρικός και όχι μόνον συγκλονίστηκαν από τα τραγικό εκείνο γεγονός ενώ πολλά έμελλε να αλλάξουν στην πατρίδα της μπάλας εξ αιτίας του. Και φυσικά περισσότερο πληγωμένη ήταν η τεράστια οικογένεια της Λίβερπουλ. Ουκ ολίγα πράγματα άρχισαν στην «κόκκινη οικογένεια» να αλλάζουν μετά από εκείνο το ολέθριο απόγευμα και φυσικά όχι όλα προς το καλύτερο.

Μεταξύ τους το αγωνιστικό πρόγραμμα της ομάδας που δεν έδωσε στο υπόλοιπο του ίδιου μήνα ούτε ένα ματς για το πρωτάθλημα. Με τον μεγάλο Σκωτσέζο προπονητή της να είναι τις επόμενες ημέρες μόνιμη φιγούρα θλίψης μεταξύ τ

Keywords
Τυχαία Θέματα