Ρευματοειδής αρθρίτιδα και διατροφή

Πολλοί συνάνθρωποί μας που κυκλοφορούν γύρω μας υποφέρουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πώς επιδρά η διατροφή και τι πρέπει κανείς να προσέξει για να μην επιδεινώσει την κατάσταση του; Πως μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της ζωής του;
Ενέργεια

Το σωματικό βάρος καλό είναι να το παρακολουθούμε και ανάλογα να ρυθμίζουμε την προσλαμβανόμενη ενέργεια, ώστε να επιτύχουμε το επιθυμητό βάρος. Το επιθυμητό βάρος είναι εκείνο το οποίο βρίσκεται τουλάχιστον μέσα στα υγιή πλαίσια. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως πολλοί είναι οι ασθενείς

που έχουν προβλήματα υποθρεψίας μιας και σε περιόδους έξαρσης της ασθένειας έχει σημειωθεί αύξηση του βασικού μεταβολισμού και του καταβολισμού των πρωτεϊνών.

Συνήθως ένας εύκολος τρόπος είναι η χρήση του δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος υπολογίζεται ως εξής: σωματικό βάρος (Κιλά)/ύψος2 (m2). Επιθυμητός Δείκτης Μάζας Σώματος είναι συνήθως είναι τιμές μεταξύ 20-25. Πάνω από το 25 σημαίνει ότι καλό είναι να χάσετε βάρος, και κάτω από το 18.5 καλό είναι να πάρετε.
Πρωτεΐνες

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, οι ασθενείς οι οποίοι δεν λαμβάνουν μέσα από τη διατροφή τους τα αναγκαία συστατικά ή βρίσκονται στη φλεγμονώδη φάση της πάθησης οι ανάγκες του οργανισμού αυξάνονται. Για να κατανοήσουμε την αύξηση αυτή, οι συνήθεις προτεινόμενες τιμές ανά κιλό σωματικού βάρους κυμαίνονται μεταξύ του 0.8-1 γραμμαρίου πρωτεΐνης την ημέρα, έτσι στις περιπτώσεις που προαναφέραμε οι ανάγκες του οργανισμού κυμαίνονται μεταξύ του 1.5 με 2 γραμμαρίων ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα.

Λίπη

Οι δίαιτες πολύ χαμηλών ποσοστών λίπους δεν ενδείκνυνται για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μιας και μπορεί να οδηγήσουν σε μειωμένα επίπεδα βιταμίνης Α και Ε στο αίμα, με αποτέλεσμα να επιδεινώνουν την πάθηση.
Αντί να μειωθούν τα λίπη από τη διατροφή, καλό είναι να αλλάξει ο τύπος των λιπών ώστε να είναι πιο χρήσιμα στον οργανισμό. Τα ω-3 λιπαρά οξέα φαίνεται να έχουν μεγάλη απήχηση στους ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα και καθώς φαίνεται με θετικά αποτελέσματα.

Μερικά άλλα λίπη προέλευσης από θαλασσινά και ορισμένα φυτικά λίπη ιδιαίτερα το λάδι ελιάς και το λεγόμενο “Evening Primrose” έχουν καθώς φαίνεται έμμεσες αντιφλεγμονώδεις δράσεις.
Σαν συμπέρασμα, καλό είναι να δείχνουμε προτίμηση στα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα τα οποία φαίνονται να έχουν αντιφλεγμονώδη επίδραση αλλά δεν παρουσιάζουν διορθωτική επίδραση στις βασικές ανοσολογικές διαδικασίες που έχουν να κάνουν με τις αρθροπάθειες.

Μέταλλα, Βιταμίνες και Αντιοξειδωτικά

Μελέτες σε ζώα έχουν παρουσιάσει ότι η βιταμίνη Ε σε συνάρτηση με τα ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα μπορεί να προκαλέσει βελτίωση της πάθησης.
Άλλες πάλι έρευνες, όσον αφορά την ρευματοειδή αρθρίτιδα που εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας, έχουν παρατηρήσει χαμηλές συγκεντρώσεις αντιοξειδωτικών στο αίμα των νεαρών ατόμων και πως μπορεί να ωφεληθούν από την αύξηση πρόσληψης λαχανικών και φρούτων.
Ευρωπαϊκές κλινικές έρευνες έχουν παρουσιάσει μείωση πόνου στους ασθενείς με ρευματοειδή α

Keywords
Τυχαία Θέματα