Τα… χρέπια μας σκοτώνουν

Εικόνες της δεκαετία του ’80 θυμίζουν πλέον οι ελληνικοί δρόμοι με τα πάμπολλα παλιά αυτοκίνητα. Η δύσκολη οικονομική κατάσταση αλλά και ο φόβος για το αύριο έχουν υποχρεώσει τους περισσότερους να βγάλουν από το μυαλό τους και τον προϋπολογισμό τους οποιαδήποτε σκέψη για αλλαγή του παλιού τους αυτοκινήτου.

Συνάμα τα βλακώδη τεκμήρια τα οποία χρόνο με τον χρόνο αποδεικνύονται ότι μόνο θετικό αποτέλεσμα δεν έχουν για τα ταμεία του κράτους, έχουν οδηγήσει πολλούς να «πετάξουν» το νέας τεχνολογίας αυτοκίνητο που
έχουν (ακόμα και τα 2λιτρα), θέτοντας σε κίνηση το παλιό «του πατέρα» (που το έχει για τα Σαββατοκύριακα) ή «του παππού», που το είχε παροπλισμένο δίπλα στο τρακτέρ.
Η παλαιότητα του στόλου των αυτοκινήτων στη χώρα μας πλησιάζει πλέον τα 14 χρόνια κατά μέσο όρο, όταν ο ίδιος αριθμός στην Ευρώπη είναι τα 7 χρόνια. Και το χειρότερο όλων είναι ότι τα περισσότερα από τα παλιά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους μας είναι και κακοσυντηρημένα. Ο απόλυτος κίνδυνος δηλαδή για όλους όσοι κυκλοφορούν στους δρόμους.

Αυτό το φαινόμενο το βιώσαμε έντονα στις καλοκαιρινές αυτοκινητικές εξορμήσεις μας. Αυτοκίνητα που δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στις μεταφορικές απαιτήσεις των κατόχων τους αλλά και στις υψηλές θερμοκρασίες, μένανε στους δρόμους, προκαλώντας το απόλυτο κυκλοφοριακό μπάχαλο και το χειρότερο, έντονο εκνευρισμό. Και αυτό είναι το πιο ανώδυνο.

Αναγνώστης, μας έστειλε επιστολή «διαμαρτυρίας» γιατί ως κάτοχος ενός αυτοκίνητου 19 ετών, με πάνω από 200.000 χιλιόμετρα στο κοντέρ του, αυτό δεν αντέδρασε (γράφει) όπως αυτός θα ήθελε, φρενάροντας πάνω σε μια στροφή (φρένο σε στροφή;), με αποτέλεσμα να χτυπήσει πλαγιομετωπικά σ’ ένα προπορευόμενο όχημα που ανέμενε στο φανάρι. Καταρχάς, του συγκεκριμένου οδηγού του «έφυγε» (πλαγιομετωπική σύγκρουση), οπότε έτρεχε.
Κατά δεύτερον, ποτέ δεν φρενάρουμε πάνω στη στροφή: η διαδικασία επιβράδυνσης και επιλογής της σχέσης στο κιβώτιό μας γίνεται πάντα πριν από τη στροφή, ενώ αμέσως μετά την κορυφή της, ο οδηγός μπορεί προοδευτικά να επιταχύνει. Κατά τρίτον, αναφερόμαστε σε ένα παλιό, ταλαιπωρημένο αυτοκίνητο, το οποίο δεν έχει ούτε τα βασικά ηλεκτρονικά συστήματα που διαθέτουν τα σημερινά αυτοκίνητα ακόμα και στον βασικό τους εξοπλισμό.

Οπως και να το κάνουμε, λοιπόν, όσο κι αν δεν μας αρέσει αυτό, και τα αυτοκίνητα έχουν ημερομηνία λήξης. Και όσο νωρίτερα το καταλάβουμε αυτό για το δικό μας παλιό αυτοκίνητο, τόσο θα γλιτώσουμε χρήμα, ενώ -το σημαντικότερο- θα θέτουμε σε μικρότερο κίνδυνο τους εαυτούς μας, αλλά και τους γύρω μας…
Keywords
Τυχαία Θέματα