Financial Times: Η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα
Ο Βρετανός δημοσιογράφος των Financial Times, Μάρτιν Γουλφ κάνει λόγο για μεγάλες αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρει η Ευρώπη σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα. Και μπορεί αυτή τη στιγμή να αναβάλλονται για το προσεχές μέλλον, αλλά αυτό δεν θα αργήσει να έρθει.
Ακολούθως, καταγράφει όλες τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ευρωζώνη, αλλά και η Ελλάδα
Λέει χαρακτηριστικά: «Μια απροσχεδίαστη έξοδος από την ευρωζώνη είναι πλέον αρκετά πιθανή. Όχι επειδή το θέλει η Ελλάδα, ούτε γιατί την προωθούν οι εταίροι της. Αλλά επειδή η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα, οι εταίροι της στερεύουν από υπομονή και οι διαπραγματεύσεις στερεύουν από χρόνο. Ένα κρίσιμο σταυροδρόμι βρίσκεται πράγματι μπροστά μας. Αλλά η επιλογή για την πορεία που θα ακολουθηθεί πρέπει να γίνει έπειτα από περίσκεψη και όχι από κάποιο ατύχημα.
Ο Μάρτιν Γουλφ
Μια χώρα έχει περισσότερες πιθανότητες να φύγει από το ευρώ αν η κυβέρνηση της δεν μπορεί να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, οι τράπεζες κλείσουν τις πόρτες τους, η οικονομία της δεν αναπτύσσεται και έχει διαμορφωθεί ένα ταραχώδες πολιτικό σκηνικό. Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί σε αυτήν την κατάσταση πολύ σύντομα. Μια χαοτική έξοδος μπορεί να συμβεί. Πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε ένα τέτοιο «Greccident».
Η τιμωρία των Ελλήνων
Από την στιγμή που εκλέχτηκε η νέα κυβέρνηση ήταν ολοφάνερο πως θα έπρεπε να περάσει χρόνος για να μάθουμε αν μπορεί να υπάρξει μια εποικοδομητική συμφωνία. Είναι απολύτως απαραίτητο να «αγοράσει» το χρόνο αυτό. Επιδιώκοντας να καταλήξει σε μια συμφωνία, θα ήταν επίσης καλό να βάλει στην άκρη την καταστροφική ηθικολογία. Η πλευρά των πιστωτών βλέπει ως υποδειγματική την γενναιοδωρία της προς τους σπάταλους Έλληνες.
Ας υποθέσουμε πως αποφεύγεται ο κίνδυνος ατυχήματος. Η Ευρωζώνη θα έρθει τότε αντιμέτωπη με μια μεγάλη και μια μικρότερη επιλογή. Η μεγάλη επιλογή έχει να κάνει με το αν θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη ή θα την βοηθήσει να βγει. Η μικρότερη επιλογή αφορά τους διαφορετικούς τρόπους για να την κρατήσει εντός. Η παραμονή της Ελλάδας αφήνει ανοιχτή την επιλογή της εξόδου, ενώ αντίθετα μια έξοδος είναι μη αναστρέψιμη.
Τα υπέρ και τα κατά
Ποια είναι τα επιχειρήματα υπέρ μιας εξόδου; Το ένα είναι πως το κόστος της μετάστασης στα άλλα μέλη της ευρωζώνης είναι πολύ μικρότερο από ότι νωρίτερα, όπως δείχνουν και οι διαφορές στις αποδόσεις των ομολόγων. Ένα άλλο είναι πως έχει αποδειχτεί ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις. Επίσης ένα ακόμα επιχείρημα είναι πως η Ελλάδα παραμένει μη ανταγωνιστική σε διεθνές επίπεδο, όπως φαίνεται από τις αδύναμες εξαγωγές της. Η εξισορρόπηση του εξωτερικού ισοζυγίου έγινε με το κόστος ενός τεράστιου ποσοστού ανεργίας - μια τεράστια «εσωτερική ανισορροπία».
Ο αντίλογος είναι πως μια έξοδος θα μετατρέψει την ευρωζώνη από μια μη αναστρέψιμη νομισματική ένωση σεένα καθεστώς σκληρών συναλλαγματικών ισοτιμιών. Αυτό θα ήταν ότι χειρότερο. Δεν θα ήταν ούτε τόσο αξιόπιστη όσο μια ένωση, ούτε τόσο ευέλικτη όσο ένα σύστημα κυμαινόμενων ισοτιμιών. Ακόμα περισσότερο μια έξοδος - ειδικά αν δεν συνοδευόταν από βοήθεια - μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές και γεωπολιτικές συνέπειες.
Η Ελλάδα μπορεί να βουλιάξει σε μια οικονομική άβυσσο. Εγκαταλελειμμένη από την Ευρώπη, μπορεί να στραφεί σε λιγότερο φιλικές δυνάμεις. Αυτό θα είναι μια στρατηγική καταστροφή. Τέλος, η Ελλάδα έχει ήδη υποστεί τις αρνητικές επιπτώσεις της λιτότητας. Από εδώ και στο εξής, τα πράγματα αναμένεται να γίνουν καλύτερα, εφόσον βελτιωθεί η ασκούμενη πολιτική.
Οι επιλογές
Η προσπάθεια να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ φαίνεται η καλύτερη επιλογή. Μπορώ να δω δύο επιλογές για το πώς θα γίνει αυτό.
Η πρώτη είναι ένα νέο πρόγραμμα διάσωσης, ένα πρόγραμμα που θα υπόσχεται ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μόλις ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις. Η δεύτερη επιλογή είναι να σταματήσει η πολιτική της «παράτασης και της υποκρισίας» (σ.σ. «extend and pretend» στο κείμενο, μια φράση που έχει χρησιμοποιηθεί και από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη). Αντίθετα θα μειωθούν οι υποχρεώσεις για την εξυπηρέτηση του χρέους σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Αλλά δεν θα υπάρχει επιπρόσθετη βοήθεια. Η Ελλάδα θα βασιστεί στις δικές της δυνάμεις. Η ελληνική κυβέρνηση θα κρατήσει το ευρώ, αλλά ενδεχομένως να αναγκαστεί να επιβάλλει κεφαλαιακούς περιορισμούς. Βραχυπρόθεσμα, η κυβέρνηση μπορεί να συμπληρώσει το ευρώ με εγχώριους υποσχετικούς τίτλους (IOUs) που θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη των υποχρεώσεων στο ελληνικό κράτος. Θα έχει τότε μετατρέψει το ευρώ σε ένα παράλληλο νόμισμα, σε προσωρινή ή ημιμόνιμη βάση.
Μέσα ή έξω από την Ευρωζώνη;
Η άλλη μεγάλη επιλογή είναι η ευρωζώνη να συμφωνήσει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποτελέσει μόνιμο μέλος της ευρωζώνης. Η καλύτερη αιτιολόγηση της απόφασης αυτής μπορεί να βασίζεται στο ότι η ελληνική οικονομία είναι αδύνατο να γίνει ανταγωνιστική εντός της ευρωζώνης. Ωστόσο, η Ελλάδα δεν θα αφεθεί να καταρρεύσει, αλλά θα λάβει βοήθεια.
Η βοήθεια αυτή πρέπει να περιλαμβάνει οριστικές μείωσεις στην εξυπηρέτηση του χρέους. Θα χρειαστούν και εδώ έλεγχοι στις αναλήψεις από τις τράπεζες. Επιπρόσθετα, η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπρόσθετα δάνεια για να αποτρέψει την υπερβολική μεταβλητότητα στην αξία του νέου νομίσματος. Η Ελλάδα φυσικά θα παραμείνει στην Ε.Ε. Μπορεί να μείνει ανοιχτή και η δυνατότητα να επιστρέψει στο ευρώ στο μέλλον.
Καμία από τις επιλογές αυτές δεν είναι χωρίς ρίσκο. Όλες θα δημιουργήσουν σημαντικά προβλήματα. Αλλά υπάρχουν δύο βασικά σημεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη.
Το πρώτο είναι πως η απόφαση πρέπει να γίνει έπειτα από περίσκεψη και να μην είναι το αποτέλεσμα της λήξης του διαθέσιμου χρόνου. Το δεύτερο είναι πως η επιλογή που θα γίνει είναι στρατηγικής σημασίας, τόσο για την ευρωζώνη, όσο και για την Ελλάδα.
Στο τέλος, πιστεύω η σωστή επιλογή - και σίγουρα αυτή που θέλουν και οι Έλληνες - είναι να βρεθεί ένας κοινά αποδεκτός τρόπος για να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, μαζί με μια γενναιόδωρη, αλλά υπό όρους ελάφρυνση του χρέους και περαιτέρω βραχυπρόθεσμη στήριξη. Αλλά μπορεί να σταθεί και το επιχείρημα για μια έξοδο, εφόσον γίνει με τρόπο που θα αποφεύγει το χάος και θα επιτυγχάνει μια μόνιμη βελτίωση της ελληνικής ανταγωνιστικότητας. Αλλά και η λύση αυτή θα απαιτούσε σημαντική ελάφρυνση του χρέους.
Τώρα δεν είναι η ώρα να ληφθεί η μεγάλη απόφαση για το αν η Ελλάδα θα μείνει εντός της ευρωζώνης και αν ναι πως θα γίνει αυτό. Αλλά θα έρθει γρήγορα. Οπότε προετοιμαστείτε κατάλληλα...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Επιστρέφει στη δράση ο Καραγκούνης
- Επιστρέφει στο "Top Gear" ο Τζέρεμι Κλάρκσον
- H AEK... αδιαφορεί για τις κινήσεις του Ολυμπιακού
- ''Όπλο'' της AEK η υπομονή
- Δεν θα πήγαινε σε ΝΒΑ και Ολυμπιακό
- Οι… ηθοποιοί του Παναθηναϊκού (vid)
- Σενάρια για Μίτσελ και Λόρια
- Ένα σπίτι που πάει παντού! (pics)
- "Δεν τρέχει τίποτα με τον Κάτσε"
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Τι μισθό παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες
- Σταθάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία με τους δανειστές
- Θέλει φιλικό με ΑΕΚ για το ''αντίο'' ο Μαντούκα
- Όταν η ΑΕΚ απέκτησε τον... Ρίτσαρντ Γκιρ (VIDEO-ΦΩΤΟ)
- Δύο πυροσβέστες τραυματίες από μεγάλη πυρκαγιά στον Βοτανικό
- Τα βρήκε σκούρα ο Τζόκοβιτς
- Financial Times: Η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα
- Ο Τζέκο τον άρπαξε από το λαιμό (ΦΩΤΟ+VIDEO)
- Φαν Χάαλ: Δεν είμαι δικτάτορας
- Πουλίδο: Πολύ ενθουσιασμένος που ξαναπαίζω ποδόσφαιρο
- Τελευταία Νέα AEK365
- Financial Times: Η Ελλάδα στερεύει από ελπίδα
- Κωνσταντοπούλου: Εταιρεία διαφθορέας η Siemens
- Μαρτίνο: Ο Μέσι ήταν αδύνατον να παίξει
- Φαν Χάαλ: Δεν είμαι δικτάτορας
- Τι μισθό παίρνει ο Αλέξης Τσίπρας και οι άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες
- Έπεσε ξύλο στο Μεξικό-Παραγουάη (VIDEO)
- Πουλίδο: Πολύ ενθουσιασμένος που ξαναπαίζω ποδόσφαιρο
- Σταθάκης: Τη Μεγάλη Εβδομάδα η συμφωνία με τους δανειστές
- Τα βρήκε σκούρα ο Τζόκοβιτς
- Θέλει φιλικό με ΑΕΚ για το ''αντίο'' ο Μαντούκα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Χρόνια πολλά, Αντώνη Φώτση
- Σε καλύτερη κατάσταση η Μπολόνια
- 5η Διεθνής Έκθεση AutoGAS &Natural GAS
- Άνοιξε η Porsche Boxster Spyder (pics+video)
- Ανοίγει ο δρόμος για εκκαθάριση στον ΟΦΗ
- Μετράει αντίστροφα ο Μωραΐτης
- Είναι ωραίο να μπορείς να ασφαλίζεις την κατοικία σου έξυπνα &οικονομικά.Και στην Anytime μπορείς!
- Στη Ρεάλ ο Ντανίλο έως το 2021
- Σάντσες: "Έτσι βάλαμε έξι στην Αργεντινή"
- Φάρος στη μέση του ωκεανού