TEMONΑΕΚ: Ετσι έτρεξα τον άθλο

12:01 3/10/2014 - Πηγή: AEK365

Όλοι οι Έλληνες (πρέπει να) γνωρίζουμε την ιστορία του Φειδιππίδη, του περίφημου δρομέα της αρχαιότητας, που στάλθηκε από τους Αθηναίους στη Σπάρτη για να ζητήσει τη βοήθεια των Λακεδαιμόνιων λίγο πριν τη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ. Ο Φειδιππίδης έτρεξε την απόσταση σε δύο ημέρες, γεγονός που θεωρήθηκε άθλος και κατά την επιστροφή του στην Αθήνα είπε στους συμπολίτες του ότι η νίκη θα ήταν με το μέρος τους, όπως του είχε φανερώσει ο θεός Πάνας.

Ποιος, όμως, είναι ο σύγχρονος Φειδιππίδης; Τρέχει στους υπερμαραθώνιους

ως Τεμόν ΑΕΚ, παρατσούκλι με το οποίο δηλώνει την ποντιακή του καταγωγή και την ενωσίτικη οπαδική ταυτότητα. Ονομάζεται Γιώργος Ζαχαριάδης και την Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, ολοκλήρωσε αυτόν τον τεράστιο άθλιο τρέχοντας στα χνάρια του αρχαίου δρομέα.

Στο πλαίσιο του "Σπάρταθλον 2014", ο Γιώργος έκανε την απόσταση Αθήνα-Σπάρτη σε περίπου 33 ώρες, τερμάτισε 91ος τον αγώνα στην πρωτεύουσα της Λακωνίας και αφού ξεκουράστηκε για μερικές ώρες, επέστρεψε στην Αθήνα προκειμένου να αναβιώσει τον άθλο του Φειδιππίδη. Όπως ο αρχαίος δρομέας, έτσι και εκείνος, έκανε τη διαδρομή 250 χιλιομέτρων σε 4 ημέρες και έγινε ο 4ος σύγχρονος υπερδρομέας παγκοσμίως που διένυσε τη συγκεκριμένη απόσταση (Αθήνα-Σπάρτη-Αθήνα).

Ο SportDog μίλησε με τον Γιώργο Ζαχαριάδη, ζήτησε να μοιραστεί με τους αναγνώστες μας, αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές που έζησε αλλά και να μας αποκαλύψει το μεγάλο του στόχο-όνειρο για το μέλλον.

Γιώργο, συγχαρητήρια για την επίτευξη αυτού του άθλου. Τι κάνεις αυτές τις ημέρες, ξεκουράζεσαι;

"Ετοιμάζομαι να πάω στο χωριό μου. Μετά από τόσο δρόμο θέλω να ακούσω λίγο ποντιακούς αντίλαλους, να καλατσσεύω (να μιλήσω στα ποντιακά) με τους γονείς μου".

Έχεις ξανακάνει αυτή τη διαδρομή;

"Σε Σπάρταθλον έχω συμμετάσχει στο παρελθόν. Το πήγαινε-έλα πρώτη φορά το έχω κάνει. Είμαι ο 4ος δρομέας που το έχει κάνει μέχρι τώρα. Το ευτύχημα είναι ότι και οι τέσσερις που διανύσαμε αυτή τη διαδρομή, είμαστε Έλληνες. Πρώτος το έκανε το 1992 ο Τάκης Σκουλής, ακολούθησε ο Γιάννης Κούρος και τρίτος ο Σπύρος Σπυρόπουλος".

Πότε αποφάσισες να υλοποιήσεις τον Φειδιππίδειο δρόμο;

"Η σκέψη υπήρχε εδώ και καιρό, η απόφαση πάρθηκε το καλοκαίρι".

Τι προετοιμασία χρειάζεται ένας υπερμαραθωνοδρόμος για να διανύσει αυτή την απόσταση;

"Πρώτα χρειάζεται να ξέρεις τον εαυτό σου. Η προετοιμασία είναι πρώτα ψυχολογική και μετά σωματική. Προσωπικά βάζω στόχο και το κάνω. Επιμένω με το πείσμα που με διέπει λόγω της ποντιακής καταγωγής μου. Η προπόνησή μου γίνεται στην κούραση και την ταλαιπωρία του κορμιού. Πρέπει να συνηθίσει το κορμί την κούραση από τον ήλιο, τη ζέστη, το κρύο και φυσικά τη διατροφή".

Πώς τρέφεσαι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα;

"Στους αγώνες υπάρχουν σταντς που παρέχουν οι διοργανωτές τροφές για δρομείς. Αυτές οι ουσίες που προσφέρουν οι εταιρείες δεν τις αμφισβητώ αλλά δεν τις χ χρησιμοποιώ. Εμένα η διατροφή μου είναι ψωμί, νερό και μήλο! Φυσικές πηγές ενέργειας επιλέγω δηλαδή. Παρατήρησα στο "Σπάρταθλον 2014", ότι μετά τα 100 χλμ, λίγο μετά την Κόρινθο, άρχισα να έχω στομαχικές διαταραχές. Έβγαλα τα υπόλοιπα 144 χιλιόμετρα με αυτά (μήλο, νερό, ψωμί). Ούτε τζελάκια, ούτε μπισκοτάκια, ούτε μπανάνες. Με κούρασε αλλά, με το πείσμα μου είπα, θα το κάνω. Έτσι έφτασα στο τέρμα".

Πόσα χιλιόμετρα έχεις κάνει σε αγώνες;

"Δεν μετριούνται πλέον. Έχω ξεπεράσει σίγουρα τα 3000 χιλιόμετρα σε αγώνες".

Σε πόσες ημέρες έκανες τον άθλο;

"Στο πήγαινε, ενώ είπα να μην τρέξω πολύ, για να ξεκουραστώ και να επιστρέψω, το έκανα σε 33 ώρες, ενώ υπολόγιζα, ότι θα το κάνω στις 35. Μου βγήκε πιο γρήγορα. Αυτό είχε αποτέλεσμα να κερδίσω λίγη ώρα παραπάνω ξεκούρασης. Συνολικά το έκανα σε 4 ημέρες, όπως ο Φειδιππίδης στην αρχαιότητα. Μόνο που τότε οι συνθήκες ήταν σαφώς πιο δύσκολες, έτσι. Μη γελιόμαστε".

Ποιο κομμάτι της διαδρομής ευχαριστήθηκες περισσότερο;

"Την επιστροφή από τη Σπάρτη. Μου τόνωσε το ηθικό και το γεγονός ότι στον τερματισμό στο Σπάρταθλον με υποδέχτηκε το τοπικό κλαμπ της Original. Τα
παιδιά μου έδωσαν κουράγιο και δύναμη. Μου ήταν πιο εύκολος ο γυρισμός, γιατί δεν είχα να αντιμετωπίσω το θέμα χρόνου. Υπήρχε η συνοδεία της αστυνομίας φυσικά γιατί έχει δύσκολα σημεία. Να ΄ναι καλά οι συνάδελφοι. Ήταν ζόρικα τα πράγματα. Ειδικά σε περιοχές με έντονη κίνηση αυτοκινήτων.

Κατεβαίνοντας προς Τεγέα έφτασα στη Σάγκα και ανέβηκα το βουνό ήρεμα και ωραία, το απόλαυσα. Ήταν η πρώτη φορά που έτρεχα εκεί με φως. Έζησα στιγμές μοναδικές. Κάθισα λίγη ώρα παραπάνω στο βουνό, απολάμβανα τον αέρα. Όπως ο Φειδιππίδης συνομιλούσε με τον Πάνα, εγώ συνομιλούσα με την Πόντια Αγία Σοφία, την οποία ευχαριστούσα για την προστασία και βοήθειά της. Χωρίς αυτή δεν θα έκανα τίποτα. Με συνόδευε.

Η κάθοδος από το βουνό ήταν εύκολη. Στη διαδρομή συναντήσαμε δύσκολη περιοχή, που έχει τσακάλια. Ωστόσο ένας φίλος από χωριό ήλεγχε την περιοχή με το μηχανάκι. Να ΄ναι καλά. Φτάνοντας Κόρινθο έχασα χρόνο γιατί μπερδεύτηκα με τα έργα που γίνονται. Μπήκα στην παλιά Εθνική. Από τα διυλιστήρια τα πράγματα ήταν ακόμα πιο εύκολα. Στα Μέγαρα με περίμεναν φίλοι και γνωστοί. Το ίδιο και στην Ελευσίνα.

Στην Ελευσίνα συγκινήθηκα και δάκρυσα. Γιατί εκεί ήρθε και μου ευχήθηκε ο δάσκαλος, ο Τάκης Σκουλής, ο οποίος ήταν ο πρώτος (μετά τον Φειδιππίδη) που είχε κάνει την απόσταση το 1992. Ήταν κάτι πολύ σπουδαίο για μένα. Με βοήθησε με την παρουσία του. Ήρθε επίσης ο Σπύρος Σπυρόπουλος. Όλοι μαζί με άλλους φίλους, είτε συναδέλφους είτε δρομείς, ή ποδηλάτες γυρίσαμε Αθήνα.

Φτάνοντας στην Αττική, βγήκαμε στην ιερά οδό. Την ένιωθα δική μου πλέον. Με κυρίευσε δέος όταν ανεβήκαμε προς την Ακρόπολη, διασχίσαμε τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και στις 20:30 το βράδυ της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου φτάσαμε Καλλιμάρμαρο. Ευχαριστώ τους υπευθύνους του Παναθηναϊκού Σταδίου που άνοιξαν το στάδιο μόνο για μένα. Μπήκα και ύψωσα την ελληνική σημαία, με τη συνοδεία των ΑΕΚτζήδων που ήρθαν να με υποδεχτούν".

Τι σου έμεινε περισσότερο από αυτόν τον άθλο;

"Αυτό που έμεινε στο μυαλό μου και με συγκινεί είναι ότι με αγκάλιασε ο Τάκης Σκουλής. Μου είπε, «απόψε έγραψες ιστορία». Εγώ του απάντησα, «δεν ξέρω να γράφω, ξέρω να τρέχω. Ιστορία γράφουν άλλοι, εμείς γράφουμε χιλιόμετρα»".

Ποιο μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στους νέους;

"Έκανα εγχείρημα ένα μεγάλο άθλο που είχα στον νου μου από καιρό. Περισσότερο να αναδείξουμε, ότι τίποτα δεν είναι δύσκολο, αν το κάνεις με αγάπη και μεράκι".

Σε βοήθησε στον αγώνα σου η ΑΕΚ;

"Είμαι ευτυχισμένος που είμαι Ενωσίτης. Αλλά όσες φορές πλησίασα ανθρώπους του συλλόγου δεν με αντιμετώπισαν όπως έπρεπε. Αυτά με πείσμωσαν περισσότερο. Όσο μας πληγώνει τόσο μας πωρώνει, δεν λέει και το αεκτζήδικο σύνθημα; Τι να κάνουμε; Ορισμένοι δεν έχουν ιδέα από ΑΕΚ, όπως λέμε όλοι οι οπαδοί. Για να κάνουμε τέτοιους αγώνες αφιερώνουμε προσωπική ζωή, χρήματα. Σε αυτές τις δύσκολες εποχές δεν είχαμε τίποτα... Κανείς δεν βοήθησε σε τίποτα, παρά μόνο ένας καλός φίλος, ο Κώστας Γεωργιάδης από Ελασσόνα, που πρόσφερε τον αθλητικό εξοπλισμό. Με αγάπη με βοήθησε. Έχουν αξία ηθική, συναισθηματική και οικονομική όλα αυτά που μου έδωσε".

Τι ρόλο παίζει για σένα ο Φειδιππίδης ως πρόσωπο;

"Φειδιππίδης για μένα σημαίνει ιστορία. Μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι κοιτίδα πολιτισμού, αθλητισμού και δημοκρατίας. Μην ξεχνάμε ότι ο Φειδιππίδης το 490 π.Χ. πήγε να ζητήσει βοήθεια από τους Σπαρτιάτες. Οπότε όποιος τρέχει σε αυτούς τους δρόμους, τρέχει στα χνάρια της ιστορίας. Αν είναι γνώστης της ιστορίας μας νιώθει περισσότερα πράγματα από έναν δρομέα επαγγελματία που τρέχει για διαφορετικούς λόγους".

Ποιος είναι ο επόμενος μεγάλος στόχος σου;

"Ο επόμενος στόχος μου είναι ένα μεγάλο όνειρο που έχω. Θέλω να τρέξω στους δρόμους του Πόντου. Να μεταφέρουμε εκεί στη Μαύρη Θάλασσα, στην Τουρκία, το μήνυμα της αγάπης και της ειρήνης των δύο λαών. Να κάνουμε τη διαδρομή που ανάγκασαν τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να κάνουν ενώ δεν ήθελαν. Τους ανάγκασαν οι μεγάλες δυνάμεις. Τι υποχρέωση είχαν αυτοί να ξεσπιτωθούν; Γιατί έπρεπε να ξεριζωθούν και να έρθουν σε ένα μέρος που δεν ήταν το σπίτι τους; Θέλω να τρέξω γι΄ αυτούς που έχυσαν το αίμα τους, τα δάκρυά τους. Ως φόρο τιμής στη μνήμη τους. Να δώσω το μήνυμα στον γειτονικό λαό, ότι δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Να ενώσουμε τους δρόμους".

Ποια είναι η διαδρομή που έχεις στο μυαλό σου γι΄ αυτό τον ιερό σκοπό;

"Θέλω να τρέξω τη διαδρομή από την Παναγία Σουμελά του Πόντου (Ματσούκα Τραπεζούντος) στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου και στη συνέχεια να τερματίσω στη Νέα Φιλαδέλφεια, στο χώρο του γηπέδου της ΑΕΚ, είτε έχει θεμελιωθεί είτε όχι. Πιστεύω μέχρι τότε, η Πολιτεία και ο κύριος Δημήτρης Μελισσανίδης να με βοηθήσει".

Κλείνοντας, θα θέλαμε να μας εκμυστηρευτείς, πώς επέλεξες να τρέχεις με το προσωνύμιο "Τεμόν ΑΕΚ";

"Από μικρός είχα θέμα με τα αρχαία ελληνικά. Διάβαζα πολύ για την αρχαία ελληνική γλώσσα και την ιστορία και φυσικά είχα λόξα με την ΑΕΚ. Έτσι έπαιζα με λέξεις. Άκουγα τους μεγάλους που έλεγαν για τη δική μας την ΑΕΚ (τεμόν ΑΕΚ). Όταν μπήκα στη διαδικασία να τρέξω σε αγώνες, όλοι έβλεπα, ότι έβαζαν τα ονόματά τους στις φανέλες. Εγώ ήθελα να φέρω κάτι που αγαπάω. Σύνδεσα τα αγαπημένα μου στοιχεία. Την ποντιακή κτητική αντωνυμία τεμόν (δικό μου) και την ΑΕΚ. Το έκανα για μένα"

Πηγή: sportdog.gr

Keywords
αθηνα, ΑΕΚ, sportdog, καλοκαιρι, χλμ, original, φως, διυλιστήρια, Ακρόπολη, παναθηναικος, σημαίνει, ελλαδα, μνήμη, νέα, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, η ζωη ειναι ωραια, μνήμη, το θεμα, διατροφη, εθνικη, ηθικη, θαλασσα, θεμα, ονοματα, ονειρο, πλαισιο, φως, ψωμι, ωρα, αγαπη, αγια σοφια, αγωνες, αιμα, αρχαια, αρχαια ελληνικα, αττικη, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινεται, γινονται, γλωσσα, γονεις, δακρυα, δασκαλος, δεος, δυναμη, διυλιστήρια, δικη, εγινε, εγχειρημα, ευκολα, ειπε, εργα, εποχες, επρεπε, ζαχαριαδης, ζεστη, ζωη, ιδεα, ιδιο, θεος, ηθικο, ηρεμα, κινηση, κοιτιδα, μυαλο, νερο, νικη, ουσιες, παιδια, πηγαινε, πηγες ενεργειας, πηγη, πεισμα, ποδηλατες, πολιτεια, ρολο, σιγουρα, συνεχεια, συγχαρητηρια, σοφια, σπαρτη, σπιτι, ταυτοτητα, ταλαιπωρια, τεγεα, το βουνο, τουρκια, τριτη, φυσικα, φορα, χλμ, ωρες, δημητρης, ελληνικα, φιλοι, για σενα, κομματι, κωστας, λεξεις, original, πηγες, σημαια, σημαίνει, σπυρος, σπυροπουλος, θελω να, βουνο
Τυχαία Θέματα