Ανακοινώθηκε επισήμως ο TAP

13:13 28/6/2013 - Πηγή: AEK365

Την επιλογή του ΤΑP έναντι του Nabucco West, από την κοινοπραξία Shah Deniz ΙΙ, ανακοίνωσε επισήμως σήμερα στις 9.15 το πρωί ο Γκόρντον Μπιρέλ, πρόεδρος της ΒΡ για την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας, και βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας. Στον TAP συμμετέχουν επίσης η νορβηγική Statoil, η ελβετική AXPO και η γερμανική E.ON Ruhrgas.
«Είμαι πολύ ευχαριστημένος που επελέγη ο αγωγός TAP

για την μεταφορά του αερίου από το Shah Deniz II στην Ευρώπη», δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του TAP, Κετίλ Τούνγκλαντ, σε συνέντευξη Τύπου στο Μπακού.
«Πρόκειται για το πρώτο και σημαντικό βήμα στο άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου και, κοιτάζοντας μπροστά, ο Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και στη διασφάλιση της διαφοροποίηση των προμηθειών αερίου στις αγορές της δυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης», σημείωσε ο ίδιος.
Ως μοχλό εξόδου της Ελλάδας από την κρίση που επιπροσθέτως τερματίζει τα σενάρια καταστροφής περιέγραψε ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την επιλογή του Διαδριατικού Αγωγού (TAP) για τη μεταφορά του αζέρικου φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
«Πρόκειται για ένα έργο τεράστιο, μίας πολύ μεγάλης ενεργειακής υποδομής, συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν γίνει στην Ευρώπη τα τελευταία είκοσι χρόνια. Και το μεγαλύτερο που θα έχει γίνει στη Νότια Ευρώπη», αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς σε δήλωσή του εκτιμώντας, επίσης, ότι η επιλογή του TAP συνιστά «πολυσήμαντη ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα», η οποία «βάζει τέρμα στα σενάρια καταστροφής της Ελλάδας και εξόδου της από το ευρώ».
Προσθέτει δε ο πρωθυπουργός ότι η ανακοίνωση για την κατασκευή του TAP «αποτελεί την πιο σημαντική θετική οικονομική εξέλιξη που αφορά τη χώρα μας τα τελευταία δέκα χρόνια».

Ο αγωγός TAP θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται από το 2015. Θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το έδαφος του κολοσσού Shah Deniz II στο Αζερμπαϊτζάν στις πιο ελκυστικές αγορές στην Ευρώπη. Ο σχεδόν 870 χιλιομέτρων θα συνδέεται με τον επί τουρκικού εδάφους αγωγό TANAP, και κάνοντας μια διαδρομή 478 χλμ. στη βόρεια Ελλάδα, θα περνά στη γειτονική Αλβανία, θα βυθίζεται στην Αδρατική και θα καταλήγει στις ακτές της Νότιας Ιταλίας.
Οπως έχει χαραχτεί η πορεία του ΤΑΡ θα μπορεί να παρέχει φυσικό και σε κάποιες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, του Μαυροβουνίου και άλλων. Η κατάληξή του στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες για περαιτέρω μεταφορά αερίου της Κασπίας σε κάποιες από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Σχεδιασμένος να επεκτείνει τη χωρητικότητά του από 10 σε 20 δισ. κυβικά μέτρα το χρόνο, θα ανοίξει αυτό που αποκαλείται «Νότιος Διάδρομος Φυσικού Αερίου», ενισχύοντας την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την παροχή μίας εναλλακτικής πηγής αερίου.
Ο αγωγός, επένδυση ύψους 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα θα μεταφέρει από το 2019 ποσότητες αζέρικου αερίου. Εκτός όμως από το ύψος της επένδυσης, τα άλλα απτά οφέλη για τη χώρα μας είναι η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας και η επανεκκίνηση κλάδων της οικονομίας. Οι διαχειρίστριες εταιρείες του έργου εκτιμούν ότι αυτές θα ανέλθουν στη φάση της κατασκευής περί τις 2.000, ενώ οι έμμεσες θέσεις θα είναι 10.000.

Keywords
Τυχαία Θέματα