Απομακρύνθηκε από τη θέση του ο άνθρωπος που έδωσε στον Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης

12:04 5/3/2015 - Πηγή: AEK365

Σε μια πρωτοφανή για την ιστορία της κίνηση προχώρησε την Τρίτη η επιτροπή που απονέμει τα Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο. Απομάκρυνε από την θέση του τον επί έξι χρόνια πρόεδρό της, Θόρμπγερν Γιάγκλαντ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στα 114 χρόνια λειτουργίας του θεσμού!
Σύμφωνα με δηλώσεις της νέας πρόεδρου της επιτροπής, Κάσι Κούλμαν Φίβε, ο Γιάγκλαντ παραμένει στην επιτροπή ως απλό μέλος της. Ο πρώην πρόεδρος υπήρξε πρωθυπουργός της Νορβηγίας με το Εργατικό κόμμα ενώ η Φίβε χρημάτισε επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος της χώρας, το οποίο βρίσκεται τώρα στην εξουσία.

Τρεις είναι οι αμφιλεγόμενες επιλογές της επιτροπής επί προεδρίας του Γιάγκλαντ, που επέσυραν διεθνείς επικρίσεις. Η επιτροπή απένειμε το Νόμπελ Ειρήνης το 2009 στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ήταν τότε μόλις εννέα μήνες στην προεδρία. Ο Ομπάμα κέρδισε το Νόμπελ Ειρήνης «για την συμβολή του στην ενίσχυση της διεθνούς διπλωματίας και της συνεργασίας μεταξύ των λαών» σε μια εποχή που η χώρα του είχε εμπλακεί σε δύο μακροχρόνιους πολέμους σε Ιράκ και Αφγανιστάν και παράλληλα, είχε εξαπολύσει επιθέσεις με drones σε «ύποπτους» μαχητές σε Πακιστάν και Υεμένη.
Νορβηγός διπλωμάτης αποκάλυψε το 2014 στην καθημερινή νορβηγική εφημερίδα Dagens Naeringsliv ότι ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση Ομπάμα δεν ήταν ικανοποιημένη με την βράβευση, την οποία χαρακτήρισε χρησιμοποιώντας την λέξη «δουλοπρέπεια».
Η δεύτερη επιλογή του Γιάγκλαντ, που έχει θεωρηθεί αμφιλεγόμενη για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης, είναι αυτή του Κινέζου αντικαθεστωτικού Λιου Σιαομπό, που πήρε το Νόμπελ το 2010 και το γεγονός υπήρξε η αφορμή για να δημιουργηθεί ρήγμα στις σχέσεις του Πεκίνου με το Όσλο.
Αλλά και η απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2012 δημιούργησε αντιδράσεις και επικρίσεις για δύο λόγους. Την περίοδο εκείνη ο Γιάγκλαντ ήταν και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και αρκετοί έκαναν λόγο για σύγκρουση συμφερόντων ενώ πολλοί υποστήριξαν ότι η αποτυχημένη εξωτερική και οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν δικαιολογούσε την απονομή του βραβείου.
Την εποχή εκείνη ο Αρχιεπίσκοπος της Νοτίου Αφρικής Ντέσμοντ Τούτου και δύο άλλα άτομα που είχαν βραβευτεί με το Νόμπελ Ειρήνης στο παρελθόν, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους με ανοιχτή επιστολή. Στην επιστολή τονίζεται ότι η αρμόδια επιτροπή έχει αναδιαμορφώσει και έχει επαναπροσδιορίσει το βραβείο κατά τέτοιο τρόπο που να μη συνάδει πια με τον νόμο!

Δείτε το βίντεο

Keywords
Τυχαία Θέματα