Μπλόκο στις γονικές παροχές όταν οι γονείς χρωστάνε!

11:34 30/1/2014 - Πηγή: AEK365

Η εφορία βάζει «φρένο» σε μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές όταν πρόκειται για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, ένας γονιός που χρωστά για να μεταβιβάσει το ακίνητό του στο παιδί του θα πρέπει να βάλει υποθήκη είτε το συγκεκριμένο ακίνητο είτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται ώστε ο φόρος υπεραξίας ακινήτων να υπολογίζεται από την εφορία και όχι από τους συμβολαιογράφους όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Πριν

την υπογραφή των συμβολαίων οι πωλητές ακινήτων θα προσέρχονται την εφορία προκειμένου να υποβάλουν δήλωση φόρου υπεραξίας.
Οσον αφορά στη μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν χρέη στο κράτος με το σκεπτικό ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μεταβίβαση η αποφυγή αποπληρωμής του χρέους.
Ετσι, σε περίπτωση οποιασδήποτε μεταβίβασης ακινήτου άνευ τιμήματος από φορολογούμενο ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, δεν προχωρά η κατάρτιση συμβολαίου μεταβίβασης αν ο ενδιαφερόμενος δεν βάλει υποθήκη κάποιο περιουσιακό του στοιχείο
Παράλληλα, με τις νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο φορολογούμενος που θέλει να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά την ακίνητη περιουσία του δεν θα μπορεί να πραγματοποιήσει την μεταβίβαση αν διαπιστωθεί από την εφορία ότι κατά την τελευταία πενταετία δεν υπέβαλε μία ή περισσότερες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος ή ακινήτων ή άλλες δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος.
Ειδικότερα, με το άρθρο 3 της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προβλέπεται ότι: «σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.
Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης».
Συνεχίζεται το αλαλούμ με το φόρο υπεραξίας
Για το φόρο υπεραξίας ακινήτων η εφορία θα ελέγχει τη δήλωση που θα υποβάλει ο πωλητής του ακινήτου και στη συνέχεια θα βεβαιώνει το φόρο που προκύπτει. Στη συνέχεια θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής με το ποσό του φόρου που θα πρέπει να καταβάλει ο πωλητής του ακινήτου.
Ο συμβολαιογράφος μετά τη σύνταξη του συμβολαίου θα παρακρατεί το φόρο υπεραξίας και θα τον αποδίδει στο Δημόσιο. Δηλαδή θα είναι υπεύθυνος μόνο για την παρακράτηση και απόδοση του φόρου υπεραξίας.
Πάντως, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί υπουργική απόφαση η οποία θα καθορίζει τον τρόπο υπολογισμού της τιμής κτήσης σε ειδικές περιπτώσεις, με στόχο ο προσδιορισμός της να γίνεται με τη χρήση αντικειμενικών κριτηρίων και τιμών.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα