Δεν μπορείς να απαιτείς υγειές περιβάλλον, σε ένα βαριά άρρωστο ποδόσφαιρο…

16:10 1/5/2014 - Πηγή: AEK365

Τις τελευταίες μέρες βρίσκεται σταθερά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας το διαχρονικό για την Ελλάδα φαινόμενο της βίας στα γήπεδα. Το ζήτημα για το οποίο έχουν χυθεί τόνοι μελάνι, έχουν γίνει αμέτρητες εξαγγελίες, άλλοι τόσοι... αφορισμοί, όμως όχι απλώς εξακολουθεί να μένει άλυτο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να επηρεάζει (σε... ολοένα αυξανόμενο βαθμό) και την κατάταξη του πρωταθλήματος.

Το απλό και το εύκολο είναι να συνεχίσουμε

επ' άπειρον να τα φορτώνουμε όλα στους... αλήτες τους οπαδούς και στις ομάδες που... συντηρούν στρατούς. Με αυτή την αντιμετώπιση το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να αλλάξει ΤΙΠΟΤΑ. Όχι επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν δικαιολογείται αυτή η άποψη, αλλά επειδή βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Το δάσος στην προκειμένη περίπτωση είναι η... άλλη πλευρά. Αυτή που είναι η αρμόδια να κρίνει, να αξιολογήσει και να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα βίας. Και αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, γεμίζοντας συνεχώς νέους... σκελετούς τη ντουλάπα σου.

Η φιλοσοφία (αν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη) με την οποία αντιμετωπίζει τα περιστατικά βίας στα γήπεδα η Ομοσπονδία, στην πραγματικότητα επιδεινώνει την κατάσταση. Γιατί φαίνεται να επικρατεί η λογική του παραλόγου. Μόνο τις χθεσινές αποφάσεις -και κινήσεις- της να πιάσει κανείς, είναι αρκετές να χάσει τη μπάλα. Ας ξεκινήσουμε από την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής για τα επεισόδια της Τούμπας, για την οποία μπορεί να... γραφτεί βιβλίο.

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, τιμωρήθηκε με 50.000 ευρώ πρόστιμο, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση 3 βαθμών. Το πρώτο άξιο... παρατήρησης είναι το πρόστιμο. Για ένα παιχνίδι στο οποίο η έκθεση της Αστυνομίας αναφέρει πως «άναψαν» 2.500(!) καπνογόνα και ακόμη και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποδέχθηκε ότι ήταν τουλάχιστον 900(!), επιβλήθηκε από την Επιτροπή το μικρότερο δυνατό πρόστιμο. Κάτι που σε κάνει να αναρωτιέσαι πόσα καπνογόνα πρέπει να «ανάψουν» σε ένα ματς για να επιβληθεί το μέγιστο (200.000 ευρώ).

Από την άλλη πλευρά, η Πειθαρχική ανακοίνωσε αφαίρεση 3 βαθμών, χωρίς να αναφέρει ξεκάθαρα από ποια βαθμολογία θα αφαιρεθούν αυτοί οι βαθμοί, γνωρίζοντας ότι η συγκεκριμένη ασάφεια θα ανοίξει μια τεράστια κουβέντα, απόλυτα δικαιολογημένη. Γιατί, για να είμαστε δίκαιοι, θα είναι σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αν αυτοί οι βαθμοί αφαιρεθούν από την ειδική βαθμολογία των play offs. Θα είναι ασύλληπτο ο ΠΑΟΚ να έχει τερματίσει 11 ολόκληρους βαθμούς πάνω από τον Αστέρα, έπειτα από μια ολόκληρη σεζόν και από μια δικαστική απόφαση να βρεθεί έναν βαθμό πίσω του στα play offs!

Επίσης, είναι απορίας άξιο πώς γίνεται παρατηρητής, αθλητικοί δικαστές, αλλά και εκείνοι που για λογαριασμό της Αστυνομίας μέτρησαν 2.500 καπνογόνα(!), να μην είδαν τα βίντεο (που έβλεπε επί μέρες όλη η Ελλάδα) με ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού να παίζουν... κλοτσοπατινάδες.

Μεγάλη συζήτηση σηκώνει και η στιγμή της ανακοίνωσης της απόφασης της Πειθαρχικής Επιτροπής. Από το μεσημέρι κυκλοφορούσε ότι η Ομοσπονδία είχε συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ να ανακοινωθεί η απόφαση μετά το ματς με τον Αστέρα για να μην... πυροδοτηθεί το κλίμα στο γήπεδο. Από μόνο του αυτό, αν ισχύει, είναι απαράδεκτο. Πόσο μάλλον όταν υπάρχει ο κίνδυνος μια απόφαση που έχει βγει και την κρατάς στο συρτάρι, να... διαρρεύσει. Όπως συνέβη τελικά χθες, όταν λίγο μετά τη λήξη του ματς στην Τούμπα οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ δήλωναν άγνοια για την απόφαση (και παρουσιάζονταν μάλιστα αισιόδοξοι ότι μπορεί να γλιτώσουν την αφαίρεση βαθμών) και η απόφαση είχε δημοσιευθεί ήδη σε οπαδικό σάιτ του Ολυμπιακού. Κανείς δεν μπορεί να... ποινικοποιήσει το ρεπορτάζ, όμως ως Ομοσπονδία οφείλεις να προστατεύεσαι, όταν γνωρίζεις ότι αυτό που τελικά έγινε δίνει (κι άλλα) δικαιώματα.

Όλα αυτά, είναι η κορυφή του παγόβουνου. Τη χθεσινή μέρα υπήρξαν κι άλλες αποδείξεις για τα πολλά μέτρα και τα άλλα τόσα σταθμά της αθλητικής δικαιοσύνης. Στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό ασκήθηκε δίωξη για τον τελικό του Κυπέλλου με το ίδιο κατηγορητήριο που υπήρχε και στην Τούμπα. Δηλαδή, αξιολογήθηκε ότι τα δύο παιχνίδια διεξήχθησαν κάτω από τις ίδιες συνθήκες! Επίσης, η ΑΕΚ πλήρωσε το πανό για τη Δούρου με 600 ευρώ, την ίδια στιγμή που το Αιγάλεω πλήρωσε με 300 ευρώ τη ρίψη αντικειμένων χωρίς διακοπή αγώνα και με άλλα 300 ευρώ τη ρίψη αντικειμένων με διακοπή του αγώνα!

Και στη διάρκεια της σεζόν έχουν προηγηθεί αμέτρητα ανάλογα παραδείγματα. Τα επεισόδια της Ριζούπολης που κόστισαν στον Ολυμπιακό ένα πρόστιμο 12.000 ευρώ, η ποινή-χάδι για το ποτήρι στον Αναστασίου, η απόφαση-σκάνδαλο για τα γεγονότα του Αιγάλεω, όταν στην ΑΕΚ (που ήταν ξεκάθαρα το θύμα μιας κατάστασης) επιβλήθηκε η ίδια ποινή με τους γηπεδούχους, που οι οπαδοί τους είχαν κάψει το... μισό γήπεδο. Ο κατάλογος είναι μακρύς.

Όταν λοιπόν δεν δείχνεις μια υπεύθυνη και συνεπή στάση απέναντι στα πράγματα... Όταν με τη στάση σου ενισχύεις τη συζήτηση περί αναξιοπιστίας και αναξιοκρατίας... Όταν συντηρείς μια άρρωστη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν μπορείς να απαιτείς γι' αυτό ένα υγειές περιβάλλον. Γιατί πολύ απλά δεν του αξίζει... Και μπορεί η βία να έχει τις... ρίζες της στην κοινωνία, όμως τη συντηρεί το αίσθημα αδικίας και την ενισχύει η ανικανότητα των θεσμών να την αντιμετωπίσουν με ουσιαστικό τρόπο...

Keywords
Τυχαία Θέματα