«Δεν θέλω Νόμπελ, θέλω σχολεία»

08:28 8/10/2013 - Πηγή: AEK365

«Αν κερδίσω το Νoμπέλ Ειρήνης, αυτό θα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για μένα. Αλλά αν δεν το πάρω, δεν είναι σημαντικό, επειδή στόχος μου δεν είναι να κερδίσω το Νομπέλ, στόχος μου είναι να δούμε ειρήνη και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά του κόσμου». Τάδε έφη Μαλάλα Γιουσουφζάϊ, η Πακιστανή μαθήτρια που πυροβολήθηκε από τους Ταλιμπάν στο κεφάλι, επειδή τολμούσε να πηγαίνει στο σχολείο.
Σήμερα, ένα χρόνο μετά την επίθεση, η 16χρονη Μαλάλα μίλησε στο πρόγραμμα Today του BBC Radio

4 για την νέα ζωή της στην Βρετανία.
«Η μεγαλύτερη έκπληξη είναι το επίπεδο της ελευθερίας που έχουν οι γυναίκες. Ηταν δύσκολη η προσαρμογή σε αυτή την νέα κουλτούρα, και σε αυτή την νέα κοινωνία, ιδίως για την μητέρα μου, επειδή ποτέ δεν είχαμε δει τέτοια ελευθερία για τις γυναίκες στην πατρίδα μας», είπε η Μαλάλα.
Στην ερώτηση αν έχει γίνει δυτική απάντησε «Οχι, ακολουθώ ακόμη την δική μου κουλτούρα - τον πολιτισμό των Παστούν. Πιστεύω ότι διδάσκει την υπομονή, την ειρήνη και την θρησκευτική ανεκτικότητα».
Η Μαλάλα έγινε το πρόσωπο της ημέρας στις 9 Οκτωβρίου 2012, όταν Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ για να της στερήσουν το δικαίωμα στην Παιδεία. Την επομένη της επίθεσης όλοι οι Πακιστανοί προσεύχονταν για την έφηβη ακτιβίστρια, που έγινε σύμβολο για τη νέα γενιά της χώρας.
Ηδη από το 2009, η Μαλάλα έκανε μαχητική εκστρατεία υπέρ της εκπαίδευσης των κοριτσιών, γράφοντας με ψευδώνυμο ένα μπλογκ για τη ζωή υπό τους Ταλιμπάν που είχαν καταλάβει την κοιλάδα Σουάτ. Το ημερολόγιο μεταφράστηκε στα αγγλικά και δημοσιεύτηκε από το BBC πυροδοτώντας διεθνές ενδιαφέρον.
Τότε ήταν μόλις 11 ετών αλλά βρήκε το θάρρος να κάνει ό, τι λίγοι άλλοι: να επικρίνει δημοσίως τους Ταλιμπάν για τη βαρβαρότητα και τον σκοταδισμό τους. Παρά λίγο να το πληρώσει με την ζωή της.
Μεταφέρθηκε στην Βρετανία για θεραπεία, και τώρα ζει στο Μπέρμιγχαμ με την οικογένειά της. Από τον περασμένο Μάρτιο πηγαίνει στο λύκειο εκεί. Λέει ότι είναι εξαιρετικό προνόμιο να μπορεί να πηγαίνει κανείς στο σχολείο.
«Να διαβάζεις ένα βιβλίο, να κρατάς ένα μολύβι, να μελετάς, να κάθεσαι στην τάξη είναι κάτι πολύτιμο για εμάς, επειδή μας το είχαν στερήσει», είπε.
Η Μαλάλα έγινε παγκοσμίως διάσημη για το θάρρος και τον αγώνα της. Εχει προταθεί για το Νομπέλ Ειρήνης, και ο ΟΗΕ την έχει προσκαλέσει να εκφωνήσει ομιλία στα 16α γενέθλιά της.
Εχει προσκληθεί, επίσης, στην δεξίωση για τη νεολαία, την εκπαίδευση και την Κοινοπολιτεία, που θα δώσει η βασίλισσα Ελισάβετ στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στις 18 Οκτωβρίου.

Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα