Έφυγε πρωταθλητής (VIDEO)

15:41 20/12/2011 - Πηγή: AEK365

Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου του 1977, και έζησε τα πρώτα του χρόνια στο Ποτζέγκα της Κροατίας. Με τον εμφύλιο να μαίνεται στη Γιουγκοσλαβία εγκατέλειψε με την οικογένειά του το σπίτι του, αφού πρώτα το είδε να παραδίδεται στις φλόγες από τους γείτονές του. Εγκαταστάθηκε στο Βελιγράδι και δεν άργησε να ορθοποδήσει (κάτι που θα κάνει συνέχεια στην υπόλοιπη ζωή του, να συνέρχεται από «χαστούκια») και να ξεκινήσει μπάσκετ όπως κάθε μικρός Γιουγκοσλάβος στον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου.

Το ταλέντο ήταν

τεράστιο για να κρυφτεί και σύντομα άρχισε η αναγνώριση. Κλήση στην εθνική παίδων (κάτω των 16 χρονών) της Γιουγκοσλαβίας και ένας Έλληνας (άγνωστων στοιχείων) να βλέπει ένα αμούστακο παιδί να κάνει τρελά πράγματα με τη μπάλα. Μετά από 2 χρόνια στον Ερυθρό Αστέρα, κατευθείαν στον ΠΑΟΚ. 16 χρονών φτάνει στη Θεσσαλονίκη μαζί με το φίλο του Νεστέροβιτς και τον Ρέλιτς και ξεκινάει προπονήσεις δοκιμαστικά. Το αστέρι αρχίζει να λάμπει και ο Πέτζα συμμετέχει κανονικά στις προπονήσεις της ομάδας, και ξεκινάει να παίζει και σε παιχνίδια.

Στο πρώτο παιχνίδι του στην Ελλάδα με την ασπρόμαυρη φανέλα, χάνει μόνος του ένα buzzer beater τρίποντο που θα έδινε τη νίκη στον ΠΑΟΚ. Αλλά οι απογοητεύσεις δεν έμειναν εκεί. Για 2 χρόνια παιδεύεται να πάρει ελληνική υπηκοότητα και δε μπορεί να παίξει στο ελληνικό πρωτάθλημα παρά μόνο στην Ευρώπη. Παρ' όλα αυτά, εξελίσσεται γρήγορα και όλοι μιλάνε για ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη ενώ στο πρόσωπό του οι οπαδοί του ΠΑΟΚ έβλεπαν τον επόμενό τους ηγέτη, ενώ την αξία του παραδέχονται ακόμα και οι αντίπαλοί του.

Στην την τελευταία του σεζόν στο ελληνικό πρωτάθλημα το 1998, απέκλεισε μόνος του τον Ολυμπιακό στα play off του πρωταθλήματος, όταν με ένα εκπληκτικό τρίποντο στην εκπνοή του αγώνα, έστειλε τον ΠΑΟΚ στους τελικούς, αφήνοντας έξω τους «ερυθρόλευκους» . Απέναντι στον Παναθηναϊκό ο ΠΑΟΚ «λύγισε» και έχασε το πρωτάθλημα, ωστόσο ο Πέτζα Στογιάκοβιτς βραβεύτηκε ως ο πολυτιμότερος παίκτης του πρωταθλήματος. Στην τετραετία του στη χώρα μας πήρε ελληνική υπηκοότητα, απέδειξε ότι ήταν ένας εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων παικτών, και το κάλεσμα από την άλλη μεριά του Ατλαντικού, και τον μαγικό κόσμο του NBA, όχι μόνο δεν άργησε να έρθει, αλλά ήταν και αναμενόμενο.

Ο Πέτζα αγωνίστηκε για οκτώ συναπτά έτη στους Σακραμέντο Κινγκς και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της εκπληκτικής ομάδας που πρωταγωνίστησε στο NBA στις αρχές της περασμένης δεκαετίας, έχοντας συμπαίκτες μεταξύ άλλων τον Κρις Ουέμπερ και τον Βλάντε Ντίβατς.

Τη σεζόν 2003 - 2004 ο Στογιάκοβιτς έκανε την καλύτερη του χρονιά στο NBA σημειώνοντας 24,2 πόντους. Μάλιστα είχε 43,8 % ευστοχία στα τρίποντα!Αποτέλεσμα των εκπληκτικών του εμφανίσεων με τους Κινγκς ήταν να τον διαλέξουν οι φίλαθλοι του ΝΒΑ σε 3 συνεχόμενα All Star Games.

Το 2006 έγινε ανταλλαγή και μεταπήδησε στους Ιντιάνα Πέισερς όπου αγωνίστηκε για ένα μόλις χρόνο, σε 40 παιχνίδια λόγω του σοβαρού του προβλήματος στην μέση. Το πρόβλημα υγείας όμω

Keywords
Τυχαία Θέματα