Εικόνες και βίντεο από τη χθεσινή κόλαση στη Βουλή

12:15 23/4/2015 - Πηγή: AEK365

Μετωπική σύγκρουση μεγατόνων τόσο επί της επείγουσας διαδικασίας που επέλεξε η κυβέρνηση, όσο και για την ουσία της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου υπήρξε μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης με αφορμή τη δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων φορέων του Δημοσίου προκειμένου να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες της χώρας.

Δυο φορές διακόπηκε η συνεδρίαση
Η ένταση μεταξύ των αντίπαλων στρατοπέδων ήταν τόσο σφοδρή που ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος χρειάστηκε να διακόψει δύο φορές τη συνεδρίαση ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα αλλά και να υπάρξουν

οι απαραίτητες διεργασίες για τον τρόπο που θα διεξάγονταν η συζήτηση.
Αν και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας ήρθε στη Βουλή με την πρόθεση «να ολοκληρωθεί η συζήτηση στο άψε -σβήσε» (συζήτηση στην επιτροπή και αύριο ψήφιση στην Ολομέλεια), ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης υιοθέτησε (προφανώς για λόγους εκτόνωσης) την πρόταση της Ντόρας Μπακογιάννη η οποία πρότεινε μια πιο ανοικτή διαδικασία με την ακρόαση των εμπλεκόμενων φορέων.
Η βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι η κλήση των εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι αναγκαία καθώς υπήρξαν δήμοι (π.χ Παλαιό Φάληρο) που έχουν επενδύσει τα χρήματα τους στις τράπεζες με επιτόκιο 5,8% και τώρα θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις στους δημότες τους αν τα επενδύσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας με επιτόκιο 2,5%.
Γεγονός είναι πάντως ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην επιλογή αυτή (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου)- αν και ίδια στο παρελθόν είχε καταδικάσει τέτοιες πρακτικές- λόγω ανωτέρας βίας.

Αποκαλυπτικός ο Μάρδας
Ο κ. Μάρδας ήταν αποκαλυπτικός στην κεντρική του τοποθέτηση. Μίλησε για ταμειακό κενό που έπρεπε να καλυφθεί με κάποιο τρόπο και διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε να εξασφαλίσει μια μέγιστη ταμειακή ρευστότητα ώστε να αντιμετωπίζεται κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανιστεί στο άμεσο μέλλον.
Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση του Νίκου Φίλη που δεν παρέλειψε να εκφράσει τη δυσφορία του για την προωθούμενη αυτή νομοθετική πρωτοβουλία, αλλά και η ομιλία του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ Μάκη Μπαλαούρα που εξέφρασε την ελπίδα η ΠΝΠ να μην γίνουν καθεστώς. Παρά πάντως τις εξηγήσεις της κυβερνητικής πλευράς, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επέμειναν στις καταγγελίες τους.

Ομαδικά πυρά από την αντιπολίτευση
Ο εισηγητής της ΝΔ Χρήστος Δήμας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να επαναφέρει τα βασιλικά διατάγματα με τη σύμφωνη μάλιστα γνώμη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Κυριάκος Χαρακίδης (Ποτάμι) υπενθύμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ απέδιδε ως αντιπολίτευση στη κυβέρνηση της ΝΔ «χουντικές μεθοδεύσεις». Ανάλογες θέσεις πρόβαλαν και οι Γιάννης Κουτσούκος και Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) αλλά και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) που κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει την ΠΝΠ διαφορετικά την μέμφθηκε ότι νομοθετεί όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Λεκτικός πόλεμος
Της συζήτησης προηγήθηκαν εντονότατοι διάλογοι μεταξύ των μελών της επιτροπής.
Το ανοικτό μικρόφωνο να «πρόδωσε» τον Ανδρέα Λοβέρδο όταν εκστόμισε - μιλώντας με τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο- τη φράση «αυτός είναι κατοικίδιο ζώο». Χαρακτηρισμός που κατά πολλούς είχε αποδέκτη τον υπουργό Δ. Μάρδα.
Επίσης ο Α. Γεωργιάδης χαρακτήρισε «τρομοκράτη» τον Β. Διαμαντόπουλο και εκείνος του απάντησε « χωρίς εσένα η Βουλή δεν θα είχε...χρώμα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος πρωταγωνίστησε και σε άλλο επεισόδιο όταν σε έξαλλη κατάσταση απευθυνόμενος προς τον κ. Μάρδα φώναζε.
«Ένας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πως θα δουλέψουμε» ενώ ο Γιάννης Κουτσούκος, απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της επιτροπής έλεγε «είχε δίκιο Γιάννης Πανούσης όταν έλεγε πως είναι δυνατόν ο κόσμος να ψήφιζε τον Βαγγέλη Διαμαντόπουλο για βουλευτή».
«Αυτό που συμβαίνει εδώ είναι ο χειρότερος χουλιγκανισμός που έχω δει ποτέ» απάντησε με τη σειρά του ο Βαγγέλης Διαμαντόπουλος.

Οι εκρηκτικοί διάλογοι

Α.Λοβέρδος: πρέπει να τοποθετηθούμε επί της διαδικασίας

Διαμαντόπουλος: Ο λόγος θα πάει στον υπουργό για παρέμβαση επί της διαδικασίας

Λοβέρδος: Δεν αφορά τον υπουργό η διαδικασία που επιλέγουμε στην Βουλή. Εμείς πρέπει να αποφασίσουμε

Λοβέρδος σε Μάρδα: Αυτό (σ.σ. εννοεί η διαδικασία) αφορά τους αντιπροσώπους του λαού εσάς τι σας αφορά; Τι θέλετε εδώ;

Μάρδας: Θα είχα τελειώσει 30 δευτερόλεπτα.

Λοβέρδος : Μα δεν έπρεπε καν να αρχίσετε, τι να τελειώσετε;

Διαμαντόπουλος : Έδωσα στον υπουργό τον λόγο για μια παρέμβαση, ποιο το πρόβλημα; Κατηγορείτε άλλους για νομολάγνους αλλά δεν πάτε και εσείς πίσω

Μάρδας: Σε ό,τι αφορά το διαδικαστικό της συζήτησης η πρότασή μου πρέπει να γίνει μια συνεδρίαση για να κλείσει

Η πρόταση αυτή έκανε έξαλλους τους βουλευτές

Διαμαντόπουλος: εκτίθεστε σε όλο τον κόσμο. Να ανακαλέσετε... δεν σας τιμά αυτό

Γεωργιάδης: καθίστε κατω κ. Μάρδα

Μάρδας: Να καθίσετε εσείς πρώτα

Λοβέρδος: Ενας εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα μας πει πώς θα συνεδριάσουμε;

Ν. Φίλης: Η ΠΝΠ δεν μας χαροποιεί

Επίθεση Βούτση κατά ΟΤΑ
Ευθεία επίθεση στους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης οι οποίοι αντιδρούν στη δέσμευση των ταμειακών τους διαθεσίμων εξαπέλυσε ο Νίκος Βούτσης.
«Κατά την γνώμη μου δεν είναι πράξη αντίστασης αυτό που γίνεται από παράγοντες ή πλειοψηφίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι περιορισμένη ευθύνη σε μια κρίσιμη εθνική στιγμή και άρνηση μιας συγκεκριμένης ευθύνης» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και υπενθύμισε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις περικοπής των επιχορηγήσεων τους από το ΠΑΣΟΚ οι εκπρόσωποι των ΟΤΑ είχαν συνταχθεί με τις τότε κυβερνήσεις.
Ο Νίκος Βούτσης χαρακτήρισε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ως «την επιτομή και τον ορισμό του επείγοντος, του έκτακτου και του άκρως σημαντικού» και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προχωρά σε αυτή την κίνηση διότι «αρνείται το κισμέτ ότι αυτή η χώρα μπορεί να είναι κάτω από τις επιταγές της διαπλοκής των δανειστών». Με αφορμή τη θέση του αυτή προκάλεσε την αντιπολίτευση να απαντήσει τι πρέπει να πράξει η κυβέρνηση φέρνοντας ως παράδειγμα και την επικείμενη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Μέρκελ. «Θέλετε να πούμε ναι σε νέα μείωση συντάξεων και μισθών σε νέες ιδιωτικοποιήσεις;» αναρωτήθηκε.

«Αυτή η ξεφτίλα δεν σας αφορά;»
Κατηγόρησε εξάλλου τους ομιλητές της αντιπολίτευσης ότι μιλούν επί 20λεπτο και δεν λένε τίποτα ούτε καν για τον Ντράγκι που δίνει ένα τρις ευρώ σε χώρες με μηδενικά επιτόκια. «Αυτή η ξεφτίλα δεν σας αφορά; Απλώς κάνετε τους μεταφραστές; Και λέτε ότι παίζουμε τη χώρα στα ζάρια και ότι δεν έχουμε χρήματα» υπογράμμισε.
Ο υπουργός Εσωτερικών έδειξε ως υπεύθυνη για την κατάσταση που βιώνει η χώρα τη προηγούμενη κυβέρνηση «στήσατε μια ιστορία με τους δανειστές ώστε αν γίνουν εκλογές να συνεχίσουμε να κάνουμε το πρόγραμμα σας». Παραδέχθηκε πάντως ότι η ταμειακή στενότητα -μίλησε για λειψυδρία- θα συνεχιστεί έως τον Ιούνιο οπότε και θα υπάρξει η μεγάλη συμφωνία όπου η χώρα θα αποδεσμευτεί από τα μνημονιακά προγράμματα.

Την Πέμπτη η ΚΕΔΕ στη Βουλή
Στις 18.30 το απόγευμα της Πέμπτης θα παρουσιάσει στη Βουλή ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης τις θέσεις αυτοδιοίκησης α' βαθμού και τις αντιρρήσεις της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή.
Όπως επισημαίνει η ΚΕΔΕ, παρά την αρχική πρόθεση της κυβέρνησης να συζητηθεί το θέμα σε μία και μόνο συνεδρίαση της Επιτροπής, χωρίς να τοποθετηθούν οι φορείς και στη συνέχεια να πάει προς ψήφιση στην Ολομέλεια, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, τελικά μετά από πιέσεις που άσκησαν η ΚΕΔΕ και βουλευτές αποφασίστηκε ακόμη μία συνεδρίαση της Επιτροπής.
Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής, όπου ήρθε προς συζήτηση η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, παρέστη αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό της Γιώργο Πατούλη. Ο κ. Πατούλης, μιλώντας στο Mega, εμφανίστηκε διαλλακτικός σε περίπτωση που δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα