Έρχονται οδοντόκρεμες με γεύση καφέ

09:13 12/6/2014 - Πηγή: AEK365

Ο καφές «φρενάρει» τη δημιουργία μικροβιακής πλάκας στα δόντια, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα να χρειαστεί κανείς σφραγίσματα. Σε αυτό το συμπέρασμα -ενθαρρυντικό για τους φανατικούς φίλους του καφέ- κατέληξε μια νέα βραζιλιάνικη επιστημονική έρευνα. Όμως πρέπει κανείς να τον πίνει δυνατό και χωρίς ζάχαρη, κρέμα ή γάλα, αν θέλει να προφυλάξει τα δόντια του (τώρα, βέβαια, αν μένει μετά άϋπνος, είναι άλλο θέμα..).

Οι ερευνητές του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο ντε Τζανέιρο, με επικεφαλής τον καθηγητή Ανδρέα Αντόνιο,

που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό μικροβιολογίας "Journal of Applied Microbiology", σύμφωνα με τις βρετανικές «Ιντιπέντεντ» και «Τέλεγκραφ», ανέφεραν ότι ο δυνατός καφές που περιέχει πολλή καφεϊνη, φαίνεται να καταστρέφει τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα για τον σχηματισμό της οδοντικής πλάκας, η οποία συχνά καταλήγει στο να πρέπει κανείς να κάνει σφράγισμα στα δόντια του.

Οι Βραζιλιάνοι επιστήμονες έκαναν πειράματα με την επίδραση που έχει στα παιδικά δόντια η ευρέως διαδεδομένη ποικιλία καφέ «ρομπούστα» (Coffea canephora), η οποία περιέχει περισσότερη καφεϊνη σε σχέση με την άλλη γνωστή ποικιλία, την «αράμπικα».

Οι δοκιμές έδειξαν ότι η «ρομπούστα» μπορεί να καταστρέψει το λεπτό «φιλμ» από μικροοργανισμούς, που συσσωρεύεται στα δόντια και οδηγεί στη δημιουργία μικροβιακής πλάκας και ουλίτιδας. Το κυριότερο «όπλο» του καφέ είναι κατά πάσα πιθανότητα οι χημικές ουσίες πολυφαινόλες που περιέχει και οι οποίες είναι ικανές να καταστρέψουν τα βακτήρια.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι στο μέλλον θα καταστεί εφικτό να προσθέσουν στις οδοντόπαστες ή σε στοματικό διάλυμα αυτή τη χημική ουσία για να μειώσουν την οδοντική πλάκα και τις συνέπειές της, καθώς, όπως είπαν, η αυξημένη κατανάλωση καφέ δεν παύει να έχει τις πιθανές παρενέργειές της, ακόμη και στα ίδια τα δόντια, είτε αλλοιώνοντάς το λευκό χρώμα τους, είτε διαβρώνοντας πιθανώς την αδαμαντίνη. Ιδίως, όπως είπε ο Αντόνιο, όταν κανείς πίνει τον καφέ του με ζάχαρη ή κρέμα, τότε τα όποια θετικά αποτελέσματα για την υγεία των δοντιών είναι πιθανό ότι εξουδετερώνονται.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα