Συμφωνία για πρόγραμμα-γέφυρα με στοιχεία από το Μνημόνιο και προτάσεις της κυβέρνησης

20:59 12/2/2015 - Πηγή: AEK365

Ένα πρώτο σοβαρό βήμα για μια οριστική συμφωνια μεταξύ της ελληνικής κυβερνησης και των ευρωπαίων εταίρων σημειώνεται στις Βρυξελλες τις τελευταιες ώρες, με τις δυο πλευρές να συγκροτούν ομαδα εργασίας εμπειρογνώμων που θα προετοιμάσει το eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας στην εξης βάση: να υπάρξει ενα νέο προγραμμα που θα συνδέει το παλιό προγραμμα, ώστε να μην ανατραπεί

πλήρως η προηγούμενη επιλογη των δανειστών με τις προτασεις που εχει καταθέσει η Αθηνα.

Θα πρόκειται δηλαδή, εφόσον δεν προκύψει κάποιο εμπόδιο στις νέες διεργασίες, για ενα προγραμμα - γεφυρα, που θα περιλαμβάνει ενα μείγμα μεταρρυθμίσεων απο το προηγούμενο προγραμμα, οι οποίες δεν υλοποιήθηκαν ποτε (περιουσιολόγιο, φοροδιαφυγή, καταπλεμηςη διαφθοράς κλπ) και πολιτικές για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και αλλες δράσεις, που περιλαμβάνονται στο προγραμμα της ΔΕθ,ΜΜΕ το οποιο κέρδισε τις εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζητούμενη συμφωνια θα εγγυάται τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και την ομαλή εξυπηρέτηση των δανειακών αναγκών της χώρας για τους επόμενους μήνες. Η συζητούμενη διάρκεια της μεταβατικής συμφωνίας θα κυμαίνεται απο 3 έως 6 μήνες, με την ελληνικη πλευρά να επιδιώκει την τελευταία εκδοχή.

Η προετοιμασία του νέο σχεδίου γινεται απο ελληνικής πλευράς απο τους Γιάννη Δραγασάκη, Γιάννη Βαρουφακη, Ευκλείδη Τσακαλωτο, Γιώργο Χουλιαρακη, ενώ απο την άλλη πλευρά θα υπάρχουν "εκπρόσωποι των θεσμών", σύμφωνα με την επίσημη δήλωση του Γερουν Νταισελμπλουμ, δηλαδή με εμπειρογνώμονες απο την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Το Μέγαρο Μαξίμου εξέφρασε την ικανοποίηση τη για την εξέλιξη και χαρακτήρισε τη δήλωση του Γ. Ντάισενμπλουμ " θετικό βήμα".

Όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές "διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε. Η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup. Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται".

Απομένει να επιβεβαιωθεί η πρόθεση για συμφωνια σε αυτή τη βάση και επισήμως απο τη γερμανικη κυβερνηση, ίσως και δια στόματος Μερκελ απόψε ή με κάποια άλλη αντίδραση το μεσοδιάστημα έως τη Δευτέρα.


Η εξέλιξη αυτή, για συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των Ευρωπαίων, προέκυψε αιφνιδιαστικά το βράδυ της Πέμπτης.

Το έναυσμα δόθηκε μέσω Twitter, από ανταποκριτές ξένων μέσων ενημέρωσης που παρακολουθούν τις διεργασίες, αλλά και πολιτικών.

Στη συνέχεια, οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν ανεπίσημα από κυβερνητική πηγή που βρίσκεται στην βελγική πρωτεύουσα.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της συμφωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, για την παραμονή στις Βρυξέλλες των τεχνικών κλιμακίων της Ελλάδος αφενός και αφετέρου της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ , ώστε να συζητήσουν αριθμούς και λεπτομέρειες.

Η συμφωνία αφορά νέο πρόγραμμα - «γέφυρα» το οποίο θα ενσωματώνει στοιχεία του μνημονίου αλλά και τις προτάσεις της νέας ελληνικής κυβέρνησης.

Πληροφορίες της εφημερίδας Die Welt αναφέρουν ότι στο νέο πρόγραμμα δεν θα συμμετέχει το ΔΝΤ, το οποίο, κατά το δημοσίευμα φέρεται ότι θα λάβει 700 εκατ. ευρώ ως αποπληρωμή για την αποχώρηση από τη νέα συμφωνία.

Το νέο πρόγραμμα θα έχει νέα ονομασία, νέα μέτρα και προφανώς νέους ελεγκτές.

Στις 21:20 το βράδυ το πρακτορείο Bloomberg μετέδωσε ότι η Ελλάδα και η Γερμανία κινούνται προς έναν συμβιβασμό.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλεόνασμα θα κλείσει στο 1,5%, και ότι θα υπάρξει πιθανή αύξηση κατά πέντε δισ. ευρώ του περιθωρίου έκδοσης από την ελληνική κυβέρνηση εντόκων γραμματίων και νέα μείωση στο επιτόκιο των υφιστάμενων ομολόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα