Γιατί ο Τζαβανέλα «κερδίζει» τον Τίγρη
Το aek365 σας είχε αποκαλύψει το ταξίδι του Δημήτρη Μελισσανίδη στο Τορίνο, προκειμένου να επισκεφτεί το νέο γήπεδο της Γιουβέντους. Ο Τίγρης είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί στους χώρους του Juventus Stadium, ενώ συνομίλησε με τον επικεφαλής της σχεδίασης του έργου, τον Τζίνο Τζαβανέλα, ο οποίος του ανέπτυξε την φιλοσοφία με την οποία κτίστηκε το νέο σπίτι της Juve και την τεχνοτροπία της κατασκευής.
Ποιος είναι ο Τζαβανέλα
Το πρώτο στοιχείο που κέρδισε τον Τίγρη, ήταν η βαθιά γνώση του Ιταλού αρχιτέκτονα για το αντικείμενο και το... μπακ απ του. Ποιος είναι ο Τζαβανέλα; Γεννήθηκε στο Τορίνο τον Νοέμβριο του 1944. Σπούδασε αρχιτεκτονική και πολεοδομία στη Φλωρεντία και αποφοίτησε το 1969. Από το 1970 είναι μέλος του συλλόγου αρχιτεκτόνων, ενώ στις αρχές εκείνης της δεκαετίας ίδρυσε την GAU. Το 1986 άνοιξε και γραφείο με έδρα τη Ρώμη και άρχισε να στρέφει το ενδιαφέρον του στην αρχιτεκτονική αθλητικών έργων. Όλα αυτά τα χρόνια η GAU αποτελεί αρχιτεκτονική εταιρεία που ανέπτυξε σημαντικά έργα, όπως το τελικό σχέδιο του Delle Alpi (προηγούμενη έδρα της Γιουβέντους) και το Palasport του Μιλάνου. Για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, σχεδίασε σε συνεργασία με την COL τις υποδομές φιλοξενίας του Σαν Σίρο, αλλά και των γηπέδων σε Κάλιαρι και Παλέρμο.
Σε εκείνη τη φάση ο Τζαβανέλα άρχισε να αναπτύσσει διεπιστημονική συνεργασία με ειδικούς στην αθλητιατρική, με πεπειραμένους προπονητές και ειδικούς στο μάνατζμεντ αθλητικών εγκαταστάσεων, κάνοντας εργασία που είχε βάση έργα τα οποία θα αποσκοπούν στη μέγιστη άνεση τόσο των αθλητών όσο και των θεατών, έχοντας παράλληλα πάντα σε πρώτη γραμμή και τα ζητήματα ασφαλείας. Στα τέλη της δεκαετίας του 90' κέρδισε και το πρώτο του βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για την σχεδίαση του αθλητικού κέντρου που φιλοξένησε τους Μεσογειακούς Αγώνες της Τύνιδας (2001).
Το 1998, για λογαριασμό της LNP, επέβλεψε όλα τα στάδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, με έμφαση στη λειτουργικότητα και την ασφάλεια. Το 2000, και πάλι για λογαριασμό της LNP επέβλεψε τα στάδια που φιλοξένησαν το Euro Ολλανδίας-Βελγίου. Το 2006 ήταν ο επικεφαλής του σχεδιασμού του νέου γηπέδου της Γιουβέντους. Το μεγάλο έργο με το οποίο καταπιάνεται αυτή τη στιγμή είναι η κατασκευή του νέου γηπέδου της Ρόμα, ενώ όλα αυτά τα χρόνια έχει σχεδιάσει επίσης αθλητικές εγκαταστάσεις και σε πολλές χώρες εκτός Ευρώπης (ακόμη και στο Ιράκ!).
Γιατί «κερδίζει» τον Τίγρη
Ο λόγος που ο Τζίνο Τζαβανέλα έχει κερδίσει πολλούς πόντους στα μάτια του Μελισσανίδη, είναι το κοινό όραμα όσον αφορά τη σημασία ενός γηπέδου τόσο για την ομάδα που φιλοξενεί, όσο και για την περιοχή στην οποία βρίσκεται. Ο Ιταλός ήταν από τους πρώτους αρχιτέκτονες στον κόσμο που αντιμετώπισε τις αθλητικές εγκαταστάσεις, όχι ως έναν τόπο συγκέντρωσης οπαδών για δύο ώρες κάθε Κυριακή, αλλά ως ένα σημείο αναφοράς για ένα κλαμπ και μια περιοχή, σε πολιτισμικό και κοινωνικό επίπεδο. Όλη η φιλοσοφία του περικλείεται στην εξής φράση: «Η ιδέα μου για το στάδιο βασίζεται στην αρχαία αγορά. Ένα μέρος συνάθροισης και πολιτισμού. Ένα κοινό μοίρασμα ενός μεγάλου χώρου για να παίρνεις ευχαρίστηση και ευεξία. Που πηγαίνει πέρα από τον αγώνα. Ο αγώνας διαρκεί δύο ώρες, αλλά αυτές οι κατασκευές μπορούν να έχουν ζωή κάθε μέρα, για όλο το χρόνο».
Ακριβώς αυτός είναι ο κεντρικός άξονας της φιλοσοφίας του Δημήτρη Μελισσανίδη για το νέο γήπεδο της ΑΕΚ. Το 2005, παρουσιάζοντας το τότε σχέδιο της Αγιάς Σοφιάς είχε μιλήσει για το «Πατριαρχείο του Ποδοσφαίρου και του Αθλητισμού». Το όραμα του Τίγρη είναι ένα γήπεδο που θα εκφράζει τον πολιτισμό και τις ρίζες που ακολουθούν την ΑΕΚ. Ένα στάδιο που από τις εξέδρες, μέχρι και τους περιβάλλοντες χώρους του θα αποπνέει όλα όσα αντιπροσωπεύουν την ΑΕΚ και θα αποτελεί ένα σημείο συγκέντρωσης των ανθρώπων που τους εκφράζουν αυτές οι αρχές, κάθε μέρα, όλο το χρόνο. Ένα γήπεδο που θα φιλοξενεί την ποδοσφαιρική ΑΕΚ με όλες τις απαραίτητες αθλητικές υποδομές, αλλά παράλληλα θα διαθέτει μουσείο της προσφυγιάς, χαμάμ, ακόμη και στιλβωτήριο!
Και για ένα τέτοιο έργο, με «πηγή» έμπνευσης την Βυζαντινή Αυτοκρατορία και το τελειότερο αρχιτεκτονικό της δημιούργημα, την Αγιά Σοφιά, είναι λογικό να τον έχει «κερδίσει» ένας άνθρωπος που από το χέρι του έχουν «γεννηθεί» τα σχέδια για μερικά από τα σημαντικότερα γήπεδα της Ευρώπης (και όχι μόνο), ενώ παράλληλα έχει σχεδιάσει την αναμόρφωση ολόκληρων περιοχών, κάθε λογής κτίρια, ακόμη και συγκρότημα Βουδιστικού μοναστηριού στην Τοσκάνη...
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Επιστρέφει στην Ελλάδα ο Μιραλάς!
- Έπαιξε… κι έχασε ο Αναστασίου!
- Μοιράζει αγώνες της ΕΡΤ το Υπουργείο Οικονομικών
- Αποχαιρέτησε ο Γκουίν
- “Μυστικό” ραντεβού Κουβέλη με Ντόρα
- Γιατί ο Τζαβανέλα «κερδίζει» τον Τίγρη
- 1.000+ φωτογραφίες, κιτρινίσαμε τις παραλίες
- ΠΑΟΚ: «Τρία εκατομμύρια για Ολίσε»
- Ανέβασε δύο, έρχονται και άλλοι!
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Γιατί ο Τζαβανέλα «κερδίζει» τον Τίγρη
- 1.000+ φωτογραφίες, κιτρινίσαμε τις παραλίες
- ''Κουνήθηκε'' το Αίγιο
- Καλογέρης: Θα επιστρέψω μαζί με την ΑΕΚ
- «Xωρίς Φάμπρι θα μπαίναμε στα πλέι οφ»
- «Είμαστε οι καλύτεροι»
- Ανακοινώνεται η προετοιμασία
- Προτιμά Ιταλία ο Ιλιτσιτς
- Διαψεύδει ο Μάτα
- «Στόχος μου η Ευρώπη»
- Τελευταία Νέα AEK365
- Γιατί ο Τζαβανέλα «κερδίζει» τον Τίγρη
- «Xωρίς Φάμπρι θα μπαίναμε στα πλέι οφ»
- Μπίτνερ: Ήθελα να φύγω από τη Γιουνάιτεντ
- Ανανέωσε με Καλλονή ο Μαρσέλο
- Σενάρια Ιταλών για Καπίνο
- Πάει Κάλιαρι ο Οικονόμου
- «Καλύτερος λόγω Τσέλσι»
- Ανακοινώνεται η προετοιμασία
- Καλογέρης: Θα επιστρέψω μαζί με την ΑΕΚ
- Προτιμά Ιταλία ο Ιλιτσιτς
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά