Η Γερμανία πλουτίζει απ'την κρίση

14:11 12/1/2012 - Πηγή: AEK365

Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση μπορεί να έχει φέρει πολλά κράτη στο χείλος της καταστροφής, όμως η Γερμανία φαίνεται να ανθεί, σύμφωνα με δημοσίευμα του Spiegel με τίτλο «Η κρίση της Ευρώπης είναι ευλογία για την Γερμανία».

«Μπορεί οι γείτονες να υποφέρουν, όμως η ευρω-κρίση έχει δημιουργήσει συνθήκες που ευνοούν τη γερμανική οικονομία, αφού τα ομόλογά της είναι περιζήτητα, η ανεργία είναι χαμηλή και οι εξαγωγές έχουν εκτοξευθεί», αναφέρει το άρθρο.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Γερμανίας, βάσει στοιχείων,

αυξήθηκε κατά 3%, ξεπερνώντας τα προς κρίσης επίπεδα, ενώ το έλλειμμα έναντι του ΑΕΠ έμεινε για πρώτη φορά έπειτα από τρία χρόνια κάτω από το όριο του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Η Γερμανία απολαμβάνει το όνειρο του κάθε δανειολήπτη, καθώς οι τράπεζες πληρώνουν για να την δανείσουν, σε ένα πρωτοφανές σκηνικό στην οικονομική ιστορία, που εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους τους υπεύθυνους του γερμανικού οργανισμού διαχείρισης δημοσίου χρέους. Μοιάζει με παραμύθι, αλλά τη Δευτέρα συνέβη», σχολιάζει το περιοδικό για το δανεισμό 3,9 δισεκατομμυρίων ευρώ με το απίστευτο επιτόκιο του -0,01%.

Το περιοδικό αναφέρει πώς η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης έχει αναδειχθεί σε καταφύγιο για τους επενδυτές, οι οποίοι «προτιμούν να δανείσουν την κυβέρνηση ακόμη και με τέτοια επιτόκια, παρά να διακινδυνεύσουν απώλειες».

«Αποτελεί κανόνα για την κρίση της Ευρωζώνης. Ενώ πολλές χώρες της Ευρωζώνης υποφέρουν, η Γερμανία κερδίζει», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Αφήνει μάλιστα να εννοηθεί πως η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ ουσιαστικά, καθυστερεί στη λήψη αποφάσεων, αφού η συγκεκριμένη κατάσταση ωφελεί τόσο την ίδια όσο και τη χώρα της.

Στο άρθρο επισημαίνεται ακόμη ότι αν και οι οικονομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, του Βελγίου, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Κύπρου αναμένεται να συρρικνωθούν το 2012, η γερμανική οικονομία, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικής Έρευνας του Μονάχου, προβλέπεται να αναπτυχθεί επιπλέον κατά 0,4%.

Keywords
Τυχαία Θέματα