Η Ιταλία κρέμεται από ένα «ναι»

12:23 2/10/2013 - Πηγή: AEK365

Από μια κλωστή κρέμεται η πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία, ή συγκεκριμένα από ένα «ναι», όπως δηλώνει ο πρωθυπουργός Ενρίκο Λέτα, ο οποίος προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πολιτική κρίση που ξέσπασε στη Ρώμη με την πρόθεση του μπερλουσκονικού PdL να αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Λέτα στη Γερουσία μπήκε στην αίθουσα και ο Μπερλουσκόνι, ενώ ο Αλφάνο -δεξί χέρι του Καβαλιέρε, που θα αποφασίσει σήμερα εάν θα έρθει σε ρήξη με τον αρχηγό του- καθόταν εμφανώς ανήσυχος δίπλα στον πρωθυπουργό.

H διάσπαση στην κεντροδεξιά

και η πρόθεση γερουσιαστών του PdL να στηρίξουν τον πρωθυπουργό έχουν γίνει πλέον τόσο εμφανείς που μπορεί να καταλήξουν σε σοβαρή πολιτική ήττα για τον Μπερλουσκόνι, εάν, όπως φαίνεται, στελέχη απομακρυνθούν από την στάση του Καβαλιέρε.

Τις τελευταίες ώρες, το επιτελείο του Μπερλουσκόνι κατέβαλε προφανώς το μέγιστο των δυνάμεών του για να «συμμαζέψει» τους αντάρτες. Φτάνοντας το πρωί στη Γερουσία, ο Μπερλσουκόνι είπε ότι «θα δούμε τι θα συμβεί, θα ακούσουμε τον πρωθυπουργό και θα αποφασίσουμε».

Λέτα: «Ζητώ θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης»

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε εκθέτοντας την δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζει η ιταλική οικονομία και υπενθύμισε πως έργο της κυβέρνησης συνασπισμού είναι η προώθηση μεταρρυθμίσεων για μία Ιταλία σταθερή και αξιόπιστη.

Οι αναφορές του στην κρίση εναλλάσσονταν με αιχμές για πολιτική ανευθυνότητα και έλλειψη σεβασμού στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης -σαφέστατες επιθέσεις στον Μπερλουσκόνι, έστω και εάν δεν χρειάστηκε να τον κατονομάσει.

«Η Ιταλία βρίσκεται σε κίνδυνο που μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος, και το εάν θα γίνει αυτό εξαρτάται από εμάς, από τις επιλογές που κάνουμε, από ένα ναι ή ένα όχι» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας το δυσμενές οικονομικό κλίμα.

Η κυβέρνηση αυτή, είπε, «έχει εργαστεί καλά, με αφοσιωμένους υπουργούς και η χώρα δεν αντέχει πια κλίμα αίματος και αρένας». Η Ρώμη, είπε πρέπει να προχωρήσει με μέτρα που θα ενισχύουν την οικονομία της, και έκλεισε λέγοντας πως ζητά «θάρρος και ψήφο εμπιστοσύνης που δεν στρέφεται εναντίον κανενός, ψήφο εμπιστοσύνης για την Ιταλία και τους Ιταλούς».

Μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, ακολουθεί συζήτηση δύομιση και πλέον ωρών μέχρι να ξαναπάρει το λόγο ο Ενρίκο Λέτα. Έπειτα θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

Με την Γερουσία μοιρασμένη στα τρία, και δεδομένης της στήριξης του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) στον Λέτα, για τον πρωθυπουργό αρκούν λίγες δεκάδες έδρες (μεταξύ 20 και 30) από αντάρτες του PdL για να επιβιώσει.

Το όριο πλειοψηφίας στη Γερουσία είναι 161 έδρες, με το PD να ελέγχει 107 και το μπλοκ του Μόντι 20. Ο Λέτα αναμένεται να έχει επίσης και τις ψήφους βουλευτών μικρότερων σχηματισμών, όπως και τουλάχιστον των περισσότερων από τους πέντε ισόβιους γερουσιαστές.

Keywords
Τυχαία Θέματα