Η Βουλή ζητάει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
12:52 9/10/2013
- Πηγή: AEK365
Τη διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους προτείνει ως λύση το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής σε ειδική έκθεσή του «Το χρέος μετά το τέλος του «Μνημονίου» (2014)». Μάλιστα, οι οικονομολόγοι του Γραφείου προκρίνουν τη λύση του «κουρέματος» του ελληνικού χρέους που κατέχει ο επίσημος τομέας.
Επειδή, όμως, αναγνωρίζουν ότι κάτι τέτοιο
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού «ακόμη και αν επιτευχθεί ο στόχος ενός λόγου χρέους 124% ΑΕΠ έως το 2020 η κατάσταση δεν θα είναι διατηρήσιμη!». Για αυτό και παραθέτει παράδειγμα από το οποίο προκύπτει ότι η «σταθεροποίηση και πολύ περισσότερο η φιλόδοξη μείωσή του στο 110% από το επίπεδο του 175,5% του ΑΕΠ το 2013, διευκολύνεται αν υπάρξει περικοπή του αποθέματος του χρέους (σε τεχνική γλώσσα: stock relief)». Και οι οικονομολόγοι του Γραφείου συμπληρώνουν πως δεν μπορεί «κανείς να αναμένει σοβαρή μείωση του χρέους μέσω ιδιωτικοποιήσεων».
Γενικά, πολύ μεγάλα χρέη σε απόλυτα μεγέθη και ως ποσοστό του ΑΕΠ γίνονται ανεξέλεγκτα («μη βιώσιμα»), προκαλούν αβεβαιότητες και κινδύνους (με αποτέλεσμα οι δανειστές να απαιτούν υψηλά πριμ ρίσκου, ιδιαίτερα αν εκτιμούν ότι η χώρα στο τέλος θα χρεοκοπήσει, οδηγώντας την έτσι στην χρεοκοπία) και αφαιρούν από τις κυβερνήσεις δυνατότητες αντιμετώπισης οικονομικών προβλημάτων, αναφέρεται στην έκθεση. Ακόμη και αν τα χρέη δεν οδηγούν την αναπτυξιακή διαδικασία σε πλήρη κατάρρευση, όμως τείνουν να την επιβραδύνουν. Επίσης, σημειώνεται πως το μέγεθος του χρέους (και του λόγου χρέους) καθιστά επιφυλακτικές τις αγορές και αποτρέπει όσους σχεδιάζουν να επενδύσουν στην πραγματική οικονομία.
«Επομένως, ένα «κούρεμα» του χρέους εντός της Ευρωζώνης, θα επιτάχυνε την ανάπτυξη, ενθαρρύνοντας τις επενδύσεις και μειώνοντας την πίεση για πρωτογενή πλεονάσματα. Το κλειδί είναι η μεγέθυνση» συμπεραίνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής. Μάλιστα, προσθέτει ότι «η χώρα είναι αδύνατο να επιστρέψει στις αγορές κεφαλαίου για να αναχρηματοδοτήσει το τεράστιο χρέος της με λογικούς όρους. Το μέγεθός του θα λειτουργεί αποτρεπτικά για τους πιθανούς δανειστές. Η οργανωμένη διαγραφή μέρους του χρέους εντός της ΕΕ και της Ευρωζώνης θα δημιουργούσε νέα δεδομένα. Το σπουδαιότερο είναι ότι θα ενσωματωνόταν σύντομα στις προσδοκίες των αγορών. Επίσης, θα κατένεμε πιο ισόρροπα τα βάρη ανάμεσα σε δανειστές και οφειλέτες, συνεισφέροντας έτσι στη σταθεροποίηση της ΕΕ. Υπενθυμίζουμε ότι και στο ΔΝΤ είχαν γίνει σχετικές προτάσεις για όλες τις χώρες αλλά προσέκρουσαν σε ανυπέρβλητες τότε αντιδράσεις».
Πάντως, η έκβαση μιας διαπραγμάτευσης για αναδιάρθρωση του χρέους εξαρτάται (και) από την αξιοπιστία της χώρας, η οποία με τη σειρά της μετράται με την εξέλιξη της δημοσιονομικής πολιτικής μας, των μεταρρυθμίσεων και της αξιοποίησης των φυσικών πόρων, σύμφωνα με το Γραφείο, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις προβλεπόμενες ανάγκες για περαιτέρω στήριξη μετά το 2014.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν ότι η διαγραφή χρέους θα μπορούσε να γίνει με τρόπου που δεν θα παρέπεμπαν σε «κούρεμά» του. Και αναφέρουν δύο τρόπους:
1. Την ανάληψη του κόστους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) πράγμα που θα μείωνε το χρέος περίπου κατά 30 δις ευρώ που είναι οι συμμετοχές του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στις τράπεζες, ίσως μάλιστα και περισσότερα.
2. Την «αμοιβαιοποίηση» μέρους του χρέους ή ένα σύμφωνο απόσβεσης όπως έχει προταθεί από το Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων της Γερμανίας και, σε παραλλαγές, από άλλους ερευνητές. Η πρόταση του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων προβλέπει μια ποσοτικά και χρονικά περιορισμένη κοινή εγγύηση για το μέρος του χρέους που ξεπερνά το όριο του Μάαστριχτ 60% του ΑΕΠ. Αυτό θα γίνει με αυστηρούς όρους. Τα κράτη θα πρέπει να αποσβέσουν τα νέα ομόλογα σε διάστημα 25 ετών, να προσδιορίσουν φόρους, τα έσοδα από τους οποίους θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για πληρωμές τόκων και χρεολυσίων και θα πρέπει, για να έχουν πρόσβαση στις εγγυήσεις, να τηρούν τους όρους του Δημοσιονομικού Συμφώνου και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης
Πέραν αυτών, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής επισημαίνει ότι μια νέα δανειακή σύμβαση για το κλείσιμο του δημοσιονομικού κενού δίνει μόνο προσωρινή λύση για ένα-δύο χρόνια. «Ουσιαστικά αναβάλλει την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που είναι ο όγκος του Δημόσιου Χρέους της χώρας» αναφέρει και συμπληρώνει πως «βασική παραδοχή μας είναι ότι το χρέος (και ο λόγος χρέους) δεν πρόκειται να τεθεί σε τροχιά μείωσης και να γίνει «βιώσιμο» ως το 2020 ή 2022 αποκλειστικά με εθνικές προσπάθειες αποταμίευσης (=δημιουργίας πρωτογενών πλεονασμάτων και ιδιωτικοποιήσεις), χωρίς οποιαδήποτε αναδιάρθρωση (=νέο «κούρεμα») ή και αναδιάταξη (=επιμήκυνση των περιόδων αποπληρωμής χρεών) και άλλες διευκολύνσεις».
Επίσης, σημειώνουν ότι αν και η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους μέσω νέου πακέτου δανείων δεν μπορεί να συνεχίζεται επ' άπειρον «είναι ψευδαίσθηση να αναμένουμε ότι η χώρα θα επιστρέψει στις αγορές μετά το 2014 για να καλύψει με λογικούς όρους τις ανάγκες αναχρηματοδότησης του χρέους συν τυχόν έκτακτες ανάγκες. Μόνο για τα χρεολύσια, οι απαιτήσεις τα επόμενα χρόνια ανέρχονται σε 70,5 δις ευρώ (2014-2020)». Πάντως, παραδέχονται ότι «μια συμφωνία για νέα δάνεια στήριξης ή και άλλες διευκολύνσεις (μείωση επιτοκίων κλπ) είναι η πιθανότερη λύση με τα σημερινά δεδομένα».
Πηγή: kathimerini.gr
Keywords
βουλη, κουρεμα, δανειακή σύμβαση, λύση, χρεος, μνημονιο, αεπ, χρεοκοπια, νέα, ΔΝΤ, αναδιαρθρωση, τραπεζες, esm, δις, επιμηκυνση, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θεμα εκθεσης 2012, χωρες, αεπ, δανεια, ογκος, οικονομια, ομολογα, πιεση, τα νεα, αξιζει, γινει, γινονται, γλωσσα, δανειακή σύμβαση, διαστημα, δις, εγγυηση, ευρω, εκβαση, εκθεση, εξελιξη, επενδυσεις, ετων, ιδιο, ισχυει, λύση, μααστριχτ, μειωση, πηγη, συντομα, σειρα, χρονικα, αδυνατο, αγορες, χωρα, ιδιαιτερα
Τυχαία Θέματα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Η δασκάλα των Ισπανικών ήταν... λαγουδάκι! (ΦΩΤΟ)
- Νέο ντοκιμαντέρ για τον Κριστιάνο Ρονάλντο (VIDEO)
- Επιστολή Μιχαλολιάκου από τον Κορυδαλλό
- Σκάνδαλο από... τώρα για το νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας!
- Μια πολυκατοικία για τους αστέγους στο κέντρο της Αθήνας
- Φυλακή σε μαθητές μετά από 2 βδομάδες κατάληψης
- Ναρκωτικά στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας
- Η Βουλή ζητάει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
- Προσφέρουμε 30 εισιτήρια διαρκείας μπάσκετ – βόλεϊ στη μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου
- Γουίλσιρ: Την φανέλα της Αγγλίας να φοράνε μόνο Άγγλοι
- Τελευταία Νέα AEK365
- Η Βουλή ζητάει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους
- Οι διαμαρτυρόμενοι πυροσβέστες ψέκασαν τους αστυνομικούς με αφρό! (ΦΩΤΟ)
- Σκάνδαλο από... τώρα για το νέο πρωθυπουργό της Αυστραλίας!
- Σαρώνει στο Twitter ο Γκασκόιν
- Χρόνο και υπομονή ζητάει ο ΠΑΟ
- Ναρκωτικά στο αστυνομικό τμήμα Ομόνοιας
- «Καρφιά» Εουσέμπιο σε Κριστιάνο Ρονάλντο
- Η δασκάλα των Ισπανικών ήταν... λαγουδάκι! (ΦΩΤΟ)
- Σύσκεψη στον ΠΑΟ για τις προσφυγές
- Προσφέρουμε 30 εισιτήρια διαρκείας μπάσκετ – βόλεϊ στη μνήμη του Γιώργου Αμερικάνου
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Αναλύση Τσάρλυ: Ο ΠΑΟΚ χτύπησε τις αδυναμίες του Παναθηναϊκού
- Διαψεύδει για Αναστόπουλο ο ΟΦΗ
- «Η Ρεάλ έχει χρέος 541 εκατομμύρια»
- Μήτρογλου και Ουντότζι τα βραβεία
- Ανακοίνωση του Σ. Φ. Π.Α.Ο.Κ. Νεάπολης για τη χορηγία στο τμήμα βόλλεϋ
- Στις επάλξεις ο Γκαρσία
- Μήτρογλου και Ουντότζι τα βραβεία
- Βάις: "Έτσι θα σταματήσουμε τον Μήτρογλου"
- Βοσνιάδης: "Κανένας προπονητής δεν έχει μαγικό ραβδί"
- Οταν η Τούμπα «κράζει» δικά της παιδιά