Καραγκούνης: Πάμε να προκριθούμε, γυαλίζει το μάτι μας

09:57 30/5/2014 - Πηγή: AEK365

Ο Γιώργος Καραγκούνης ετοιμάζεται να αγωνιστεί για δεύτερη φορά στη καριέρα του σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου και ξεκαθάρισε πως στη Βραζιλία η Εθνική Ελλάδας θα πάει για την πρόκριση ενώ προειδοποίησε πως το μάτι των Ελλήνων διεθνών θα... γυαλίζει.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Γιώργος Καραγκούνης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα coppa.gr
Αρχηγέ, δεν είχες παίξει στον

τελικό του 2004. Βεβαίως όλοι οι Έλληνες θυμόμαστε την καταπληκτική πορεία που έκανες με την ομάδα σε εκείνο το Euro, όμως θέλω να ξέρω πως το "κουβαλάς" αυτό; Να λείπεις εσύ από αυτό το παιχνίδι.
«Δεν το κουβαλάω. Επειδή πήραμε το κύπελλο, το... ξέχασα ότι δεν έπαιξα στον τελικό. Πραγματικά όταν ο διαιτητής σφύριξε τη λήξη το είχα ξεχάσει πως δεν έπαιξα. Αν όμως δεν παίρναμε το κύπελλο... Εγώ νιώθω ότι ήμουν παρών και στον τελικό. Όπως φυσικά σε όλα τα παιχνίδια»
Εκείνο το γκολ στην πρεμιέρα του Euro 2004 ήταν το πιο σημαντικό της καριέρας σου, μέχρι σήμερα;
«Ένα από τα πιο σημαντικά. Το σπουδαιότερο όμως, ήταν αυτό κόντρα στη Ρωσία, στο Euro του 2012. Σε εκείνο το ματς ξέραμε ότι παίζαμε έναν "τελικό". Απέναντι σε μια ομάδα που ήταν από τα τρία φαβορί για την κατάκτηση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Κι όμως νικήσαμε και προκριθήκαμε στους "8". Τους ξεράναμε! Γι αυτό σου λέω ότι το γκολ που πέτυχα στην πρεμιέρα, το 2004, κόντρα στην Πορτογαλία είναι το δεύτερο πιο σημαντικό στην καριέρα μου. Τότε ήμασταν στο πρώτο παιχνίδι. Μας έδωσε φυσικά μεγάλη νίκη απέναντι στην διοργανώτρια αλλά δεν προκρινόμαστε με αυτήν. Ήταν ένα τεράστιο βήμα, ήταν η αρχή του θριάμβου. Ενώ το γκολ στη Ρωσία ήταν πρόκριση και πρόκληση μαζί».
Eίναι το πιο σημαντικό γκολ μέχρι το επόμενο, Γιώργο, όπως θα έλεγε και ο Νίκος Γκάλης. Δηλαδή μέχρι το δικό σου γκολ που θα στείλει την Εθνική στις 16 καλύτερες ομάδες του κόσμου...
«Μακάρι...»
Πριν από 10 χρόνια κάνατε τον Κριστιάνο Ρονάλντο να κλαίει μέσα στο σπίτι του. Τώρα θα τον συναντήσετε ξανά, ως πρωταθλητή Ευρώπης με τη Ρεάλ και κορυφαίο παίκτη στον κόσμο...
«Και τότε ήταν μεγάλος ποδοσφαιριστής ο Ρονάλντο. Τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Τη φετινή σεζόν δεν υπάρχει σύγκριση με κανέναν, ούτε με τον Μέσι. Εγώ, ως αρχηγός της Εθνικής, ψήφισα τον Κριστιάνο κορυφαίο της σεζόν. Ο Μέσι είναι τρομερός παίκτης, αλλά φέτος δίκαια είναι στην κορυφή ο Ρονάλντο»
Και σε ό,τι αφορά το φιλικό;
«Η ομάδα μας δεν βλέπει πρόσωπα. Σεβόμαστε τον κάθε Κριστιάνο αλλά πάνω απ' όλα μας ενδιαφέρει να είμαστε εμείς καλά. Μπορούμε να κοιτάξουμε οποιοδήποτε αντίπαλο παίκτη και ομάδα στα μάτια, όταν είμαστε αυτοί που πρέπει».
Πόσο μάλλον όταν η εθνική Ελλάδος βρίσκεται σε τόσο υψηλή θέση στην παγκόσμια κατάταξη.
«Είναι ΘΑΥΜΑ να είμαστε η 10η ομάδα στον κόσμο, στην κατάταξη της ΦΙΦΑ, με τις υποδομές που δεν έχουμε, με τόσα προβλήματα γενικότερα, αλλά και στο ελληνικό πρωτάθλημα»
Πως είναι το κλίμα στην Εθνική;
«Ολοι αντιλαμβανόμαστε τι θα βρούμε εκεί που θα πάμε, Γιορτή. Πηγαίνουμε στο Παγκόσμιο κύπελλο που διοργανώνει η χώρα στην οποία ουσιαστικά γεννήθηκε, μεγαλούργησε το ποδόσφαιρο. Υπάρχει κλίμα ανυπομονησίας στην ομάδα. Να είμαστε όλοι καλά, να πάμε εκεί και να είμαστε υγιείς στα παιχνίδια. Μην ξεχνάς ότι έχουμε δύο σημαντικές απουσίες...»
Ουδείς το ξεχνάει.
«Βεβαίως. Δεν είναι μαζί μας ένας πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο Κυριάκος Παπαδόπουλος, αλλά και ο Δημήτρης Σιόβας που είχε σημαντικό ρόλο στην ομάδα».
Έχει παίξει ρόλο η απόφαση του Φερνάντο Σάντος να αποχωρήσει από την εθνική ομάδα μετά το Μουντιάλ; Εννοώ αν έχει επηρεάσει αρνητικά το κλίμα...
«Όχι. Όλοι καταλαβαίνουμε, και ο προπονητής και οι ποδοσφαιριστές, ότι ο βασικός στόχος κατακτήθηκε. Πάμε να το χαρούμε, αλλά πάμε και να ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ, να ΠΡΟΚΡΙΘΟΥΜΕ. Δεν μπορούμε να σκεφτούμε, και δεν πρέπει αυτή τη στιγμή να σκέφτεται η ομάδα ποιος θα είναι ο επόμενος προπονητής μετά τον κ. Σάντος. Οφείλουμε να προετοιμαστούμε κατάλληλα και πνευματικά και σωματικά».
Σε στεναχώρησε το γεγονός ότι αποχωρεί ο κ. Σάντος από την Εθνική;
«Ο κόουτς πέτυχε σημαντικά πράγματα. Δεν είναι εύκολο να διαδεχθείς τον Οτο Ρεχάγκελ. Τα κατάφερε όμως, Η Εθνική έφθασε στους "8" του Euro 2012. Τεράστια επιτυχία. Ήταν απόφαση του κ. Σάντος να αποχωρήσει από την Εθνική και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γι αυτό».
Εχει κλείσει οριστικά το θέμα "Κατσουράνη-Μανιάτη";
«Βασίλη, όλοι έχουμε θυσιαστεί, όλοι έχουμε περάσει πίκρες και χαρές για να φθάσουμε εδώ που είμαστε σήμερα. Και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. ΔΕΝ υπάρχει χώρος για προσωπικά. Πρέπει να λειτουργούμε σαν ομάδα, αλλιώς καλύτερα να πάμε διακοπές στα υπέροχα νησιά που έχουμε στην πατρίδα μας».
Δηλαδή δεν υπάρχει πρόβλημα με τα δύο παιδιά...
«Το μεγάλο ατού της ομάδας είναι ότι λειτουργούμε με το "εμείς". Ο Κώστας και ο Γιάννης είναι έμπειροι, καταλαβαίνουν μόνοι τους δεν χρειάζεται να τους πει κάποιος πως να συμπεριφέρονται. Πάνω απ΄όλα είναι το καλό της ομάδας. Τα παιδιά είναι έμπειροι, είναι επαγγελματίες. Ξέρουν ότι αυτή η προσπάθεια που κάνει η ομάδα είναι για το καλό της Ελλάδας. Εννοείται ότι η ιστορία έχει κλείσει...»
Αρχηγέ γυαλίζει το μάτι της ομάδας ενόψει Μουντιάλ;
«ΕΝΝΟΕΙΤΑΙ ότι γυαλίζει! Είμαστε όλοι φιλόδοξοι. Κάθε μέρα. Πόσο μάλλον σε ένα Μουντιάλ. Θα πρέπει να αποδεικνύουμε ότι είμαστε δίκαια εκεί. Είτε παίζουμε με τον πιο δυνατό είτε με τον πιο αδύνατο αντίπαλο πρέπει να μπαίνουμε στο γήπεδο με το μαχαίρι στα δόντια. Ετσι θα πάμε και στη Βραζιλία».
Δηλαδή, όπως έχεις ξαναπεί, η εθνική πηγαίνει στη Βραζιλία για να διεκδικήσει την πρόκριση στους "16".
«Εννοείται, το ξαναλέω. Σεβόμαστε τον κάθε αντίπαλο, δεν εύκολος ο όμιλος αλλά μην ξεχνάμε πως για να πας Μουντιάλ σημαίνει ότι θα παίξεις με τους καλύτερους...»

Να δούμε λίγο τους τρεις αντιπάλους: Κολομβία...
«Η καλύτερη γενιά όλων των εποχών στην εθνική ομάδα της Κολομβίας. Ποτέ δεν ήταν 5η στην παγκόσμια κατάταξη...»
Έχει και τον παιχταρά Φαλκάο που κάνει αγώνα δρόμου για να παίξει.
«Εύχομαι να παίξει ο Φαλκάο. Είναι ωραίο να αντιμετωπίζεις τους καλύτερους στο παγκόσμιο κύπελλο. Αυτό μας κάνει να γιγαντωνόμαστε. Ο Φαλκάο κάνει τεράστια προσπάθεια για να αγωνισθεί. Κι εμένα με αρέσουν οι αθλητές που κάνουν τα πάντα για να είναι σε μια μεγάλη διοργάνωση. Τους σέβομαι. Παρότι με αυτόν θα είναι πιο δύσκολα, εμάς μας αρέσουν τα δύσκολα».
Δηλαδή γουστάρεις να αντιμετωπίσει η εθνική μας την Κολομβία με τον Φαλκάο;
«Φυσικά γουστάρω. Δίνει ακόμη μεγαλύτερη αίγλη η νίκη. Όπως συνέβη όταν αποκλείσαμε την Γαλλία το 2004. Με τον Ζιντάν και τον Ανρί... Η Κολομβία στον όμιλό μας παρουσιάζεται με ποσοστά πρόκρισης περίπου 30%»
Ακτή Ελεφαντοστού
«Έχει παίκτες τεράστιας κλάσης. Ο Γιάγια Τουρέ είναι ο καλύτερος χαφ στον κόσμο. Ο Ντρογκμπά είναι τεράστια προσωπικότητα. Αυτοί οι δύο αποτελούν σήμα κατατεθέν για την Ακτή. Εμείς όμως δεν κοιτάμε τα πρόσωπα. Κοιτάμε την ομάδα. Κυρίως τη δική μας, γιατί πρέπει να κάνουμε καλή ομαδική δουλειά απέναντι στην Ακτή».
Ιαπωνία. Τρέχουν πολύ αυτοί αρχηγέ...
«Κι εμείς τρέχουμε. Οπότε δεν έχουμε πρόβλημα με αυτό».
Το γεγονός ότι πολλοί Ιάπωνες παίζουν στην Ευρώπη, σημαίνει κάτι;
«Όχι κάτι ιδιαίτερο. Εκείνο που πρέπει να σημειώσουμε είναι ότι έχουν προπονητή (Αλμπέρτο Τζακερόνι) -που τον είχα κι εγώ και τον ξέρω- στον οποίο αρέσει πολύ η τακτική...»
Σε ποιες ομάδες δίνεις προβάδισμα για την πρόκριση στους "¨16";
«Θα "σπάσουν" οι βαθμοί στον όμιλο. Θα γίνει μάχη. Δεν μπορώ να ποντάρω σε καμία ομάδα. Θεωρητικά η Κολομβία έχει ένα προβάδισμα, αλλά κι εμείς νομίζω ότι μπορούμε να προκριθούμε».
Ο Κώστας Μήτρογλου σε τι κατάσταση βρίσκεται έτσι όπως τον βλέπεις στις προπονήσεις;
«Είναι καλά ο Κώστας. Έχει κάνει μεγάλη προσπάθεια. Έχει επανέλθει. Ένας επιθετικός χρειάζεται τα γκολ για να αποκτήσει και αυτοπεποίθηση. Έχουμε μπροστά μας τρία φιλικά. Θέλω να σκοράρει κυρίως για την ψυχολογία του, αυτό είναι σημαντικό».
Δύσκολη ερώτηση και ξέρω ότι θα σε τσαντίσω. Τελευταία μεγάλη διοργάνωση για σένα με τη φανέλα της εθνικής. Μια ζωή ολόκληρη, 23 χρόνια με το εθνόσημο σε όλες τις εθνικές ομάδες. Πως το σκέφτεσαι;
«Δεν θέλω να το σκέφτομαι. Πάντα για μένα, κάθε παιχνίδι είναι σα να είναι η πρώτη φορά...»
Και στο τελευταίο παιχνίδι τι θα κάνεις; Δεν θα σκέφτεσαι;
«Ίσως τότε, στο τελευταίο ματς, ναι. Αλλά αυτά αργούν ακόμη (σ.σ. Γέλια). Να είναι όσο πιο αργά γίνεται αυτή η στιγμή...»
Έχει φαβορί για σένα αυτό το παγκόσμιο κύπελλο;
«Οι ομάδες από τη Νότια Αμερική έχουν σίγουρα τον πρώτο λόγο. Η Βραζιλία πρωτίστως αλλά και η Αργεντινή. Συν την Ισπανία και τη Γερμανία από την Ευρώπη. Θεωρητικό προβάδισμα πάντως έχουν οι ομάδες που θα παίξουν στην ήπειρό τους. Προγνωστικά όμως δεν γίνονται σε ένα Μουντιάλ...»
Η Ρεάλ κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ. Δίκαια;
«Δίκαια. Ήταν βεβαίως άδικο για την Ατλέτικο ότι δέχθηκε την ισοφάριση στο 93ο λεπτό, όμως η ισοπαλία ήταν το λιγότερο που δικαιούνταν η Ρεάλ στην κανονική διάρκεια του τελικού. Αν δεις όλο το παιχνίδι δεν είναι αδικία ότι ισοφάρισε στο 93'. Όμως η Ατλέτικο έτσι νιώθει, όπως θα αισθανόταν κάθε ομάδα στη θέση της...»
Να είσαι καλά αρχηγέ, σε ευχαριστώ. Εύχομαι να είσαστε όλοι υγιείς, να το διασκεδάσετε στη Βραζιλία και να πετύχετε όσα επιθυμείτε.
«Κι εγώ ευχαριστώ. Να πιστεύετε όλοι στην Εθνική και να βοηθάτε το πραγματικό ποδόσφαιρο. Αυτό που παίζετε μέσα στα γήπεδα!»

Keywords
ματι, παμε, euro 2012, ελλαδα, euro, γκολ, ρωσία, θαυμα, σημαίνει, γαλλια, χαφ, ιαπωνια, προγνωστικα στοιχηματος, Καλή Χρονιά, κατσουρανης, Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014, μουντιαλ 2014, γιορτη σημερα, ξανα, εθνικη ελλαδος, euro 2012, ρωσία, το θεμα, αργεντινη, βημα, βραζιλια, γερμανια, δουλεια, εθνικη, θεμα, ισπανια, καριερα, κοντρα, νησια, παιχνιδια, ρεαλ, ψυχολογια, αδικια, αιγλη, αμερικη, ανρι, αυτοπεποιθηση, βρισκεται, γκολ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, γηπεδο, γκαλης, δευτερο, δικη, δοντια, ευκολο, υπαρχει, επιτυχια, ευρωπη, ζωη, ζινταν, θαυμα, θεωρητικο, κυπελλο, κλιμα, κυριακος παπαδοπουλος, λειπεις, ληξη, λογο, ματια, μεσι, νικη, νικος γκαλης, νοτια αμερικη, ομαδα, παντα, ομιλος, οτο ρεχαγκελ, ουσιαστικα, παιδια, παμε διακοπες, ποδοσφαιρο, πορτογαλια, προβληματα, ρεχαγκελ, ροναλντο, ρολο, σεζον, σιγουρα, σπιτι, τρια, υγιεις, υψηλη, φυσικα, φορα, χαφ, αδυνατο, δημητρης, euro, για σενα, γιορτη, ηπειρο, χωρα, ιδιαιτερο, κωστας, μπροστα, μουντιαλ, ομαδες, παιχνιδι, σημαίνει, σημα, θελω να, βεβαιως, ωραιο, ξεχνας, γιαγια
Τυχαία Θέματα