Καθηγήτρια απολύθηκε από φροντιστήριο και η αστυνομία την κάλεσε για... συμμόρφωση

15:59 28/9/2014 - Πηγή: AEK365

Μία απίστευτη ιστορία ζει τον τελευταίο καιρό μία καθηγήτρια σε φροντιστήριο. Η εκπαιδευτικός απολύθηκε έπειτα από 24 χρόνια και η αστυνομία την κάλεσε για να την προειδοποιήσει ότι κινδυνεύει με αγωγή 30.000 ευρώ για διαφυγόντα κέρδη και συκοφαντική δυσφήμηση, σύμφωνα με την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών.
Η καθηγήτρια, που δίδασκε Κοινωνιολογία ως 1996 και στη συνέχεια αρχικά Πολιτική Οικονομία και στη συνέχεια Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, είχε προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας εξαιτίας καθυστερήσεων στις πληρωμές και τους

όρους που τις έθετε ο εργοδότης της για επαναπρόσληψη με μειωμένο μισθό, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε η ίδια στην «Εφημερίδα των Συντακτών».
Πριν από μερικές ημέρες, κλήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας, όπου την προειδοποίησαν να μην γίνει η προγραμματισμένη συγκέντρωση του ΣΕΦΚ έξω από το φροντιστήριο, διαφορετικά κινδυνεύει με αγωγή 30.000 ευρώ από τον εργοδότη της, σύμφωνα με καταγγελία στο alfavita.gr.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου Εργαζομένων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ):
Ο Σύλλογος Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών (ΣΕΦΚ), την περίοδο αυτή δίνει μάχη για την επαναπρόσληψη της συναδέλφου Α. Σ., η οποία απολύθηκε μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, στην επιχείρηση «ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΟ ΠΡΙΣΜΑ».
Στις 18/9/2014, η συνάδελφος παρέλαβε από αστυνομικό του ΑΤ Καλλιθέας «πρόσκληση» να προσέλθει «εντός 3 ημερών και κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας «φέροντες (!) την παρούσαν (πρόσκληση) και αποφανθείτε (!) στον Αρχ/κα Ελευθεριάδη Άγγελο που ανέλαβε την διεκπεραίωση της υπόθεσής σας». Στην «πρόσκληση» αναφέρεται: «σας γνωρίζουμε ότι προσκαλείσθε νόμιμα και η προσέλευσή σας είναι υποχρεωτική».
Η συνάδελφος τηλεφώνησε στο ΑΤ Καλλιθέας, το τηλέφωνο σήκωσε ο εν λόγω αρχιφύλακας, ο οποίος αρνήθηκε να απαντήσει στη συνάδελφο στην ερώτηση: «ποια είναι η υπόθεσή μου, της οποίας την διεκπεραίωση έχετε αναλάβει;». Στις 19/9, η συνάδελφος προσήλθε στο ΑΤ Καλλιθέας μαζί με τον σύζυγό της. Οδηγήθηκε στο γραφείο του αξιωματικού υπηρεσίας, όπου ο αρχιφύλακας εκτελούσε χρέη αξιωματικού υπηρεσίας. Όταν ζήτησε να παρευρίσκεται ο σύζυγός της μες στο γραφείο, ο αρχιφύλακας το απαγόρευσε.
Στην ερώτηση της συναδέλφου με ποια τυπική αρμοδιότητα καλείται από το ΑΤ Καλλιθέας, ο αρχιφύλακας δήλωσε ότι «μεταφέρει (!) την παράκληση του εργοδότη» να απευθυνθεί η ίδια στο σωματείο μας ζητώντας μας να μην πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 20/9 έξω από το φροντιστήριο «Πρίσμα» στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας. Σε αντίθετη περίπτωση, ο εργοδότης τον είχε ενημερώσει ότι θα υποβάλει αγωγή, η οποία θα της κοστίσει 30.000 Ευρώ!
Στις 23/9 το ΔΣ του ΣΕΦΚ πήγε στο ΑΤ Καλλιθέας και συναντήθηκε με τον διοικητή του τμήματος Γιαννόπουλο Νικόλαο. Ζητήσαμε να ενημερωθούμε σχετικά με το αν υπήρχε εισαγγελική παραγγελία για την «πρόσκληση» που απέστειλε το ΑΤ Καλλιθέας στην απολυμένη συνάδελφο. Ο διοικητής μάς ενημέρωσε ότι υπήρχε εισαγγελική παραγγελία και μετά από υποβολή, γραπτώς, σχετικού αιτήματος χορήγησε, αμέσως, στη συνάδελφο αντίγραφα της εισαγγελικής παραγγελίας και της εγγραφής του αρχιφύλακα στο «βιβλίο αδικημάτων - συμβάντων». Στις 25/9 συντάχθηκε η απάντηση του διοικητή του ΑΤ προς το ΔΣ του ΣΕΦΚ στην οποία αναφέρεται: «Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 60, παρ. 2στ., του ΠΔ 141/1991, ο εκτελών υπηρεσία αξιωματικός υπηρεσίας σε ΑΤ έχει μεταξύ άλλων και το καθήκον να δέχεται προσωπικά τους ιδιώτες που προσέρχονται στο αστυνομικό κατάστημα για την επίλυση διαφοράς ή την υποβολή παραπόνων, ενώ καταχωρείται σχετική εγγραφή στο βιβλίο αδικημάτων, συμβάντων, συλλήψεων και παραπόνων». Η απάντηση του ΑΤ δεν αναφέρει τίποτε για την παντελώς αόριστη εισαγγελική παραγγελία.
Είναι απίστευτη η ευκολία με την οποία η Εισαγγελία εκδίδει εισαγγελική παραγγελία, χωρίς να προσδιορίζει το περιεχόμενό της, προς το ΑΤ Καλλιθέας να καλέσει τη συναδέλφισσα, ενώ το αίτημα του δικηγόρου του εργοδότη προς τον εισαγγελέα ακροάσεων, είναι να σταλεί εισαγγελική παραγγελία προς το ΑΤ Εξαρχείων, «για να στείλει ικανή δύναμη, ώστε να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο και να προστατευθεί η ομαλή λειτουργία του φροντιστηρίου και να αποφευχθούν φθορές και βιαιοπραγίες εις βάρος εμού, των μαθητών και των καθηγητών»:
Συγκεκριμένα, στην εισαγγελική παραγγελία του αντιεισαγγελέα Μπουγιούκου Σωτηρίου προς το ΑΤ Καλλιθέας, αναφέρεται ότι τη Δευτέρα 15/9 εμφανίστηκε ενώπιόν του ο δικηγόρος Λιούλιος Χρήστος και εξέφρασε παράπονα κατά της απολυμένης συναδέλφου Α.Σ. Το έγγραφο της εισαγγελικής παραγγελίας είναι αόριστο. Η αίτηση, όμως, την οποία έκανε ο Βασίλειος Γκούμας, εργοδότης του φροντιστηρίου Πρίσμα προς τον εισαγγελέα ακροάσεων είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτική:
Αρνείται να πει την αλήθεια ότι η συνάδελφος εργάστηκε 24 χρόνια, συνεχώς από το 1990, στο φροντιστήριο «Πρίσμα», ενώ ήταν η αποκλειστική διδάσκουσα τα γνωστικά αντικείμενα της Οικονομίας.
Αρνείται να πει την αλήθεια ότι η εργασιακή της σχέση ήταν ενιαία συνεχής σχέση εργασίας, καθώς κάλυπτε πάγιες και διαρκείς ανάγκες της επιχείρησης. Επιλέγει να πει μόνο τη μισή αλήθεια, όταν αναφέρει ότι στην Επιθεώρηση Εργασίας (Α.Δ.Δ. 394/26/6/2014) ο αρμόδιος υπάλληλος κατέγραψε πως αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια. Αρνείται, δηλαδή, να πει όλη την αλήθεια ότι η θέση του επιθεωρητή εργασίας είναι ότι «αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια, αλλά η αλληλουχία των επί 24 συναπτά έτη ανανεωνόμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου, σε γνωστικό αντικείμενο που δίδασκε αποκλειστικά η Α.Σ., διεκόπη μετά από την προσφυγή της στην Επιθεώρηση Εργασίας για διεκδίκηση δικαιωμάτων της». Αρνείται να πει όλη την αλήθεια ότι ο επιθεωρητής εργασίας κατέγραψε τη θέση του ότι «από τους πίνακες προσωπικού προκύπτει ότι έχει γίνει πρόσληψη καθηγητή με 20 χρόνια προϋπηρεσία» και άρα δεν είναι οικονομικοτεχνικός ο λόγος της απόλυσης. Επίσης, αποσιωπά, και το ίδιο ψέμα επαναλαμβάνει σε δήλωσή του στη δημοσιογράφο Διαλεκτή Αγγελή στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 23/9/2014, ότι ο επιθεωρητής κάλεσε «στο πλαίσιο της καλής πίστης τον εργοδότη να επανεξετάσει τη θέση του σχετικά με τη μη ανανέωση της σύμβασης ορισμένου χρόνου».
Στη συνέχεια της αίτησής του ο εργοδότης προς τον εισαγγελέα δηλώνει ότι την Παρασκευή διάβασε στο διαδίκτυο ότι η «Α.Σ μαζί με άλλα άτομα θα προέβαιναν σε διαμαρτυρία το Σάββατο 13/9 στις 11.00πμ μπροστά από το φροντιστήριο μου». Μόλις το διάβασε, δηλώνει: «αισθάνθηκα τρόμο και ανησυχία... μετέβην στο ΑΤ Εξαρχείων και ζήτησα να ληφθούν μέτρα ώστε να ματαιωθεί η διαμαρτυρία». Περιγράφει απίστευτα ψεύδη σε σχέση με την κινητοποίηση. Και δηλώνει ψευδώς ότι δεν προσήλθε στο σημείο περιπολικό. Η αλήθεια είναι ότι προσήλθε αστυνομική δύναμη με επικεφαλής ανώτερο αξιωματικό, ο οποίος δεν διαπίστωσε τίποτε από όσα καταγγέλλει. Στη συνέχεια αναφέρει ότι προσήλθε στο ΑΤ Εξαρχείων, προκειμένου να καταθέσει μήνυση, αλλά δεν την κατέθεσε, γιατί δήθεν η αστυνομία θα φρόντιζε να διαλυθεί η συγκέντρωση.
Τέλος, απευθύνεται στον εισαγγελέα ακροάσεως αντιεισαγγελέα Μπουγιούκο Σωτήριο, ισχυριζόμενος ότι «σήμερα στις 15/9, πληροφορήθηκα ότι η καταγγελλόμενη και οι υπόλοιποι θα πραγματοποιήσουν εκ νέου συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το φροντιστήριό μου, γεγονός που θα οδηγήσει στη διακοπή των μαθημάτων, με συνέπεια να προκληθεί ζημία και δυσφήμιση του φροντιστηρίου, αλλά και κίνδυνος βιαιοπραγιών και ζημιών στο φροντιστήριο». Μετά από 4 συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, τις οποίες δεν οργανώνει η στοχοποιημένη από τον εργοδότη απολυμένη συνάδελφος και «οι υπόλοιποι», αλλά ο Σύλλογος των Εργαζόμενων στα Φροντιστήρια Καθηγητών, τίποτε από όσα περιγράφει δεν έχει συμβεί. Έτσι, αποδεικνύεται ότι στην αίτησή του προς τον εισαγγελέα δεν λέει την αλήθεια και κινδυνολογεί.
Το κορυφαίο, όμως, σημείο της αίτησής του προς τον εισαγγελέα ακροάσεως είναι το διά ταύτα: «Παρακαλώ, όπως δώσετε εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να στείλει ικανή δύναμη, ώστε να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση έξω από το φροντιστήριο και να προστατευθεί η ομαλή λειτουργία του φροντιστηρίου και να αποφευχθούν φθορές και βιαιοπραγίες εις βάρος εμού, των μαθητών και των καθηγητών».
Με τον πιο προκλητικό τρόπο καλεί την εισαγγελία να δώσει εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να καταστείλει εργατική συγκέντρωση, χαρακτηρίζει παράνομη τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στη συνάδελφο που απέλυσε μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, με 260 Ευρώ μισθό τον μήνα την περίοδο 2013-2014, και την οποία απέλυσε αμέσως μόλις η συνάδελφος προσέφυγε στην επιθεώρηση εργασίας και διεκδίκησε να της καταβληθούν οφειλόμενα δεδουλευμένα 5.700 Ευρώ, τα οποία συνομολόγησε και κατέβαλε.
Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι η Εισαγγελία Πρωτοδικών, ενώ το αίτημα του εργοδότη προς αυτήν είναι «να δώσει εντολή στο ΑΤ Εξαρχείων να στείλει ικανή δύναμη και να ματαιωθεί η εξαγγελθείσα δεύτερη παράνομη συγκέντρωση» στις 15/9, στέλνει εισαγγελική παραγγελία στο ΑΤ Καλλιθέας, όπου ο αρχιφύλακας «μεταφέρει (!) την παράκληση του εργοδότη» να απευθυνθεί η συνάδελφος στο σωματείο μας ζητώντας μας να μην πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας το Σάββατο 20/9 έξω από το φροντιστήριο στο κέντρο της Αθήνας, στην Ακαδημίας.
Τίθενται, λοιπόν, ξανά τα ζητήματα: με ποια αρμοδιότητα επιλαμβάνονται για την επίλυση εργατικών διαφορών οι δημόσιοι υπάλληλοι του υπουργείου δημόσιας τάξης; Ποια νομοθεσία προβλέπει ότι καλείται, νόμιμα, εργαζόμενη από το ΑΤ της γειτονιάς της και είναι υποχρεωμένη να προσέλθει, εντός μάλιστα 3 ημερών, για να διεκπεραιώσει δημόσιος υπάλληλος του υπουργείου δημόσιας τάξης την εργατική διαφορά που έχει με τον εργοδότη της και, όταν αυτή ζητά να ενημερωθεί τηλεφωνικά από το ΑΤ σχετικά με το περιεχόμενο της πρόσκλησης να της απαντά ο αρμόδιος υπάλληλος ότι δεν μπορεί να της εξηγήσει τον λόγο για τον οποίο καλείται, αλλά πρόκειται για υπόθεσή της; Ποια νομοθεσία προβλέπει ότι αρμοδιότητα των δημόσιων υπαλλήλων του υπουργείου δημόσιας τάξης είναι να ανακοινώνουν την πρόθεση των εργοδοτών να υποβάλουν αγωγές κατά εργαζομένων;
Είναι πραγματικά προκλητικό το γεγονός ότι σε κάθε κινητοποίηση του ΣΕΦΚ εμφανίζεται ισχυρή αστυνομική δύναμη, η οποία, με την παρουσία της, τρομοκρατεί την απολυμένη συνάδελφο και όποια/ον θέλει να συμμετάσχει σε αυτήν την κινητοποίηση. Καταγγέλλουμε πως για τη διεκδίκηση μιας θέσης εργασίας με 260 Ευρώ μισθό τον μήνα, κινητοποιείται κατασταλτικός μηχανισμός εισαγγελίας και υπουργείου δημόσιας τάξης.
Υπενθυμίζουμε ότι η επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα που δίνουμε για την επαναπρόσληψη της απολυμένης, μετά από 24 χρόνια συνεχούς εργασίας, συναδέλφου, συντελείται μετά την καταγγελία των 4 πρωτοβάθμιων σωματείων για τη συνθήκη που επικρατεί στη διεύθυνση της επιθεώρησης εργασίας Αθήνας στην Πατησίων 37, με την παρακολούθηση, χαρτογράφηση και ισχυρή παρουσία αστυνομικής δύναμης, κατά τη διενέργεια εργατικών διαφορών.
Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες σε κάθε χώρο εργασίας, σε κάθε γειτονιά, εργαζομένους και ανέργους, γονείς και μαθητές να πλαισιώσουν τις κινητοποιήσεις.
Ο αγώνας συνεχίζεται μέχρι την επαναπρόσληψη της συναγωνίστριας απολυμένης συναδέλφου Α.Σ.

Πηγή: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα