«Λύση για την Ελλάδα το γαλλικό μοντέλο»

11:56 24/1/2013 - Πηγή: AEK365

Την στρατηγική που ακολουθείται από τους γαλλικούς συλλόγους σε ό,τι αφορά στον οικονομικό έλεγχο θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι ελληνικές ομάδες για να ξεπεράσουν τα προβλήματα τους όπως υποστήριξε ο Φρεντερίκ Τιριέ.
Ο Τιριέ ήταν ο εμπνευστής του γαλλικού μοντέλου πριν από 20 χρόνια και υποστήριξε πως θα πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει ένα εγχώριο Financial Fair Play.
Ο Τιριέ βρέθηκε στην Αθήνα με αφορμή το 1ο Συνέδριο διοίκησης του ποδοσφαίρου "Footballabout". Αναλυτικά όσα δήλωσε στην εφημερίδα "Sportday"

- Είστε ο εμπνευστής της ιδέας για σύστημα οικονομικού ελέγχου των ομάδων. Θα μας εξηγήσετε το σκεπτικό σας σε αναδρομική βάση, δηλαδή με χρονοδιάγραμμα;
«Τα πολλά δικά μας προβλήματα με έκαναν να "κατεβάσω" αυτή την ιδέα την οποία και εφαρμόσαμε για πρώτη φορά πριν από 20 χρόνια».
- Κι από τότε μέχρι σήμερα το ποδόσφαιρό σας βασίζεται σε αυτήν;
«Ναι, τα τελευταία 20 χρόνια κινούμαστε στο συγκεκριμένο μοτίβο και μπορώ να πω ότι το ποδόσφαιρό μας είδε καλύτερες μέρες σε επίπεδο οργάνωσης και όχι μόνο».
- Το σύστημα που εσείς εφαρμόσατε και συνεχίζετε να εφαρμόζετε είναι ακριβώς ίδιο με αυτό της ΟΥΕΦΑ (FFP);
«Έχει παρόμοια συλλογιστική, αλλά έχει και μια σημαντική διαφορά. Η ΟΥΕΦΑ θέλει η εκάστοτε ομάδα να έχει κατά κάποιο τρόπο έναν ισοσκελισμό εσόδων και εξόδων σε ετήσια βάση. Δηλαδή να ξοδεύεις όχι ακριβώς με όσα έχεις στην τσέπη σου, αλλά με βάση το πόσα κερδίζεις σε ετήσια βάση. Εμείς κάνουμε κάτι διαφορετικό. Δηλαδή να μπορείς να ξοδεύεις με βάση τα λεφτά που έχεις (σ.σ.: κεφάλαιο). Και όχι απαραίτητα μόνο με βάση τα έσοδά σου. Κάποιος δηλαδή που έχει πολλά χρήματα στην κατοχή του, μπορεί να ξοδέψει επίσης πολλά χρήματα».
- Φαίνεται αυτό από τα χρήματα που δίνουν οι Άραβες της Παρί Σεν Ζερμέν...
«Ναι, όντως (σ.σ.: γελάει). Αλλά σημασία έχει ότι για να προσελκύσει το γαλλικό ποδόσφαιρο επιχειρηματίες τέτοιου μεγέθους, προφανώς θα έπρεπε να έχει και το κατάλληλο υπέδαφος. Τις κατάλληλες δομές και οργάνωση».
- Τι πρέπει να έχει μια χώρα/ομάδα για να επενδύσει κάποιος από το εξωτερικό, γιατί κι εδώ πολλά ακούστηκαν, π.χ. σε ΠΑΟ και ΑΕΚ, για επιχειρηματίες από το εξωτερικό, αλλά δεν τους είδαμε...
«Καλή οργάνωση και όχι μόνο. Ακόμα ακόμα και μια πόλη μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης για επένδυση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Άραβες από ολόκληρη τη Γαλλία διάλεξαν το Παρίσι, που είναι μια πολύ δημοφιλής και ακμαία πόλη. Όπως δεν είναι τυχαίο ότι Ρώσοι επένδυσαν στη Μονακό».
- Υπάρχει λύση για τα προβλήματα των ελληνικών ομάδων με τα δυσβάσταχτα χρέη;
«Σαφώς και υπάρχει. Να κάνετε κάτι σαν εγχώριο Financial Fair Play, ανεξάρτητα από αυτό της ΟΥΕΦΑ».
- Με ποια μορφή;
«Με βάση το δικό μας μοντέλο, το γαλλικό».
- Πώς μπορεί αυτό να εφαρμοστεί εδώ;
«Όπως εφαρμόστηκε και στη Γαλλία πριν από 20 χρόνια. Να τραβήξετε μια λεπτή διαχωριστική γραμμή και να πείτε ότι από δω και πέρα δεν ξοδεύεις περισσότερο απ' όσα έχεις».
- Συγχωρήστε με, αλλά έχω ζωηρές αμφιβολίες για το αν πράγματι μπορεί να εφαρμοστεί αυτό εδώ, στην ολότητα των ομάδων...
«Γιατί όχι; Είναι θέμα βούλησης. Αναλογιστείτε απλώς ότι εμείς στη Γαλλία πριν από 20 χρόνια είχαμε μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στο ποδόσφαιρο σε σχέση με τα δικά σας. Άρα υπάρχει λύση για τα χρέη των ομάδων σας και είναι ακριβώς αυτή».
- Αυτό που λέτε μπορεί να εφαρμοστεί για το παρόν και το μέλλον. Για το παρελθόν όμως τι θα γίνει; Ποιος θα καλύψει τις οικονομικές «αμαρτίες» του παρελθόντος;
«Αν οργανώσετε καλά το οικοδόμημα, τότε σίγουρα θα έρθουν επιχειρηματίες από το εξωτερικό να επενδύσουν στις ομάδες σας, όπως ακριβώς συνέβη σε εμάς».
- Αναφέρατε ότι η ΟΥΕΦΑ έχει άλλο μοντέλο στο FFP, με βάση το οποίο οι ομάδες δεν θα πρέπει να ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδα.
«Ναι, και μπορώ να πω ότι τον Πλατινί τον καταλαβαίνω. Μιλάμε για πάνω από 50 ομοσπονδίες, έπρεπε να βρει τρόπο για να ελέγξει το σύστημα και τον βρήκε».
- Πώς τα καταφέρνετε και είστε το μοναδικό μεγάλο πρωτάθλημα που ο οποιοσδήποτε μπορεί ανά πάσα στιγμή να το κατακτήσει;
«Έχει να κάνει με την οικονομική δομή της Λίγκας. Το 50% των εσόδων από τηλεοπτικά μοιράζεται ισότιμα σε όλες τις ομάδες».
- Η διαιτησία πώς λειτουργεί στη Γαλλία;
«Είναι ημιεπαγγελματική. Θεωρώ όμως ότι το ιδανικό μοντέλο είναι το αγγλικό, με την πλήρως επαγγελματική διαιτησία».
- Και μια τελευταία, πιο ποδοσφαιρική ερώτηση: στο γαλλικό πρωτάθλημα αγωνίζεται ένας Έλληνας ποδοσφαιριστής, ο Γιώργος Τζαβέλλας, με τη φανέλα της Μονακό. Τον γνωρίζετε;
«Όχι προσωπικά, αλλά αγωνιστικά σαφώς και τον γνωρίζω. Είναι πολύ καλός παίκτης».
- Την προσπάθεια που γίνεται στη Μονακό πώς τη βλέπετε;
«Η Μονακό όλα δείχνουν ότι θα ανέβει στην πρώτη κατηγορία και δείχνει ικανή να αναγεννηθεί. Μοναδικό της πρόβλημα είναι οι πολύ υψηλοί φόροι, καθώς εκεί -στο Πριγκιπάτο- υπάρχει διαφορετική φορολόγηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα