Με έντονο χρώμα ΑΕΚ, η εκδήλωση μνήμης για τον Λεωνίδα Γιαννέλο

16:43 16/5/2014 - Πηγή: AEK365

Γράφει ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΟΥΡΤΖΗΣ

Το Δημοτικό Στάδιο Μακρακώμης, έχει πια ονοματεπώνυμο! Λέγεται «Λεωνίδας Γιαννέλος» για να τιμηθεί από τη γενέτειρα πόλη του, ο μεγαλύτερος σε αξία άσσος, που ανέδειξε το ποδόσφαιρο της Φθιωτιδοφωκίδας. Ήταν γιορτή μνήμης, αυτή που έγινε στην γραφική Μακρακώμη Φθιώτιδας.

Η γενέτειρα ενός από τους μεγαλύτερους άσους του ελληνικού ποδοσφαίρου, του Λεωνίδα Γιαννέλου, που μεσουράνησε τη δεκαετία του 1970, έβαλε τα θεμέλια, για να δημιουργηθεί ένας θεσμός μνήμης, που θα τιμάει τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή που έχει αναδείξει

από καταβολής του το ποδόσφαιρο των Νομών Φθιώτιδας και Φωκίδας.

Και επισημαίνουμε τη σημασία των «θεμελίων», αφού όπως πολλές φορές επεσήμανε ο εκ των παρουσιαστών της εκδήλωσης Δημήτρης Λιάσκας, στόχος είναι, ο αγώνας στη μνήμη Λεωνίδα Γιαννέλου, να γίνει ετήσιος θεσμός.

Ήταν συγκινητικές οι στιγμές που ζήσαμε στην Μακρακώμη Φθιώτιδας, κατά την ονομασία του γηπέδου της γραφικής κωμόπολης σε «Λεωνίδας Γιαννέλος»

Πολύ συγκίνηση, κόσμο που έρευσε ως ο γειτνιάζων ποταμός Σπερχειός, περιπλάνηση της θύμησης και εννέα γκολ περιελάβανε η λαμπρή εκδήλωση, που οι διοργανωτές της, είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Τιμήθηκε όπως του έπρεπε ο Λεωνίδας Γιαννέλος, για τη απόκτηση του οποίου από τον Α.Σ Λαμία την δεκαετία του 1970, όταν και μεσουρανούσε, έδωσαν μάχη για να αποκτήσουν Ολυμπιακός, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Λάρισα και ΠΑΣ Γιάννινα. Και είναι χαρακτηριστικό, ότι στην εκδήλωση, υπήρχαν εκπρόσωποι τόσο από την ΑΕΚ, που αναφέραμε πιο πάνω τα ονόματα τους, όσο και από τον Ολυμπιακό (ο γιατρός Γιώργος Βέλλιος) όσο και τον Πανιώνιο (Μάκης Ζαχαρόπουλος), αλλά και ο Γιάννης Αποστόλου, που αγωνίστηκε και στον Απόλλωνα

Ο Λεωνίδα Γιαννέλος, που έφυγε πρόωρα από κοντά μας σε ηλικία 65 ετών στις 10 Δεκεμβρίου 2012, δεν αποχωρίστηκε ποτέ την αγαπημένη του «γαλανόλευκη» φανέλα της Λαμίας. Είτε λόγω άσχημων χειρισμών των παραγόντων, είτε λόγω τύχης, είτε λόγω δικής του επιθυμίας.

Και ανεξάρτητα από τις τεράστιες και εγνωσμένης αξίας ικανότητές του, ίσως γι' αυτό έγινε «μύθος» για το ποδόσφαιρο της περιοχής. Γι αυτό και στόχος των από καρδιάς εθελοντών που δούλεψαν γι' αυτή την εκδήλωση, και της τοπικής Νίκης Μακρακώμης από την οποία ξεκίνησε σε ηλικία 14 ετών την ποδοσφαιρική του καριέρα, είναι ο αγώνας στη μνήμη Λεωνίδα Γιαννέλου, να γίνει ετήσιος θεσμός.

Πολλοί απ' όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, έδωσαν παρόν στο «πνευματικό μνημόσυνο» στη μνήμη του, ένα χρόνο και πέντε μήνες μετά το «αντίο του».

Περισσότερα από 450 άτομα είχαν γεμίσει ασφυκτικά τις δύο κερκίδες, που υπάρχουν στο γραφικό γήπεδο Μακρακώμης. Και περισσότεροι από 150, ήταν οι ποδοσφαιριστές και οι παράγοντες, που είχαν συνεργαστεί μαζί του και βρίσκονταν στον αγωνιστικό χώρο. . Μάλιστα όλοι τους φόρεσαν επετειακά μπλουζάκια, για να θυμούνται τον πρώτο αγώνα για τη μνήμη του φίλου, συμπαίκτη, αλλά και προπονητή τους και με αυτά έκανα την είσοδό τους στον αγωνιστικό χώρο, πίσω από το πανό που είχε φωτογραφία του και έγραφε «Θα είσαι πάντα ανάμεσά μας». Παρούσες φυσικά οι κόρες του Κωνσταντίνα και Αναστασία με την αδελφή του Ευαγγελία αλλά και η τελευταία του σύντροφος Αριστέα.

Ρέκορντμαν συμμετοχών στη Λαμία και ...διεθνής

Και επειδή οι νεαρότεροι σε ηλικία φίλαθλοι, δε γνωρίζουν ποιος ήταν ο Λεωνίδας Γιαννέλος, να αναφέρουμε ότι ο γεννημένος στη Μακρακώμη στις 7 Ιουλίου 1947 «Λέων» του ποδόσφαιρου της Φθιώτιδας, ήταν ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε το όριο των τριακοσίων συμμετοχών στη διοργάνωση της Β Εθνικής! Στα 13 χρόνια που αγωνίστηκε με την φανέλα της Λαμίας(1966-1979) έφτασε τις 323 συμμετοχές και πέτυχε 68 τέρματα. Το άστρο του, είχε αρχίσει να λάμπει από τα 14 χρόνια του, όταν και έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα της Νίκης Μακρακώμης στην Γ' κατηγορία του τοπικού πρωταθλήματος Φθιώτιδας. Στην ομάδα της γενέτειρας του, αγωνίστηκε για πέντε χρόνια και σημείωσε 137 τέρματα στους αγώνες τοπικών πρωταθλημάτων βοηθώντας τη Νίκη να ανέβει μέχρι την Α' κατηγορία. Το 1966, ο τότε πρόεδρος της ομάδας Δημήτριος Καλοπίτας, υπέγραψε εν λευκώ και χωρίς ανταλλάγματα την μετακίνηση του στον Α.Σ Λαμία, που ήταν ο πρεσβευτής του Νομού σε όλη την Ελλάδα, αφού αγωνιζόταν στην Β Εθνική. Η καθιέρωσή του άργησε να γίνει, αφού εκείνη την περίοδο στην Λαμία, αγωνίζονταν άσσοι μεγάλου βεληνεκούς. Όμως με σκληρή δουλειά και επιμονή, από την στιγμή που μπήκε στην ομάδα, πήρε τη φανέλα με το «νούμερο 10» σπίτι του , αφού εκτός από την ταχύτητα, είχε ως προσόντα του την κοφτή ντρίπλα, τις πολύ καλές κάθετες μεταβιβάσεις και το ευθύβολο σουτ! . Για την απόκτησή του, ενδιαφέρθηκαν, κατά καιρούς, ο Πανιώνιος (1968) ο ΟΣΦΠ (το 1969 με μεσολάβηση του Κώστα Πολυχρονίου αλλά η μετεγγραφή δεν ολοκληρώθηκε λόγω απαγορευτικής εγκυκλίου που εξέδωσε ο τότε Γ.Γ.Α. Κωνσταντίνος Ασλανίδης, για μόλις 13 χιλιόμετρα απόσταση που θα έπρεπε να μην απέχουν μεταξύ τους η Λαμία με τον Πειραιά ), ο ΠΑΟΚ (στα 1972 προσφέροντας το ποσό των 300.000 δρχ. στο σύλλογο, 80.000 δρχ. στον ίδιο τον παίκτη και τρεις ποδοσφαιριστές, αλλά η διοίκηση της Λαμίας αύξησε τις απαιτήσεις της στις 1.200.000 δρχ.), η Λαρισα την ίδια χρονιά, χωρίς και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία. Το 1973 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να τον ζητήσει, αλλά και πάλι το οικονομικό ήταν η αιτία μη πραγμάτωσης της μετεγγραφής του. Αλλά και το καλοκαίρι του 1976 ο ΠΑΣ Γιαννινα κατέθεσε παρόμοια πρόταση, που επίσης απορρίφθηκε αυτή τη φορά με ευθύνη του ποδοσφαιριστή, για επαγγελματικούς λόγους, αφού είχε διοριστεί στην Τράπεζα και δεν επιθυμούσε να φύγει από την Λαμία. Είχε ασχοληθεί και με τα διοικητικά της ομάδας (μέλος του ΔΣ, γενικός αρχηγός αλλά και πρόεδρος) όπως και σαν στέλεχος του τοπικού συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών. Ο Γιαννέλος ήταν διεθνής με την Εθνική Ομάδα των Ερασιτεχνών, κατά την αγωνιστική περίοδο 1972-73. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Γ΄ και Β' τοπικής κατηγορίας με Νίκη Μακρακώμης και νταμπλούχος (κερδίζοντας Πρωτάθλημα και Κύπελλο Φθιώτιδοφωκίδας) με τη Λαμία το 1973

Το τρισάγιο και ο ... Σπερχειός κόσμου

Και η εκδήλωση μνήμης, που ξεκίνησε με τρισάγιο πάνω από το σημείο που «αναπαύεται» , στο γειτνιάζων με το γήπεδο Κοιμητήριο της περιοχής, ολοκληρώθηκε με τον πρώτη ποδοσφαιρική συνάντηση στη μνήμη Λεωνίδα Γιαννέλου. Μ ένα αγώνα, που έδωσαν οι παλαίμαχοι της Ένωσης Μακρακώμης-Σπερχειάδας και αυτοί της Λαμίας .Των ομάδων, που ο αείμνηστος και παντοτινά λατρεμένος στην Φθιώτιδα Λεωνίδας Γιαννέλος, συνέδεσε με τεράστια προσφορά το όνομά του.

Μεταξύ των παρευρισκόμενων στο Κοιμητήριο της Μακαρακώμης, ο πρόεδρος του 1966 στη Νίκη Δημήτρης Καλοπίτας, ο νυν πρόεδρος της ομάδας Κώστας Καραγιάννης, και παράγοντες όπως ο Γιάννης Καλοπίτας, ο Νίκος Τζεβελέκας, ο Κώστας Μήτος, ο Άρης Παπαγρηγορίου, ο Ευάγγελος Υφαντής, ο Ανδρέας Παχυλού, ο Ηλίας Κοτορλός ο Σταύρο Σκαριώτη, ο Αποστόλης Κατσιώτη, ο Χαράλαμπος Κρανιώτης και ο Κώστας Αρχοντής. Και φυσικά οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων και πλήθος κόσμου. Ποτάμι ο κόσμος... Όμοιο με τον Σπερχιό, που μερικά χιλιόμετρα πιο κάτω δροσίζει την περιοχή ως σήμα κατατεθέν της. Και σ' αυτό το «ποτάμι κόσμου» και τρεις εκπρόσωποι από τους παλαιμάχους ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ.

Ο «νεότερος» Γιάννης Τζόγιας, που αγωνίστηκε στην «Ένωση» το 1987 και οι «παλαιότεροι» Στέφανος Καλεντέρογλου (1974-1979 στην ΑΕΚ, με θητεία 'δανεικού' στην Λαμία το 1978 στην οποία και συνέχισε την καριέρα του το 1982) και Κοσμάς Πεσιρίδης (1968-1969) στην ΑΕΚ.

Οι τρεις προαναφερθέντες, είχαν άμεση σχέση με το ποδόσφαιρο της Φθιώτιδας. Ο πρώτος, είχε έρθει στην ΑΕΚ, από το χωριό Μακρυδάκι Λαμίας που τότε έπαιζε και με το αέρινο στυλ του, είχε κερδίσει τις εντυπώσεις. Το για ποιο λόγο, έφυγε, ίσως αναφέρουμε άλλη φορά. Ο δεύτερος, που προερχόταν από τα «σπλάχνα» της ΑΕΚ, ήταν γεννημένος γκολτζής. Όμως 'έπεσε' σε περίοδο που η ΑΕΚ είχε στις τάξεις άσους όπως οι Μαύρος και Μπάγεβιτς, γι' αυτό και δίνονταν δανεικός. Αρχικά το 1978 στη Λαμία. Μετά Ατρόμητο και Ολυμπιακό Λιοσίων, που αγωνίζονταν στην Β Εθνική. Και από το 1982 (μέχρι το 1987)πάλι στον Α.Σ Λαμίας, έχοντας στο ενεργητικό του και την πάσα στον Μαντζίκο, για το γκολ που είχε βάλει στην ΑΕΚ στον αγώνα Κυπέλλου 31Οκτωβρίου 1984, και είχε ως αποτέλεσμα να αποκλειστούν από τον πρώτο αγώνα του θεσμού οι «κιτρινόμαυροι». Ο Στέφανος Καλεντέρογλου, είχε γνωρίσει τον Λεωνίδα Γιαννέλο ως προπονητή ενώ υπήρξαν συμπαίκτες την τελευταία χρονιά του Γιαννέλου στη Λαμία, δηλαδή το 1978.

Κ. Πεσιρίδης: «Θα παραμείνει «Λέων» στις καρδιές μας»

Ο Κοσμάς Πεσιρίδης όμως είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τον αείμνηστο άσο. Και γι αυτό τον έχρησαν αρχηγό της ομάδας των παλαιμάχων οι συμπαίκτες του (σ.σ. για τους περισσότερους ήταν και προπονητής τους), ενώ κατάφερε να αγωνιστεί 28 λεπτά και αποχώρησε καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους

Κατ' αρχήν, τον είχε προπονητή στη Νίκη Μακρακώμης, όταν ο αέρινος δεξιοπόδαρος χάφ, πήγε για να βοηθήσει την ομάδα της περιοχή απ' όπου κατάγεται η σύντροφος της ζωής του Σοφία. Ήταν την περίοδο 1986-87, με τον Κοσμά, σχεδόν συνομήλικο του Γιαννέλου, να 'κολλάει' τα τελευταία 'ένσημα' του ως ποδοσφαιριστής. Όμως ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ, βρήκε στη Νίκη πολύ καλό κλίμα, και άριστους σε ήθος και αξία συμπαίκτες. Και όλο μαζί, με προπονητή τον Λεωνίδα Γιαννέλο, ανέβασαν τον Ιούνιο του 1989 τη Νίκη Μακρακώμης στην Δ' Εθνική! Και όταν το 1981, ο αείμνηστος Γιαννέλος, αποχώρησε από την τεχνική ηγεσίας της ομάδας στην οποία από 14 ετών έκανε τα πρώτα ποδοσφαιρικά του βήματα (σ.σ. από το 1961 μέχρι το 1966 που μεταγράφηκε στη Λαμία είχε σημειώσει 137 τέρματα στις τοπικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας!), πρότεινε να τον διαδεχθεί στην τεχνική ηγεσία ο Κοσμάς Πεσιρίδης.

Γι' αυτό και ο βετεράνος άσος της ΑΕΚ, ήταν ιδιαίτερα συγκινημένος, όταν αναφέρθηκε στο Λεωνίδα Γιαννέλο: «Η Φθιώτιδα θα μείνει στις καρδιές όλων των Ελλήνων για δύο Λεωνίδες. Ο πρώτος είναι ο Λεωνίδας από την Σπάρτη για το κατόρθωμά του με τους 'τριακοσίους' στις Θερμοπύλες. Και ο δεύτερος, είναι ο Λεωνίδας Γιαννέλος, για την ποδοσφαιρική φινέτσα και την ηγετική του ικανότητα. Με τα λόγια, δεν μπορούμε να περιγράψουμε το μεγαλείο και την αξία του Λεωνίδα. Από αθλητικής άποψης, ήταν το ποδοσφαιρικό στολίδι για το Νομό Φθιώτιδας. Και ως άνθρωπος, ήταν αδαμάντινος χαρακτήρας και έκανε μόνο φίλους. Είχα την τύχη να τον γνωρίσω τόσο ως ποδοσφαιριστή, όσο και ως προπονητή. Πρώτα ως αντίπαλο όταν στην δεκαετία του 1970, εγώ αγωνιζόμουν στην Καλλιθέα και αυτός στη Λαμία. Ήταν ηγέτης με όλη τη σημασία της λέξεως. Και τέτοιοι ηγέτες, δεν υπάρχουν πια στο ποδόσφαιρό μας. Και στη συνέχεια, όταν ευτύχησα στα 'τελειώματα' της ποδοσφαιρικής μου καριέρας και ήλθα να αγωνιστώ στη Νίκη Μακρακώμης. Ο Λεωνίδας ήταν προπονητής και ήμασταν σχεδόν συνομήλικοι. Μ' έβλεπε να αγωνίζομαι και είχε τέτοιο πάθος, που επιθυμούσε να παίξει κι αυτός. Ανεβάσαμε τη Νίκη στην Δ Εθνική. Και όταν μετά αποχώρησε για να πάει στη Λαμία, πρότεινε να αναλάβω εγώ στη θέση του, και τον διαδέχθηκα. Ήταν η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική προσωπικότητα στη Φθιώτιδα και εύχομαι στο μέλλον να βρεθούν και άλλοι σαν τον Λεωνίδα, γιατί η Φθιώτιδα έχει ταλέντα, προκειμένου να κάνουν και πάλι μεγάλο το ποδόσφαιρο στην περιοχή. Ο Λεωνίδας Γιαννέλος, θα παραμείνει 'Λέων' στις καρδιές μας», είπε μεταξύ άλλων

Η συγκίνηση από τις απονομές και ρήσεις Αμούντζια

Το κλίμα, ήταν συγκινησιακά φορτισμένο από την αρχή. Πριν την έναρξη του αγώνα, οι βετεράνοι ποδοσφαιριστές της Νίκης Μακρακώμης, δια χειρών Παναγιώτη Ζιάκα και Θανάση Μοίρα, παρέδωσαν στα εγγόνια του Γιαννέλου Κωνσταντίνο και Λεωνίδα, την φανέλα με το «νούμερο 10» που είχε τις υπογραφές τους. Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ένωσης 2010 Κώστας Καραγιάννης, απένειμε τιμητική πλακέτα στην οικογένειά του. Ακολούθησε επίδοση από τον βετεράνο ποδοσφαιριστή του Α.Σ. Λαμία Ντίνο Μάρκου, καδραρισμένης φανέλας του Λεωνίδα με το όνομα τους και το «νούμερο 10», την οποία παρέλαβαν τα εγγόνια του Λεωνίδας και Κώστας. Στη συνέχεια, από τον Γιάννη Αργυρίου απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα εκ μέρους των βετεράνων του Α.Σ. Λαμία στην οικογένεια του πρώην συμπαίκτη του. Επίσης τιμητική πλακέτα δόθηκε από τον παλαίμαχο και εκ των προπονητών των βετεράνων Λαμίας Πέτρο Πανόπουλο στην τελευταία σύντροφο του Λεωνίδα, Αριστέα. Τέλος, από τον πρόεδρο της Διοίκησης της « Ένωση 2010», Γιάννη Καλοπήτα, τιμήθηκε ο γιατρός Σταύρος Αλεξιάς για την πολύχρονη προσφορά του στη Νίκη Μακρακώμης, ενώ από τον γενικό γραμματέα της «Ένωσης 2010» Ηλία Κοτορλό τιμήθηκε η μνήμη του αείμνηστου προέδρου του Ατρόμητου Σπερχειάδας Ανδρέα Μπίκα για την προσφορά του στο ποδόσφαιρο της Δυτικής Φθιώτιδας, με πλακέτα που παρέλαβε η μικρή του κόρη.

Στην ποδοσφαιρική πορεία του Λεωνίδα Γιαννέλου, εκτός από τον Δημήτρη Λιάσκα, αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και ο εκπαιδευτικός Δημήτρης Αμούντζιας, ο οποίος έκανε και αναδρομή στην καριέρα του. Τον χαρακτήρισε «διαμάντι» για την περιοχή της Φθιώτιδας.
«Ξεκίνησε από την Μακρακώμη, για να κατακτήσει με τη δράση του όλη την Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Και για να αναδείξει τις τεράστιες ικανότητές του ως ποδοσφαιριστή, έκανε αναφορά σ ένα διάλογο που είχε με τον δημοσιογράφο Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη για τον Γιαννέλο το 1972, όταν η Λαμία είχε νικήσει 1-0 την ΑΕΚ για το Κύπελλο και την είχε αποκλείσει από τον θεσμό: «Θυμάμαι, ότι είχα πλησιάσει μετά τη λήξη εκείνου του αγώνα τον μεγάλο σε αξία δημοσιογράφος Φαίδωνα Κωνσταντουδάκη . Και τον ρώτησα για το παιχνίδι. Μου είχε πει ότι η Λαμία είχε κερδίσει δίκαια γιατί είχε δέκα παιχταράδες. Απόρησα.... Δέκα; Μα ένδεκα έπαιζαν» του είπα. Και μου απάντησε: «Όχι. Ο ποδοσφαιριστής με τη φανέλα «νούμερο 10» ο Λεωνίδας Γιαννέλος, δεν είναι παιχταράς. Είναι άλογο» Και στη εφημερίδα «ΦΩΣ ΤΩΝ ΣΠΟΡ» που ως απεσταλμένος της, έγραψε για εκείνο το ιστορικό παιχνίδι, χαρακτήρισε τον Λεωνίδα Γιαννέλο «καθαρόαιμο άτι». Ήταν ό,τι καλύτερο έχω διαβάσει, έχω ακούσει, ως χαρακτηρισμό για τον αείμνηστο Λεωνίδα, που με την χαίτη του να ανεμίζει και το μεγάλο κεφάλι του, έμοιαζε πράγματι με άλογο» είπε μεταξύ άλλων.

Και στη συνέχεια τα εγγόνια του Λεωνίδα Γιαννέλου, Κώστας και Λεωνίδας Νικολοπουλος, τιμής ένεκεν έκαναν την σέντρα του αγώνα και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του, πριν την έναρξή του, δια ποδών στο εναρκτήριο λάκτισμα από Πεσιρίδη και Παραπέρα.

Το... αγωνιστικό σκέλος οι παρουσίες

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα- που διήρκησε 80λεπτά- ήταν ότι οι δύο εγγονοί του Λεωνίδα Γιννέλου (σ.σ. ο Κώστας έχει δοκιμαστεί στις Ακαδημίες της ΑΕΚ) αγωνίστηκαν στο β' ημίχρονο. Ο Λεωνίδας με την Ένωση και ο Κώστας με τη Λαμία. Και μάλιστα σκόραραν! Πάντως 62 ποδοσφαιρικές «μορφές» της περιοχής που αγωνίστηκαν ξεδίπλωσαν τις αρετές τους και ξύπνησαν θύμισες στους θεατές.

Και οι γηπεδούχοι παλαίμαχοι της Ένωσης Μακρακώμης-Σπερδιάδας, παρ' ότι μαζεύτηκαν για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον τους ως ομάδα. Ήταν μάλιστα αυτοί που απείλησαν πρώτοι στον αγώνα, όμως το σουτ του Μουστερή.απόκρουσε ο Κατσιφλώρος. Έκπληξη πάντως ήταν το ..παγκόσμιο ρεκόρ, που δημιούργησε ο Παραπέρας, ο οποίος συμμετείχε στην αρχική ενδεκάδα της Ένωσης, αλλά αγωνίστηκε μόνο 28 δευτερόλεπτα!

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι η ομάδα των Παλαιμάχων της Λαμίας, πολύ πιο έτοιμη και με μεγαλύτερη εμπειρία σε αγώνες, αφού παίζει σχεδόν κάθε εβδομάδα, ήταν η νικήτρια με 7-2.

Για την «Ένωση Μακρακώμης Σπερχιάδας» σκόραραν ο Θωμάς Φασιάνης, και Λεωνίδας Νικολόπουλος, ενώ για τη Λαμία τρία τέρματα πέτυχε ο Λάκης Παπανικολάου κι από ένα οι Ευαγγελος Κωστόπουλος, Πανος Αλεξίου, Γιάννης Περιβολιώτης και Κώστας Νικολόπουλος

Τον αγώνα διαιτήτευσε ο αρχιδιαιτητής Φθιώτιδας Περιφερειάρχης της ΚΕΔ/ΕΠΟ και πρόεδρος του Συνδέσμου Γιάννης Σπυρόπουλος με βοηθούς τους Δημήτρη Αραμπόπουλο και Ιωάννη Καλύβα Γιάννη.

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΝΩΣΗΣ ΝΙΚΗΣ ΜΑΚΡΑΚΩΜΗΣ-ΣΠΕΡΧΙΑΔΑΣ (Προπονητές Ηλίας Μπακούμης, Αντώνης Παρασκευάς, Κώστας Πέπερας): Κωνσταντίνος Νέλλας, Νικόλαος Διαμαντής, Γεώργιος Μπαρμπαρούσης, Ιωάννης Αργύρης, Αθανάσιος Μοίρης, Ευαγγελος Μπογιαντζής, Παντελής Καρα'ί'σκος, Νικόλαος Παραπέρας, Κοσμάς Πεσιρίδης, Γεώργιος Κουφόπουλος, Κατσανός (αρχική 11άδα), Παναγιώτης Ζιάκας, Ηλίας Μαργαρίτης, Κωνσταντίνος Μπούρας, Λάμπρος Στεφανής, Βασίλειος Γόνης, Χαράλαμπος Μουστερής, Κωνσταντίνος Κόντος, Γεώργιος Κανέλλος, Παναγιώτης Κακογεώργος, Κωνσταντίνος Ξηρομερίτης, Τριαντάφυλλος Δημητρίου, Κώστας Αθανασιάς, Νικόλαος Καρακώστας, Κωνσταντίνος Νιώρας, Φώτης Καραμπότσης, Κωνσταντίνος Χαϊδής, Ανδρέας Παύλου, Βασίλειος Μακρής, Αθανάσιος Κύρκος, Αντώνης Παπακώστας, Δημήτρης Μαργαρίτης, Αθανάσιος Παπασταμάτης, Κωνσταντίνος Τσανής, Κωνσταντίνος Μπούσιος, Δημήτριος Ψυχογιός, Θωμάς Φασιάνης, Λιάσκας, Ηλίας Παναγιώτου, Βασίλειος Πάντος, Ηρακλής Τσιούνης.
ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ Α. Σ. ΛΑΜΙΑ (Προπονητές Πέτρος Πανόπουλος, Σπύρος Λέντας): Τάκης Κατσιφλώρος, Αλέξανδροα Μαδούρας, Κώνσταντίνος Αλπόγλου, Νίκολαος Τσάμης, Δημήτριος Στριφτός, Σπύρίδων Βιτζέκας, Παναγιώτης Αλεξίου, Κυριάκος, Λάκης Παπανικολάου, Τάκης (Δημήτριος) Σιλεβίστας, Ευάγγελος Κωστόπουλος (αρχική 11άδα), Αθανάσιος Τικταπανίδης, Γεώργιος Μπρώνης, Βάιος Μπαγινέτας, Γεώργιος Βέλλιος, Στεφανος Παπανικολάου, Ηλίας Μπαγινέτας, Ιωάννης Μαντζίκος, Ιωάννης Αποστόλου, Δημήτριος Σακελλάρης, Δημήτριος Αποστολόπουλος.

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός των Οικονομικών κος Χρήστος Σταικούρας , ο Υποψήφιος Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φθιώτιδας Δημήτρης Κουτρομάνος και ο Δήμαρχος Μακρακώμης Εύθυμης Παπαευθυμίου.


Στο γήπεδο βρέθηκαν ακόμη οι παλαίμαχοι άσοι Θανάσης Βασιλόπουλος(σ.σ. ήταν κουμπάρος του αείμνηστου Γιαννέλου), Σάκης Κούρτης, Μάκης Ζαχαρόπουλος, Θανάσης Αργύρης, Ντίνος Μάρκου, Σπύρος Λέντας , Γεώργιος Δρούκας, Περικλής Κοντέλλας, Γιάννης Αργυρίου, Βασίλης Στέφος, Αχιλλέας Καμπάς, Αθανασίου Γιάννης Αποστόλου και Στέφανος Καλεντέρογλου αλλά και πολλοί πρώην διοικητικοί παράγοντες . Όπως ο Μάρκος Τσιτσίας για τον Α.Σ Λαμία και οι Αποστολής Καιτσιώτης (σ.σ πρόεδρος στη Νίκη, όταν πήγε ο Πεσιρίδης το 1987 και της ανόδου στη Δ Εθνική το 1989) Δημήτρης Καραγιάννης και Δημήτρης Καλοπίτας, που ήταν πρόεδρος στη Νίκη τη δεκαετία του 1960 και αυτός που εν λευκώ υπέγραψε για τη μετακίνησή του στον Α.Σ Λαμία. Επίσης ο διοικητικός παράγοντας του Α.Ο Μάκρης, Κώστας Μακρής και ο πρώην γενικός αρχηγός της Νίκης Μακρακώμης Κώστας Αρχοντάκης

Φινάλε... γεύσηγνωσίας

Με τη λήξη του αγώνα ακολούθησε πλούσιος μπουφές για τους ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων στον αγωνιστικό χώρο. Στα εδέσματα μεταξύ άλλων, αρνιά χειροποίητες τυρόπιτες και σπανακόπιτες που ήταν παραδείγματα γευσηγνωσίας από τους δημιουργούς τους, αναψυκτικά και κρασιά

Τα εδέσματα, είχε προσφέρει ο Σύλλογος επαγγελματιών και γυναικών Μακρακώμης, τους οποίους ευχαρίστησε δημόσια για την προσφορά τους στην εκδήλωση ο Δημήτρης Λιάσκας. Και στα «πηγαδάκια» μεταξύ των ποδοσφαιριστών που δημιουργήθηκαν, ο βετεράνος τερματοφύλακας της Λαμίας Τάκης Κατσιφλώρος, θυμήθηκε ότι δυο φορές πήγε στην ΑΕΚ για να δοκιμαστεί. Η πρώτη, το 1979 που η ΑΕΚ προτίμησε να 'κρατήσει' ως τρίτο τερματοφύλακα τον «Σουηδό» Αλέξη Νικολαϊδη και η δεύτερη το 1982, όταν η «Ένωση» δεν τα βρήκε στα οικονομικά ανταλλάγματα με την Λαμία και προτίμησε να αποκτήσει τελικά τον Φανη Κοφινά, από το Κιάτο!

Και όταν η νύχτα άπλωσε για τα καλα τα πέπλα της, το τρίτο ημίχρονο της εκδήλωσης παιχτηκε στο Αρχοντικό του υποψήφιου δημοτικού σύμβουλου Λαμίας, με το Συνδυασμό του Νίκου Σταυρογιάννη «Πρόταση Ευθύνης» Άρη Θανασούρα. Εγινε ο οικοδεπότης, για να φιλοξενήσει τόσο την αντιπροσωπεία των βετεράνων εκπροσώπων της ΑΕΚ, όσο και τα Λαμίς. Και του δεξιώθηκε με άφθονα κρεατικά και σπέσιαλ κοκορέτσι, μπύρα και βιολογικό κρασί, για να πέσει με τον καλύτερο τρόπο η αυλαία μιας ξεχωριστής εκδήλωσης.

Μιας εκδήλωσης, που το μόνο μεμπτό που είχε ήταν ότι δεν αναρτήθηκε η πινακίδα που αναφέρει το όνομα του τιμηθέντα Λεωνίδα Γιαννέλου στο γήπεδο. Ο Δήμαρχος της περιοχής Εύθυμης Παπαευθυμίου, επεσήμανε ότι το θέμα είναι τυπικό και «κόλλησε» στη γραφειοκρατία και τις λάθος συνεννοήσεις. Δεσμεύτηκε όμως ότι η πινακίδα θα αναρτηθεί με κάθε επισημότητα μετά τις εκλογές.

Φιλοδοξία πάντως των παλαιμάχων άσων της ΑΕΚ, οι οποίοι παρέστησαν στην εκδήλωση, είναι όταν θα γίνουν τα αποκαλυπτήρια της ταμπέλας στο γήπεδο με το όνομα του Λεωνίδα Γιαννέλου, οι παλαίμαχοι της ΑΕΚ να είναι οι επίτιμοι καλεσμένοι στην εκδήλωση. Μακάρι... Άλλωστε όπως επεσήμανε και ο Βετεράνος τερματοφύλακας της Μακρακώμης Δημήτρης Λιάσκας, αφού έγινε ο πρώτος αγώνας, που ήταν «εντολή» της οικογένειάς του και χρέος της Μακρακώμης στον αείμνηστο Λεωνίδα «άνοιξε» ο δρόμος και οι διοργανωτές, δεν θα μείνουν μόνο εδώ, αλλά θα ακολουθήσουν και άλλοι αγώνες.

Keywords
ΑΕΚ, χρωμα, αεκ παοκ, μνήμη, γκολ, λαμια, ολυμπιακος, ΠΑΟΚ, πανιωνιος, λαρισα, ελλαδα, οσφπ, πειραιας, δρχ, καλοκαιρι, τραπεζες, προσφορες, αρης, στυλ, δραση, νικολοπουλος, ηρακλης, κος, εγινε, κοκορετσι, εκλογες, χρεος, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, αξια, σταυρος δημας, πανο ηρακλη, Καλή Χρονιά, ελλη κωνσταντουδακη, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, βασεις 2012, ολυμπιακοί αγώνες, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, μπαρμπαρουσης, μνήμη, το θεμα, αυλαια, αχιλλεας, δουλεια, εθνικη, εν λευκω, ηγεσια, ηγετης, θεμα, θητεια, καριερα, ονοματα, οσφπ, ρησεις, τυχη, υφαντης, φθιωτιδα, φωτογραφια, ψυχογιος, αγωνες, αλεξιου, ανθρωπος, ασσος, β εθνικη, βετερανος, γκολ, γινει, γηπεδο, δ εθνικη, διοικηση, δρομος, δρχ, δοθηκε, εγινε, ειπε, εβδομαδα, επρεπε, ετων, ευαγγελια, ευθυνη, εφυγε, εφημεριδα, ζιακας, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, υπηρχαν, θερμοπυλες, θυμισες, θωμας, ημιχρονο, ιστορικο, κυπελλο, κλιμα, κος, κρασι, λαθος, λεωνιδας, ληξη, λογια, λογο, μεμπτο, μηνες, μοιρα, μπλουζακια, μπυρα, νικη, νυχτα, ντινο, ομαδα, παντα, οικογενεια, ονομα, παθος, ποδοσφαιρο, ρεκορ, σεντρα, συνεχεια, σειρα, σοφια, σπαρτη, σπιτι, στυλ, τρια, φυσικα, φορα, χαφ, χαιτη, χρηστος, ιωαννης, κωνσταντινος, αγωνας, βαιος, βηματα, δημητρης, εννεα, ενωση, ετοιμη, γιορτη, ηγετες, ιδιαιτερα, ιδιαιτερη σχεση, κορες, καρδιες, κωνσταντινα, κωστοπουλος, κωστας, λακης, μαυρος, μεινει, παιχνιδι, σημα, σπυρος, σπυροπουλος, τραπεζα, θανασης, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα