Μόνο στα χέρια δεν πιάστηκαν στην Βουλή

09:35 25/4/2015 - Πηγή: AEK365

Με απίστευτη ένταση και διαλόγους... Τρούμπας ψηφίστηκε τελικά η υποχρεωτική μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων γενικής κυβέρνησης σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου.

Η πρόταση πέρασε αργά το βράδυ της Παρασκευής με ψήφους 156 «υπέρ» και 104 «κατά».

Ωστόσο, στη συζήτηση επικράτησε καθ' όλη τη διάρκεια ένταση, διαξιφισμοί και βαριές πολιτικές μομφές,

ενώ η ΝΔ ήγειρε θέμα αντισυνταγματικότητας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, το οποίο ωστόσο απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, κάποια στιγμή τα αίματα άναψαν σε τέτοιο βαθμό που εξοργισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σηκώθηκαν όρθιοι και φάνηκε να κινούνται προς την πτέρυγα του ΠΑΣΟΚ.

Σύμφωνα με τον βουλευτή του κόμματος Οδ.Κωνσταντινόπουλο, κάποιοι από αυτούς εκτόξευσαν εναντίον τους βαριές βρισιές, κάτι ωστόσο που από τον ΣΥΡΙΖΑ διαψεύδεται κατηγορηματικά.

Πάντως, τα ανοιχτά μικρόφωνα κατάφεραν να «πιάσουν»| μια συγκεκριμένη φράση που προκάλεσε ποικίλα σχόλια και εντυπώσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών Ν.Βούτση έχοντας εξαπολύσει μύδρους κατά της αντιπολίτευσης για την στάση τους ακούστηκε να λέει: «Ξέρω εγώ να χτυπάω ρε μ.... Εντάξει;».

Το περιστατικό δεν έμεινε απαρατήρητο με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ Κυρ.Μητσοτάκη να σχολιάζει αργότερα από του βήματος της Βουλής:

«Να είναι προσεκτικός ο κ. Βούτσης όταν μιλάει με ανοιχτά τα μικρόφωνα και εξηγεί στον κ. Λαφαζάνη πώς χτυπάει την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως δεν απευθυνόταν στον κ. Λαφαζάνη που βρισκόταν δίπλα του, αλλά στον υπουργό Επικρατείας Αλ.Φλαμπουράρη, που καθόταν στην ίδια σειρά των κυβερνητικών εδράνων αλλά λίγο πιο πέρα. Έτσι μέσα στο πάθος της στιγμής, ο κ. Βούτσης αναγκάστηκε να φωνάξει λίγο παραπάνω με αποτέλεσμα να «πιάσουν» τα μικρόφωνα την επίμαχη φράση...

Νωρίτερα, ο κ. Βούτσης είχε καταφερθεί εναντίον της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «δίνουν όπλα στους δανειστές οι απόψεις σας, σε αυτούς που θέλουν να φέρουν τη χώρα στην ασφυξία». Τους κάλεσε να αναχθούν στον ρόλο τους, προκαλώντας πανδαιμόνιο αντιδράσεων, ενώ τους εγκάλεσε ότι ως συγκυβέρνηση στο παρελθόν «αποδεχόσασταν πλήρως ό,τι σας λέγανε οι πιστωτές και οδηγηθήκαμε εκεί που οδηγηθήκαμε».

«Αυτό έχει αλλάξει» τους είπε, ενώ βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αντιδρούσαν όρθιοι καλώντας τον να ανακαλέσει. Μάλιστα, η ΝΔ απείλησε με αποχώρηση από την συνεδρίαση. Έξαλλοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ φώναζαν στον κ. Βούτση να ζητήσει συγγνώμη και να το πάρει πίσω, με τον Ανδρέα Λοβέρδο να λέει στον υπουργό Εσωτερικών: «Είστε απαράδεκτος και οφείλετε να ζητήσετε συγγνώμη. Οδηγείτε σε λογική διχασμού. Έχετε την ευκαιρία να το κάνετε τώρα.»

Παίρνοντας τον λόγο η πρώην υπουργός της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, είπε ότι «αυτό που έγινε είναι ένα βαρύτατο ατόπημα», σημειώνοντας ότι στα 25 χρόνια που είναι η ίδια στη Βουλή «είχαμε πολλές φορές εντάσεις, κεκράχτες, αλλά ουδέποτε κανείς διανοήθηκε από τα κυβερνητικά έδρανα να αποδώσει τέτοια μομφή στην αξιωματική αντιπολίτευση».

«Είναι πρωτοφανές ατόπημα να αμφισβητεί τον πατριωτισμό συναδέλφων του εντός της αιθούσης» είπε καλώντας τον κ. Βούτση: «Να σηκωθείτε και να ανακαλέσετε τώρα, γιατί θίγετε προσωπικά κάθε βουλευτή της ΝΔ. Και επειδή πρέπει να συμβιώσουμε σε αυτή την αίθουσα, δεν έχετε δικαίωμα να κάνετε τη Βουλή ζούγκλα».

Στις αντιδράσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είπε η κ. Μπακογιάννη με αφορμή την αναγκαστική μεταφορά των διαθεσίμων των δήμων: «Μετά θέλω να δω τα μούτρα σας, όταν θα πάτε στα χωριά και τις περιφέρειές μας».

«Εμείς τουλάχιστον πάμε σε χωριά, όχι σαν και σένα που σου ανοίγουν τα σαλόνια» τής φώναξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Π.Κωνσταντινέας, ενώ οι αντεγκλήσεις συνεχίστηκαν.

Λίγο νωρίτερα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης προειδοποίησε ότι αν δεν ανακαλέσει ο κ. Βούτσης, το κόμμα του θα αποχωρήσει.

Μάλιστα, μέσα στο πανδαιμόνιο των αντεγκλήσεων ακούστηκε ο ίδιος να λέει στην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ραχήλ Μακρή που διαμαρτυρόταν: «Έχετε ζαλιστεί από τις πιρουέτες. Κάντε καμία φωτογράφηση και μετά ελάτε να μιλήσετε».

Τελικά, ο κ. Βούτσης ανασκεύασε επί της ουσίας, δηλώνοντας πως «ούτε κατά διάνοια υπήρξε η σύνδεση όσων σας είπα με πατριωτικά αισθήματα».

«Είπα ότι κατά την άποψή σας υπηρετείτε ό,τι θεωρείτε πατριωτικό καθήκον και το εκτελείτε κατά την δική σας άποψη» σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι «είναι καθαρά πολιτική η διαφωνία μας».

Στην έναρξη της συζήτησης ο Μ.Βορίδης έθεσε εκ μέρους της ΝΔ θέμα αντισυνταγματικότητας της ΠΝΠ με το επιχείρημα ότι καταργείται την αυτοτέλεια των ΟΤΑ και των πανεπιστημίων βάζοντας χέρι στα διαθέσιμά τους.

Από την άλλη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης είπε ότι «δεν ήταν δυνατόν να προχωρήσουμε σε μια διαδικασία αντισυνταγματική» και επικαλέστηκε τη δέσμευση του κράτους να καταβάλλει εγκαίρως μισθούς και συντάξεις και αυτή είναι η απρόβλεπτη και επείγουσα ανάγκη που οδήγησε την κυβέρνηση να φέρει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, όπως δήλωσε.

Και διαβεβαίωσε ότι διασφαλίζονται πλήρως τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων του Δημοσίου με εγγυημένο επιτόκιο 2,5% και δεν υπάρχει ζημία, ενώ τόνισε ότι «ακόμα και αν θίγεται η αυτοτέλεια αυτή είναι προσωρινή για λόγους δημοσίου συμφέροντος».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «ομολογεί αυτό που όλοι μας υποψιαζόμασταν: ότι χωρίς την πράξη αυτή δεν θα πληρωνόντουσαν μισθοί και συντάξεις».

«Ομολογήσατε ότι είμαστε μια χρεοκοπημένη χώρα. Το μόνο επιχείρημά σας είναι ότι μπορούμε να παραβούμε το Σύνταγμα διότι υπάρχει μείζον θέμα, δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις και ζητάτε να βάλουν πλάτη οι δήμαρχοι» είπε, προσθέτοντας ότι «αναγκάζεστε να καταφύγετε σε ακραία αντισυνταγματικά μέτρα για να καλύψετε την τραγική σας αδυναμία».

Αντισυνταγματική χαρακτήρισε την ΠΝΠ και ο Ηλ.Παναγιώταρος της ΧΑ ενώ ο εκπρόσωπος του Ποταμιού, Χ.Θεοχάρης, τόνισε ότι «είναι κατάπτωση να παρακολουθεί κάποιος την αντιστροφή της λογικής και της πραγματικότητας και την υποταγή της αλήθειας στην σκοπιμότητα».

Ενώ απευθυνόμενος προς την κυβέρνηση είπε ότι το μόνο επείγον και απρόβλεπτο της στιγμής, είναι «η έκτακτη κατάσταση που φέρατε εσείς στη χώρα». Για «αλλαγή ρόλων αλλά με τα ίδια επιχείρηματα» έκανε λόγο ο Ν.Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, ενώ ο κ. Λοβέρδος από το ΠΑΣΟΚ είπε: «Καλώς τα τα παιδιά, για να θυμηθούμε τον Αλέκο Αλαβάνο». Και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι ως αντιπολίτευση μιλούσε για πραξικοπήματα και τώρα φέρνει ως κυβέρνηση Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Απαντώντας ο κ. Φίλης στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης είπε ότι «δεν πρέπει να χάνουμε τη γενική εικόνα που είναι ότι η διαπραγμάτευση κινείται σε πολιτικό επίπεδο» και ότι «δεν είναι η σημερινή κυβέρνηση και η σημερινή Βουλή έρμαιο των τεχνικών κλιμακίων και η κίνηση να φέρουμε τώρα ΠΝΠ είναι διότι θέλουμε να θωρακιστεί η πρωτοβουλία της κυβέρνησης με απόφαση της Βουλής και να στείλουμε το μήνυμα ότι δίνουμε με την ευρύτερη συναίνεση την μάχη της διαπραγμάτευσης». Υπέρ της συνταγματικότητας της ΠΝΠ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, ενώ όλα τα άλλα κόμματα καταψήφισαν.

Νωρίτερα, μετωπική σύγκρουση σημειώθηκε μεταξύ του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Π.Λαφαζάνη και του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Λοβέρδου με αφορμή τα ενεργειακά. Ο κ. Λοβέρδος κάλεσε τον υπουργό να ζητήσει συγγνώμη για την ακολουθούμενη ενεργειακή πολιτική αποκαλώντας τον μάλιστα «εκπρόσωπο της δραχμής», ενώ ο κ. Λαφαζάνης μίλησε για «πέμπτη φάλαγγα των δανειστών».

«Τελείτε σε απόλυτη και πλήρη σύγχυση. Βεβαίως υπάρχει ένα κόκκινο νήμα που διαπνέει αυτά που λέτε. Είναι η πέμπτη φάλαγγα. Υπάρχει μια πέμπτη φάλαγγα, που δεν θέλει να ακούσει την οποιαδήποτε κριτική στο ευρωπαϊκό κατεστημένο, που λειτουργεί ως υπαλληλία των πιστωτών, των media που αν ακούσουν κάτι για γερμανική Ευρώπη το θεωρούν ότι είναι κατά της χώρας» του απάντησε ο Π. Λαφαζάνης.

«Λυπάμαι που μού ζητάτε να ζητήσω συγγνώμη για πράγματα που υπηρετούν το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο κ. Λαφαζάνης προσθέτοντας ότι «αυτή την ώρα η χώρα διαπραγματεύεται και όλοι θέλουμε μία λύση συμβατή με τη λαϊκή ετυμηγορία και το πρόγραμμά μας».

«Εγώ σέβομαι και στηρίζω αυτή την προσπάθεια και εσείς έρχεστε και λέτε να ζητήσουμε συγγνώμη από αυτούς που έβαλαν τη χώρα σε περιπέτεια» είπε στον κ. Λοβέρδο.

Αναφερθείς στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης δήλωσε ότι «είναι συμβατή με το κοινοτικό πλαίσιο». «Τι έχετε να καταμαρτυρήσετε και ρωτάτε;» αναρωτήθηκε για να συμπληρώσει: «Όχι κ. Λοβέρδο, δεν υπάρχει κανένας ευρωπαϊκός κανόνας που μας επιβάλλει να τεμαχίσουμε και να ξεπουλήσουμε τη ΔΕΗ, ότι η ΡΑΕ μπορεί αυθαίρετα να επιβάλλει αυξήσεις στα ήδη υψηλά τιμολόγια, που να απαγορεύει να περάσει ρωσικός αγωγός με ρωσικό αέριο.

» Μπορεί να ενοχλούνται κάποια κέντρα στη ΕΕ, όμως εμείς πρέπει να εξασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα. Η Ελλάδα είναι μία ανεξάρτητη κυρίαρχη χώρα, δεν είναι προτεκτοράτο κανενός, ούτε μπανανία».

Ο κ. Λοβέρδος επιτέθηκε στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης λέγοντάς του: «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος στο θέμα της δραχμής, αλλά η μάχη σας είναι χαμένη». «Είστε ο κύριος εκπρόσωπος της δραχμής και όσων κομπραδόρικων συμφερόντων έχουν συνδεθεί με αυτή. Όχι βέβαια συνειδητά, αλλά ως πολιτική συναρμολόγηση» είπε, ενώ πρόσθεσε:

«Απήντησε ο οπαδός της δραχμής, ο οπαδός της πτώχευσης και αυτός που υπερασπίζεται τη ρήξη. Είστε ο ακραιφνής υποστηρικτής της δραχμής μέσα στην κυβέρνηση. Είστε ο σκληρότερος κριτής για όσα λέει έξω από την Ελλάδα ο πρωθυπουργός. Είστε θλιβερή μειοψηφία στη χώρα. Το σχέδιο Β που επικαλείστε δεν θα περάσει».

Ο κ. Λαφαζάνης αντεπιτέθηκε κάνοντας λέγοντας για «παραλήρημα ενοχής» του κ. Λοβέρδου για τον οποίο είπε: «Στο πρόσωπό του βλέπουμε την Ελλάδα των μνημονίων. Την Ελλάδα εκείνων που μας έφεραν στην κρίση και στα χάλια που είμαστε. Είστε συνυπεύθυνος, συνένοχος, συναυτουργός για την κρίση και υπεύθυνος για την διάλυση του τομέα της υγείας, της εργασίας, της παιδείας».

Keywords
Τυχαία Θέματα