Νέα χαράτσια-σοκ στα εισοδήματα

09:07 9/2/2012 - Πηγή: AEK365

Οι απαιτήσει της Τρόικας για την ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος θα έχει ως αποτέλεσμα νέα χαράτσια στα εισοδήματα, στην ακίνητη περιουσία, στις αποταμιεύσεις των Ελλήνων πολιτών ενώ θα υπάρξει και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο η ελληνική κυβέρνηση, βάσει του προσχεδίου συμφωνίας, θα πρέπει να κινηθεί σε έξι κατευθύνσεις για την νέα μεταρρύθμιση της φορολογικής νομοθεσίας
1) Κατάργηση φορολογικών απαλλαγών

και «προνομιακών» φορολογικών καθεστώτων, που θα πλήξουν κυρίως τα μεσαία εισοδήματα αλλά και την ακίνητη περιουσία των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
2) Απαγόρευση για νέες ρυθμίσεις χρεών και κάθε παροχή φορολογικής αμνηστίας για φορολογικά αδικήματα και χρέη.
3) Απλοποίηση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων. Αυτό υποκρύπτει μέτρα όπως πχ η κατάργηση ή μείωση του βασικού αφορολογήτου ορίου εισοδήματος από τις 5.000 ευρώ που είναι σήμερα.
4) Απλοποίηση της φορολογικής κλίμακας και μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων, ενδεχομένως από οκτώ που είναι σήμερα σε μόλις τρία ή τέσσερα. Σε τέτοια περίπτωση πάντως καταργείται η προοδευτικότητα στην κλιμάκωση των φορολογικών συντελεστών και θα προκύψει επιβάρυνση την υπαγωγή των εισοδημάτων στα υψηλότερα κλιμάκια.
5) Ενιαία φορολογική αντιμετώπιση του ατομικού εισοδήματος από το κεφάλαιο, δηλαδή εξομοίωση των φορολογικών επιβαρύνσεων που επιβάλλονται στα ατομικά εισοδήματα από την εκμετάλλευση ακινήτων και στα εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκους καταθέσεων, ομολόγων κ.λπ.). Η εφαρμογή των μέτρων αυτών θα έχει ως συνέπεια να αυξηθούν σημαντικά οι φόροι στα μισθώματα των ακινήτων, καθώς τα εισοδήματα αυτά θα φορολογούνται πλέον αυτοτελώς πιθανότατα με συντελεστή 20%, και χωρίς κανένα αφορολόγητο όριο. Θα έχει επίσης ως συνέπεια να αυξηθεί η φορολογία στους τόκους των καταθέσεων και των ομολόγων από το 10% στο 20% και να επιβληθεί φόρος 20% στις υπεραξίες που προκύπτουν από πωλήσεις μετοχών και εξαγορές μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων!
6) Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και αντικατάστασή του με απλούστερη νομοθεσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα