Ο Ναός της ΑΕΚ ανοίγει τις πύλες του! (VIDEO)

08:50 3/1/2015 - Πηγή: AEK365

Τα ποδοσφαιρικά γεγονότα που αφορούν την ΑΕΚ και που έχουν ως ημερομηνία την τρίτη μέρα του χρόνου είναι πολλά και σημαντικά, όπως μπορείτε να δείτε και στη σχετική στήλη μετά το τέλος του κειμένου. Ομως το πιο ιστορικό γεγονός ήταν αυτό που έλαβε χώρα στις 3 Ιανουαρίου 1962. Ηταν η μέρα που η ΑΕΚ εγκαινίαζε το μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο στάδιο της χώρας εκείνη την εποχή. Ηταν η μέρα που η δουλειά και τα όνειρα επτά ετών υπό την καθοδήγηση του

προέδρου Νίκου Γκούμα, έπαιρναν σάρκα και οστά.

Αντίπαλος ήταν η (και τότε και τώρα και πάντα) μεγάλη Μπαρτσελόνα και το τελικό 0-6 ήταν σκορ βαρύ, αλλά μάλλον λογικό για τα δεδομένα της εποχής: παγκόσμιας κλάσης αστέρια, απέναντι σε ερασιτέχνες με πολύ πιο φτωχές δυνατότητες και παραστάσεις. Αλλά σε μια τέτοια μέρα γιορτής, το σκορ ήταν το τελευταίο που ενδιέφερε.

Η ΑΕΚ εγκαινίαζε τις νέες εξέδρες και τον νέο χλοοτάπητα, σε μια εποχή που κανένα στάδιο στην Ελλάδα δεν χωρούσε πάνω από σαράντα χιλιάδες φιλάθλους και που ελάχιστα διέθεταν χόρτο. Υπήρχε πια το μεγάλο πέταλο προς το Άλσος που ένωσε τις δύο παλιές κεντρικές εξέδρες ενώ είχε κατασκευαστεί και χλοοτάπητας. Επίσης είχαν γίνει πολλές βελτιώσεις στο γήπεδο που χωρούσε πια 40 χιλιάδες και ήταν το μεγαλύτερο αλλά και το πιο σύγχρονο στην Ελλάδα. Αλλά και οι εσωτερικοί χώροι που θα φιλοξενούσαν τα άλλα τμήματα πλην ποδοσφαίρου και που θα χρησιμοποιούνταν για τη λέσχη του συλλόγου, ήταν εντυπωσιακοί για την εποχή.

Μεταφέρουμε το σχετικό κείμενο που δημοσιεύεται στον πολυτελή τόμο «90 Χρόνια - Η Ιστορία της ΑΕΚ» που κυκλοφόρησε τον περασμένο Απρίλιο:
«Ο Νίκος Γκούμας δεν είναι απλά αυτός που οδήγησε την ΑΕΚ στο πρώτο μεταπολεμικό πρωτάθλημα εθνικής κατηγορίας το 1963. Δεν είναι μόνο εκείνος που έφερε στην ομάδα τον καλύτερο παίκτη του 20ου αιώνα, τον Μίμη Παπαϊωάννου. Είναι εκείνος που εμπνεύστηκε, οραματίστηκε και τελικά έκανε πράξη μία αξιοζήλευτη Νέα Φιλαδέλφεια. Παίρνοντας ακόμη και ο ίδιος το μυστρί στο χέρι, ή βάφοντας κάγκελα ή κυνηγώντας τους τσαμπατζήδες με τη... βίτσα γύρω από τη μάντρα, ώστε να μη χάνει έσοδα ο σύλλογος, συντέλεσε αποφασιστικά στο να αποκτήσει το γήπεδο την τελική μορφή του μέχρι και το 1979, οπότε και ο Λουκάς Μπάρλος κατασκεύασε την "σκεπαστή" εξέδρα.
Το σχέδιο του αρχιτέκτονα Κατσίκη από το 1952 προέβλεπε την κατασκευή "πετάλου" μήκους 98 μέτρων που θα συνέδεε τις δύο αντικρυστές εξέδρες. Με αυτό το τρόπο, το γήπεδο της ΑΕΚ θα μπορούσε να φιλοξενήσει σαράντε χιλιάδες θεατές, μαζί με τους ορθίους. Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ξεκίνησαν τα έργα, μαζί με αυτά για την τοποθέτηση χλοοτάπητα, και στα τέλη πια του 1961 ήταν όλα έτοιμα!

Τα έργα στη Νέα Φιλαδέλφεια ολοκληρώθηκαν χωρίς καμία οικονομική βοήθεια της πολιτείας. Στοίχησαν ενάμισι εκατομμύριο δραχμές, ενώ η φιλοξενία και αποζημίωση του Ισπανικού συλλόγου προσέθεσαν ακόμη 700 χιλιάδες στα έξοδα. Στο πλαίσιο των εορτασμών διεξήχθησαν τρεις αγώνες: ΑΕΚ - Μπαρτσελόνα με 31.960 εισιτήρια και εισπράξεις 1.418.000, και Ολυμπιακός - Μπαρτσελόνα (0-2), ΑΕΚ - Παναθηναϊκός (2-3). Σύνολο εισπράξεων 3.587.600 δραχμές. Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δώρισαν τα χρήματα που τους αντιστοιχούσαν στην ΑΕΚ, για να καλυφθούν τα έξοδα του γηπέδου και οι παίκτες τους μοιράστηκαν το συμβολικό ποσό των 30 χιλιάδων δραχμών (Ολυμπιακού) και 10 χιλιάδων (Παναθηναϊκού). Οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ προσέφεραν τα χρήματά τους στο ταμείο της ομάδας. Η έννοια της αυτοχρηματοδότησης, πριν από 52 χρόνια, σε εποχές πολύ δύσκολες...»

Στις 3 Ιανουαρίου 1962 τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν με λαμπρότητα. Η Μπαρτσελόνα ερχόταν στην Ελλάδα, στις εξέδρες βρίσκονταν ο τότε διάδοχος και νυν κάτοχος του Ισπανικού θρόνου Χουάν Κάρλος και η σύζυγός του μέλλουσα σύζυγός τους (παντρεύτηκαν το 1964) Σοφία. Το γήπεδο ήταν κατάμεστο, με όλες τις πολιτικές και αθλητικές αρχές του τόπου να εκπροσωπούνται. Η ΑΕΚ μάλιστα βρήκε την ευκαιρία να τιμήσει πριν από αυτόν τον αγώνα τους παλιούς διεθνείς ποδοσφαιριστές της (Ρίμπας, Δελαβίνιας, Γάσπαρης, Μαρόπουλος, Κανάκης, Πούλης, Κωνσταντινίδης κ.α.).

Για κριτική του αγώνα, ούτε λόγος. Το τελικό 0-6 τα λέει όλα. Η Μπαρτσελόνα (που έχασε και πέναλτι με τον Εβαρίστο καθώς απέκρουσε ο Φακής) ήταν από άλλο πλανήτη για τα δεδομένα της τότε ΑΕΚ. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα Βισέντε, «καλή και τεχνική ομάδα αλλά της φαινόταν ... μικρό το τέρμα». Όλοι όμως (μεταξύ αυτών και το μεγάλο αστέρι της Μπάρτσα, ο Βραζιλιάνος Εβαρίστο) εκθείαζαν την αξία του Κώστα Νεστορίδη.
Τα ευεργετικά αποτελέσματα της ανακατασκευής του γηπέδου φάνηκαν άμεσα. Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο της σεζόν 1962-63 και τα επόμενα χρόνια έφτασε σε μεγάλες διακρίσεις έχοντας ως έδρα ένα από τα μεγαλύτερα και πιο σύγχρονα γήπεδα της Ελλάδας. Για τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες, γενιές και γενιές ΑΕΚτζήδων έζησαν μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής τους μέσα στον «Ναό» που το 1979 πήρε την τελική μορφή του με την κατασκευή της σκεπαστής εξέδρας από τον Λουκά Μπάρλο. Η κατεδάφισή του από τον Γιάννη Γρανίτσα το 2003 άφησε την ΑΕΚ άστεγη. Και παραμένει ακόμα άστεγη...

Η ταυτότητα του αγώνα
ΑΕΚ-Μπαρτσελόνα 0-6
ΣΚΟΡΕΡ: 4', 48' Περέδα, 27' Εβαρίστο, 38' Κότσις, 46΄ Τζενσάνα. 65' Ζάλντουα
ΑΕΚ: Σεραφείδης (Φακής) Αναστασιάδης, Μαρδίτσης, Σοφιανίδης, Παπαποστόλου (Πολύζος) Σκευοφύλακας, Γκούβας (Τσαχουρίδης) Σταματιάδης (Δεμίρης) Νεστορίδης, Κρυστάλλης, Άμπος

Στις 3 Ιανουαρίου

3/1/26 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 0-0 (Πρωτάθλημα Αθηνών)
3/1/65 ΑΕΚ-Παναθηναϊκός 2-2 (Α' Εθνική -συναρπαστικό ντέρμπι, με την ΑΕΚ να ισοφαρίζει δύο φορές)
3/1/71 Καβάλα-AEK 0-0 (Α' Εθνική)
3/1/73 ΑΕΚ-Εθνικός Αστέρας 9-0 (Κύπελλο Ελλάδας)
3/1/82 AEK-ΠΑΟΚ 1-1 (Α' Εθνική -η άτυχη στιγμή του Γιάννη Δίντσικου που τραυματίστηκε σοβαρά, λίγους μήνες μετά την απόκτησή του από την Καστοριά)
3/1/83 Δόξα Δράμας-AEK 0-0 (Α' Εθνική)
3/1/88 Παναθηναϊκός-AEK 1-1 (Α' Εθνική -Κούτουλας και Δημόπουλος τα γκολ από το πρώτο εικοσάλεπτο)
3/1/93 AEK-Εδεσσαϊκός 1-0 (Α' Εθνική -πολλές χαμένες ευκαιρίες, λύτρωση με κεφαλιά του Σλίσκοβιτς, αλλά και κάταγμα στη μύτη για τον Σαβέβσκι)
3/1/96 Ολυμπιακός-AEK 1-3 (Κύπελλο Ελλάδας -ρεσιτάλ από την πιο ποιοτική ΑΕΚ της εποχής Μπάγεβιτς, με δύο γκολ του Μπατίστα και ένα του Κωστή, απέναντι σε έναν Ολυμπιακό που διεσώθη από συντριβή λόγω της εχθρικής προς την ΑΕΚ διαιτησία από τον Βέλλιο)
3/1/01 ΑΕΚ-Πανηλειακός 2-1 (Α' Εθνική -τα δύο τελευταία γκολ του Φερνάντο Νάβας στο σύντομο πέρασμά του από την ΑΕΚ)
3/1/12 ΑΕΚ-Δοξα Δράμας 0-0 (Α' Εθνική)

Keywords
Τυχαία Θέματα