«Ο ρατσισμός τροφοδότησε το φιάσκο με την Μαρία»

16:31 29/10/2013 - Πηγή: AEK365

Με ένα οδοιπορικό στον καταυλισμό των Ρομά, όπου βρέθηκε η μικρή «Μαρία», αλλά και στο Νικολάεβο, τόπο καταγωγής των βιολογικών της γονέων, το γερμανικό περιοδικό Spiegel αφιερώνει άρθρο του στην υπόθεση του μικρού κοριτσιού επισημαίνοντας ότι η αποκάλυψη της υπόθεσης ανέσυρε στη μνήμη πολλών τον μεσαιωνικό μύθο του τσιγγάνου που κλέβει παιδιά.
«Όταν η ελληνική αστυνομία έπεσε πάνω σε ένα ξανθό κορίτσι με γαλάζια μάτια κατά την έφοδο σε καταυλισμό Ρομά πριν από

δύο εβδομάδες, ξεσήκωσε κύμα ανησυχιών που τροφοδοτήθηκαν από μακροχρόνια στερεότυπα. Οι φόβοι αποδείχθηκαν άτοποι, αλλά η οικογένεια παραμένει χωρισμένη», τονίζει το περιοδικό.
Το Spiegel επισκέφθηκε το σπίτι όπου μεγάλωσε η μικρή Μαρία. Εκεί η μεγαλύτερη αδελφή της, Εμανουέλα, τοποθετεί τα παιχνίδια στο κουτί, ενώ ο μικρότερος αδελφός της, Νίκος, αρχίζει να κλαίει ξανά.
Ο 12χρονος Νίκος δεν κοιμάται καλά και στεναχωριέται από την ημέρα που έφυγε η Μαρία. Τα παιχνίδια της όμως παραμένουν στο κρεβάτι με τα γαλάζια σεντόνια: μία Barbie και μία κούκλα - μωρό, δύο λουτρινα, μαρκαδόροι και ένας μικρός πλαστικός δράκος. Η 17χρονη Εμανουέλα, ήδη παντρεμένη, κάθεται στο μαξιλάρι του κρεβατιού.
Για πάνω από μία εβδομάδα η εικόνα της Μαρίας, ενός μικρού κοριτσιού με κοτσιδάκια, ξανθά μαλλιά, λευκό δέρμα και γαλαζοπράσινα μάτια να στέκεται μπροστά από έναν κόκκινο τοίχο, μεταφράστηκε ευρέως ως ένα παράδειγμα όλων των δεινών που μπορεί να βιώσει ένα παιδί. Από τότε που η αστυνομία ανακάλυψε τη μικρή Μαρία στον καταυλισμό Ρομά στα Φάρσαλα, άρχισε η φημολογία για το τί μπορεί να έχουν κάνει στο παιδί.
Φόβοι τροφοδοτημένοι από στερεότυπα
Ο μεσαιωνικός μύθος των τσιγγάνων που κλέβουν λευκά παιδιά αναβίωσε ξαφνικά στο μυαλό πολλών.
«Οταν ήρθε σε μας ήταν περίπου τεσσάρων ημερών», δήλωσε η Εμανουέλα, χωρίς να μπορεί να θυμηθεί περισσότερες λεπτομέρειες. Σε κάθε περίπτωση, τα υπολείμματα του ομφάλιου λώρου ήταν ακόμη εμφανή, δήλωσε, για να προσθέσει ότι η Βουλγάρα έδωσε το παιδί στη μητέρα της γιατί δεν μπορούσε να το αναθρέψει.
Η οικογένεια της Μαρίας ζει σε ένα μικρό, χαμηλοτάβανο σπίτι με σκεπή από κεραμίδια, το οποίο έχει δύο δωμάτια και ένα μεγάλο μπάνιο. Στο σαλόνι βρίσκεται ένα κουζινάκι το οποίο μισοδιακρίνεται πίσω από τη μεγάλη plasma τηλεόραση. Σε μία γωνία υπάρχει ένα μικρό τραπεζάκι με εικόνες της Παναγίας και του Ιησού Χριστού. Η Εμανουέλα μαζεύει τις χρωματιστές κουβέρτες που χρησιμοποιεί η οικογένεια, όταν όλοι κοιμούνται στο πάτωμα του σαλονιού- όλοι εκτός από τη Μαρία, που κοιμόταν στο μικρό κρεβάτι με τις κούκλες.
Η 17χρονη περιγράφει την ημέρα της 16ης Οκτωβρίου, όταν οι αστυνομικοί χτύπησαν την πόρτα νωρίς το πρωί και πήραν τη Μαρία από το κρεβάτι. «Αυτό το παιδί δεν είναι δικό σας. Είναι λευκό, φώναξε ένας από τους αστυνομικούς. Το παιδι δεν έκλαψε. Οι αστυνομικοί το πήραν μαζί με τους γονείς της και τους έβαλαν στο πίσω κάθισμα του περιπολικού», τόνισε.
Η αλήθεια χάθηκε στο ψέμα
Από εκείνη την ημέρα η Εμανουέλα μένει στο σπίτι των γονιών της και φροντίζει το Νίκο.
Η Ελευθερία Δημοπούλου και ο Χρήστος Σάλης, που φέρονταν ως γονείς της Μαρίας, κρατούνται από τηνπερασμένη εβδομάδα. Οταν τους ανέκρινε για πρώτη φορά η αστυνομία, είπαν ψέματα. Αλλά στη συνέχεια είπαν την ιστορία με τη βουλγάρα γυναίκα, μία μετανάστρια εργάτρια που τους άφησε το παιδί να το φροντίσουν.
Το ζευγάρι με τα 14 παιδιά, τα οποία τα έξι φαινόταν να έχουν γεννηθεί σε διάστημα 10 μηνών λάμβαναν επιδόματα ύψους 2.800 ευρώ τον μήνα.
«Είναι όμως αυτό αρκετό - και μάλιστα σε μια χώρα όπου είναι τόσο διαδεδομένες οι απάτες με τα κοινωνικά επιδόματα -ώστε να υπονοούμε ότι το ζευγάρι των Ρομά αγόρασαν, απήγαγαν και εκμεταλλεύτηκαν το παιδί; 'Η ότι ανήκουν σε μια συμμορία παράνομης διακίνησης ανθρώπων;» συνεχίζει το γερμανικό περιοδικό.
Αποστολή και στη Βουλγαρία
Το Spiegel πήγε και στη Βουλγαρία αναζητώντας την βιολογική μητέρα της Μαρίας, την Σάσα Ρούσεβα, στην πόλη Νικολάεβο.
«Η Ρούσεβα «μια λεπτοκαμωμένη γυναίκα με σκούρο δέρμα, μοιάζει 55 ετών ενώ είναι μόνο 34. Αν συμπεριλάβουμε και τη Μαρία, έχει συνολικά 10 παιδιά. Βαστάει το ένα στην αγκαλιά της και είναι και αυτό ξανθό», γράφει το «Spiegel».
Αρχικά αρνήθηκε να μιλήσει, λέγοντας ότι ότι φοβάται τον άντρα της που είναι ευέξαπτος και πίνει πολύ.
Ωστόσο, στη συνέχεια διηγήθηκε πώς έγιναν τα πράγματα: το 2008 ήρθε στην Ελλάδα για να εργαστεί στη συγκομιδή πορτοκαλιών και γέννησε το κοριτσάκι.
«Ηθελε να την ονομάσει Στάνκα, αλλά αφού κανένας δεν το καταλάβαινε στο νοσοκομείο, την ονόμασε Μαρία. Δεν είχε τα χρήματα για να τακτοποιήσει τα έγγραφα του μωρού. Μια από τις γυναίκες που αργάζονταν μαζί της στη συγκομιδή προσφέρθηκε να μεγαλώσει το παιδί και της υποσχέθηκε: «Μπορείς να έρθεις να την πάρεις όποτε θες», σημειώνει το Spiegel.
Κλείνοντας το γερμανικό περιοδικό αναφέρει: «Συνεπώς οι έλληνες Ρομά που μεγάλωσαν τη Μαρία δεν είναι ούτε διακινητές ούτε κλέφτες παιδιών αλλά απλώς δυο ενήλικες που υπήρξαν η μάνα και ο πατέρας της Μαρίας από τότε που ήταν λίγων ημερών».

Πηγή: ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα