Οδοντίατρος ξέχασε να δηλώσει 13,5 εκατ. ευρώ!

12:20 31/5/2014 - Πηγή: AEK365

Πριν από 3-4 μήνες οι οικονομικοί εισαγγελείς του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος συγκάλεσαν έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των μεγάλων ΔΟΥ της Αθήνας. Αντικείμενο ήταν το «σπάσιμο» του ελέγχου των ονομάτων της λίστας Lagarde σε όλες τις μεγάλες εφορίες. Αυτό έγινε καθώς μέχρι εκείνη την στιγμή ο έλεγχος της λίστας ήταν αποκλειστική αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, με επακόλουθο τα αποτελέσματα να είναι πενιχρά

εξαιτίας του υπέρογκου φόρτου εργασίας και της έλλειψης προσωπικού.
Την υψηλή εποπτεία της λίστας αναλαμβάνουν πλέον οι οικονομικοί εισαγγελείς (αντεισαγγελείς Εφετών ) Παναγιώτης Αθανασίου και Γαληνός Μπρης ενώ ο επίκουρος οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης έχει την day to day εποπτεία και ενημέρωση για την πορεία των ελέγχων.
Ο κ. Δραγάτσης έχει ασχοληθεί και στο παρελθόν με το οικονομικό έγκλημα (υπόθεση Λαυρεντιάδη), γνωρίζει οικονομικά - τελειώνει σύντομα το μεταπτυχιακό του -, είναι επίμονος και όπως λένε όσοι τον γνωρίζουν δεν κάνει πίσω στη διερεύνηση υποθέσεων που αγγίζουν μεγάλους επιχειρηματίες, όσο ισχυρές διασυνδέσεις και αν διαθέτουν αυτοί.
Έτσι την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθούν τα φύλλα έλεγχου τουλάχιστον 10 καταθετών της λίστας που έχουν διαπράξει το αδίκημα της φοροδιαφυγής. Εκτιμάται ότι τα συνολικά πρόστιμα θα ξεπεράσουν τα 20 έκατ. ευρω.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει «το protothema.gr» πρόκειται για γνωστά πρόσωπα της αθηναϊκής κοινωνίας οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν διαπράξει φοροδιαφυγή πολλών εκατομμυρίων ευρω.
Ένα από τα ονόματα που θα ανακοινωθεί θα είναι του Κωνσταντίνου Ν. που χαρακτηρίζεται «χρυσός οδοντίατρος της Γλυφάδας». Ο ίδιος έχει στην κατοχή του, από κοινού με τη σύζυγο του, η οποία είναι οδοντοτεχνίτης και μια εταιρία. Το εντυπωσιακό είναι ότι ενώ εμφανίζεται με μηδενικό υπόλοιπο στη λίστα Lagarde, οι έλεγχοι ανακάλυψαν «κρυφά» εισοδήματα συνολικού ύψους 13,5 εκατ. ευρώ. Ο πολύ γνωστός οδοντίατρος της Γλυφάδας κατέχει πολυτελή αυτοκίνητα, μεταξύ των οποίων και μια Porsche.
Κορυφαίο στέλεχος που γνωρίζει πολύ καλά την πορεία των ερευνών έλεγε στο protothema.gr ότι «έως το τέλος του Σεπτεμβρίου θα έχουν ελεγχθεί τα περισσότερα ονόματα της λίστας Lagarde συμπεριλαμβανομένων και των διάσημων επιχειρηματιών». Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι «οι οικονομικοί εισαγγελείς κατάφεραν να ενεργοποιήσουν όλο τον ελεγκτικό μηχανισμό για τον πλήρη έλεγχο της λίστας προς όφελος του κρατικού προϋπολογισμού».
Εκτός, όμως από τη λίστα Lagarde οι οικονομικοί Εισαγγελείς ενημερώνονται και για την πορεία των ερευνών των εμβασμάτων στο εξωτερικό που πραγματοποιούνται από το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου - ΚΕΦΟΜΕΠ. Οι έλεγχοι έχουν δείξει επιπλέον 80 άτομα που έβγαλαν εξωτερικό περίπου 40 εκατ. ευρώ.
Τα πρόστιμα και οι συνολικοί φόροι που θα επιβληθούν θα ανέλθουν σε περίπου 80 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς από το ΣΔΟΕ και οι φορολογικοί έλεγχοι σε μεγαλογιατρούς και μεγαλοδικηγόρους της χώρας.
Μετά την καταγραφή των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους, των εισοδημάτων που δήλωναν τα τελευταία 10 χρόνια και των τραπεζικών τους λογαριασμών, όσοι έχουν υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής καλούνται άμεσα να δικαιολογήσουν τα εισοδήματα τους.
Οι «διαδρομιστές»
Ανάμεσα στους μεγαλοδικηγόρους ήταν γνωστοί καθηγητές πανεπιστημίων και όσοι τα τελευταία χρόνια έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα κυρίως σε μεγάλες δίκες.
Οι άνδρες του Σώματος στόχευσαν σε πολλούς δικηγόρους, τους λεγόμενους «διαδρομιστές», δηλαδή εκείνους που βρίσκουν πελάτες της τελευταίας στιγμής, κυρίως στα αστικά δικαστήρια. Το «κυνήγι του χαμένου θησαυρού» με τους δικηγόρους που έπαιξε το ΣΔΟΕ επιφύλασσε μεγάλες εκπλήξεις τόσο για τους αξιωματούχους του Σώματος αλλά και για τους οικονομικούς εισαγγελείς.
Το ΣΔΟΕ δεν προλάβαινε να «ανακαλύπτει» πολυτελή σπίτια σε Αθήνα και σε κοσμικά νησιά, εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους και εμβάσματα υψηλών ποσών που είχαν κατατεθεί σε τράπεζες του εξωτερικού από το 2010 έως το 2013. Στο πλαίσιο της ίδιας έρευνας άνδρες του ΣΔΟΕ πραγματοποίησαν πολλαπλούς ελέγχους σε γνωστά δικηγορικά γραφεία των Αθηνών και της περιφέρειας συλλέγοντας όλα τα απαραίτητα στοιχεία, με τα ευρήματα να είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι μέχρι στιγμής έχει αποκαλυφθεί ότι 400 δικηγόροι έχουν προχωρήσει σε εκτεταμένη φοροδιαφυγή από 500.000 έως 10.000.000 ευρώ έκαστος, ενώ τους έχουν επιβληθεί (ή θα τους επιβληθούν) πρόστιμα που ξεπερνούν τα 200 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι από τους ελεγχόμενους δικηγόρους έχουν προχωρήσει σε αγορές πολυτελών ακινήτων στην Αθήνα αλλά και σε κοσμικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Τζια.
Στο στόχαστρο δικηγόροι και για τα γραμμάτια προείσπραξης
Υψηλή παραβατικοτητα υπάρχει, μεταξύ άλλων, στους ποινικολόγους γεγονός που έχει εντυπωσιάσει τους άνδρες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος.
Σε αυτούς περιλαμβάνονται:
- Δύο πολύ γνωστοί καθηγητές του πανεπιστήμιου της Αθήνας που έχουν αναλάβει μεγάλες ποινικές υποθέσεις.
- Δικηγόρος που εισέπραξε 1,5 εκατ. ευρώ το διάστημα 2010-2012 χωρίς να το δηλώσει ποτέ στην εφορία, ενώ δεν κατάφερε ούτε να δικαιολογήσει την ύπαρξή τους στο λογαριασμό του με νόμιμα παραστατικά.
- Γνωστός δικηγόρος που δήλωνε 20.000-30.000 ευρώ κατ' έτος αλλά βρέθηκε με λογαριασμούς 4,2 εκατ. ευρώ.
Εκτός από το αδίκημα της φοροδιαφυγής υπάρχει το ενδεχόμενο οι εν λόγω δικηγόροι να δικαστούν ακόμα και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.
Την ίδια ώρα, στο στόχαστρο του επίκουρου οικονομικού εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση έχουν μπει περίπου 1.000 δικηγόροι από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι πρωταγωνιστούν στην υπόθεση «ανύπαρκτα γραμμάτια προείσπραξης».
Με παραγγελία η οποία έχει σταλεί στα δικαστήρια ολόκληρης της χώρας ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά πλήρη ενημέρωση για «τα στοιχεία ταυτότητος των δικηγόρων που δεν έχουν υποβάλλει γραμμάτια προείσπραξης για τη συζήτηση ποινικών ή αστικών υποθέσεων από 1-7-2010 και μετά , προκειμένου εν συνεχεία να παραγγείλουμε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξετάσεως προς διακρίβωση τέλεσης αδικήματος φοροδιαφυγής ή άλλου τινός».
Μέχρι στιγμής στις αρμόδιες υπηρεσίες Οικονομικού Εγκλήματος έχουν αποσταλεί περίπου 1.000 ονόματα δικηγόρων για τους οποίους προέκυψε ότι παρίσταντο σε ακροατήρια χωρίς να υποβάλλουν τα απαραίτητα γραμμάτια προείσπραξης.

Πηγή: protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα