Οι γιαγιάδες βοήθησαν να ζούμε περισσότερο!
Βασικότατο ρόλο στην εξέλιξη των ανθρώπων φαίνεται να έπαιξαν οι... γιαγιάδες μας! Σύμφωνα με τους ερευνητές του πανεπιστημίου της Γιούτα των ΗΠΑ, με επικεφαλής την καθηγήτρια ανθρωπολογίας Κρίστεν Χοουκς «ο ρόλος των γιαγιάδων υπήρξε το αρχικό βήμα για να γίνουμε αυτό που είμαστε».
Όπως απέδειξε η έρευνα με λίγη αρχική βοήθεια από τις γιαγιάδες -και άσχετα με το μέγεθος του ανθρώπινου εγκεφάλου- τα ζώα που έχουν αρχική διάρκεια ζωής όπως οι χιμπατζήδες, εξελίσσονται μέσα σε λιγότερο από 60.000 χρόνια έτσι ώστε να αποκτήσουν την
Χάρη στη φροντίδα των παιδιών από τις γιαγιάδες -κάτι στο οποίο ξεχωρίζουμε από τους πιθήκους- τα παιδιά που φθάνουν στην ενηλικίωση, ζουν πολλά περισσότερα χρόνια, κάτι που παρατηρείται ήδη στους κυνηγούς-συλλέκτες. Σήμερα, οι χιμπατζήδες φθάνουν στην ενηλικίωση σε ηλικία 13 ετών και μετά κατά μέσο όρο ζουν για άλλα 15 έως 16 χρόνια, ενώ οι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες σήμερα ενηλικιώνονται περίπου στα 19 και ζουν κατά μέσο όρο άλλα 60 χρόνια.
Αυτό σημαίνει ότι όταν οι γιαγιάδες βοηθούν στη ανατροφή των εγγονιών τους, οι μητέρες είναι σε θέση να γεννήσουν περισσότερα παιδιά σε μικρότερα χρονικά διαστήματα. Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται, εκείνες οι λίγες γυναίκες που έζησαν αρκετά, ώστε οι ίδιες να γίνουν γιαγιάδες, είχαν περισσότερες ευκαιρίες να περάσουν τα γονίδια της μακροζωίας σε περισσότερους απογόνους τους και, κάπως έτσι, τελικά αυξάνεται ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων.
Η «υπόθεση της γιαγιάς» προτάθηκε για πρώτη φορά το 1997 από τους αμερικανούς ανθρωπολόγους Κρίστεν Χόουκς, Τζέημς Ο'Κόνελ και Νίκολας Μπλέρτον. Η θεωρία συζητείται από τότε κατά πόσο είναι σωστή. Μια κριτική έως τώρα ήταν ότι δεν διέθετε ένα μαθηματικό-βιολογικό μοντέλο να την στηρίζει, κάτι που πλέον ισχυρίζεται ότι αποτελεί η νέα μελέτη.
Η εν λόγω ανθρωπολογική θεωρία προέκυψε από επιτόπιες παρατηρήσεις των ερευνητών, στη δεκαετία του ΄80, σε φυλές κυνηγών-συλλεκτών της Τανζανίας, όπου ήταν αισθητός ο σημαντικός ρόλος των γιαγιάδων. Σύμφωνα με τη Χόουκς, στις δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στην Αφρική πριν από 2 εκατ. χρόνια, μια μητέρα δεν μπορούσε να αποκτήσει το επόμενο παιδί της, αν προηγουμένως δεν είχε διασφαλίσει τη διατροφή του υπάρχοντος - και εδώ υπεισήλθε ο ζωτικός ρόλος των γιαγιάδων που ανέλαβαν να βρίσκουν τροφή για τα εγγόνια τους.
Το νέο μαθηματικό-βιολογικό μοντέλο υποθέτει ότι οι γυναίκες γίνονταν γιαγιάδες σε ηλικία 45-75 ετών, ότι μπορούσαν να ανατρέφουν έως ένα εγγόνι, ότι κάθε νεογέννητο παιδί είχε πιθανότητα 5% να εμφανίσει κάποια μετάλλαξη γονιδίου που οδηγούσε σε μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και, ακόμα, ότι μόνο το 1% των γυναικών έφθαναν στην κατάλληλη ηλικία να γίνουν γιαγιάδες. Παρά όλους αυτούς τους περιορισμούς, οι υπο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Stop της ORIGINAL στην Χρυσή Αυγή!
- Ανύπαρκτο το διαζύγιο Μπαράκ και Μισέλ Ομπάμα!
- Κουταβάκια σώζουν αγοράκι που χάθηκε στο δάσος
- Δασκάλα χαστουκίζει 120 φορές τα παιδιά σε μισή ώρα!(VIDEO)
- Τέλος ο Αλεξανδρής!
- Οι γιαγιάδες βοήθησαν να ζούμε περισσότερο!
- Ο Κάμερον αφήνει για λίγο τα AVATAR
- Εκπροσώπηση και στο Πανελλήνιο Μαραθωνίου
- Τα παιδιά που μας χρειάζονται, ο Βιντιάδης που έρχεται και ο θρίαμβος του Κιντή

- Τελευταία Νέα AEK365
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Σπαλέτι: Δίκαιη η νίκη μας
- Μπούρμπος: Φέτος ο ΟΦΗ έχει πολύ καλή οργάνωση
- Χουγκάζ: «Θα μας βοηθήσει η Βαλκανική Λίγκα»
- Εντυπωσιακή η ΑΕΚ, νίκη με 3-2 επί της Καλέ!
- Νέα παράταση σε Σονσέκα η Κάχα Λαμποράλ
- Πέρο, ο ποδοσφαιριστής (vid)
- «Μοναδικός στόχος η νίκη»
- Κέρασε ο Δώνης τους παίκτες του ΠΑΟΚ
- Πέρο, ο ποδοσφαιριστής
- Φτάνει αύριο ο Αγγέλου