Οι Παλαιστίνιοι ζητούν να λήξει η ισραηλινή κατοχή έως το 2017

15:11 18/12/2014 - Πηγή: AEK365

Σχέδιο ψηφίσματος που ορίζει ως διορία τα τέλη του 2017 για τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής κατέθεσε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ιορδανία εκ μέρους της Παλαιστινιακής Αρχής προσβλέποντας σε ψηφοφορία.
Το σχέδιο απόφασης που υποστηρίζεται από τις αραβικές χώρες καλεί σε ειρήνη μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων εντός ενός έτους στη βάση της λύσης των δύο κρατών, με την παλαιστινιακή πλευρά να δηλώνει ανοιχτή σε περαιτέρω

διαβουλεύσεις προς αποφυγή αμερικανικού βέτο.
Το κείμενο που παρουσίασε η Ιορδανία, το μοναδικό αραβικό μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητεί την επίτευξη «συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης ειρήνης» εντός 12 μηνών από την υιοθέτηση του ψηφίσματος και αποχώρηση του Ισραήλ από τα κατεχόμενα εδάφη μέχρι το τέλος του 2017.
Ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ δήλωσε ότι παραμένει ανοιχτή η πόρτα για περαιτέρω διαπραγματεύσεις επί του ψηφίσματος, περιλαμβανομένων συνομιλιών με τις ΗΠΑ, όπως μεταδίδει το δίκτυο Al Jazeera.
«Θα συνεχίσουμε να διαπραγματευόμαστε με όλους και με τους Αμερικανούς εάν είναι έτοιμοι και πρόθυμοι έτσι ώστε ίσως επιτύχουμε να υιοθετήσουμε κάτι στο Συμβούλιο Ασφαλείας που θα ανοίγει ένα σοβαρό δρόμο προς την ειρήνη» δήλωσε.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από την Ιορδανία καθώς η Παλαιστίνη αποτελεί κράτος παρατηρητή μη μέλος στα Ηνωμένα Έθνη και όχι πλήρες κράτος-μέλος.
Η Ιορδανία ανακοίνωσε ότι δεν επιζητεί το προσχέδιο να υποβληθεί γρήγορα σε ψηφοφορία, προκειμένου να διεξαχθούν περαιτέρω διαβουλεύσεις και να υπάρξει δυνατότητα να εξασφαλιστεί η αμερικανική υποστήριξη -οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει βέτο σε προηγούμενες αποφάσεις που θεωρούν εχθρικές προς το Ισραήλ.
Το προσχέδιο αναφέρει ότι μία λύση κατόπιν διαπραγμάτευσης πρέπει να βασίζεται στη χάραξη των συνόρων προ του πολέμου των Έξι Ημερών το 1967, συμφωνίες σε θέματα ασφαλείας και την «Ιερουσαλήμ, ως κοινή πρωτεύουσα των δύο κρατών».
Καλεί επίσης τις δύο πλευρές να «απόσχουν από κάθε μονομερή και παράνομη ενέργεια -όπως η εποικιστική δραστηριότητα- η οποία θα μπορούσε να υπονομεύσει τη βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών».
Στο Ισραήλ, όπου στήνονται πρόωρες κάλπες στις 17 Μαρτίου, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριψε κάθε τελεσίγραφο και ζήτησε διαβεβαιώσεις από τις ΗΠΑ να μπλοκάρουν κάθε προσπάθεια υιοθέτησης της απόφασης, κατηγορώντας τους Ευρωπαίους ότι έχουν πάρει το μέρος των Παλαιστινίων.
O ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν χαρακτήρισε τέχνασμα το προτεινόμενο παλαιστινιακό σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας. «Σίγουρα αυτό δεν θα επισπεύσει μια συμφωνία, γιατί χωρίς τη συγκατάθεση του Ισραήλ τίποτα δεν αλλάξει» διεμήνυσε.
Ο Λίμπερμαν τόνισε ακόμη ότι η μονομερής πρωτοβουλία στον ΟΗΕ, μετά την κατάρρευση, τον Απρίλιο, των απευθείας ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το μόνο που κάνει είναι να βαθαίνει τη σύγκρουση δεκαετιών.
«Θα ήταν καλύτερα εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας χειριζόταν θέματα πραγματικά σημαντικά για τους πολίτες του κόσμου, όπως οι δολοφονικές επιθέσεις αυτή την εβδομάδα στην Αυστραλία και το Πακιστάν, ή να συζητά εξελίξεις στη Συρία και τη Λιβύη και να μην σπαταλά χρόνο στα τεχνάσματα των Παλαιστινίων» ανέφερε.
Οι Ευρωπαίοι από την πλευρά τους, με τη Γαλλία επικεφαλής, εργάζονται εδώ και εβδομάδες σε ένα άλλο σχέδιο απόφασης, ένα συμβιβαστικό κείμενο που να είναι αποδεκτό από τις ΗΠΑ.
Το σχέδιο ζητεί την επιστροφή στις συνομιλίες για μία τελική συμφωνία με στόχο την επίτευξη της λύσης των δύο κρατών μέσα σε δύο χρόνια, δεν κάνει αναφορά σε ισραηλινή αποχώρηση, αλλά θέτει ορισμένες από τις παραμέτρους μιας μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.
Η Ουάσινγκτον δεν θα είχε «κανένα πρόβλημα» αν οι Παλαιστίνιοι παρουσίαζαν στον ΟΗΕ μια «προσεγμένη» απόφαση που να μπορεί να ενισχύσει την ελπίδα για την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους, υπό τον όρο το κείμενο αυτό να μην αυξάνει την ένταση με το Ισραήλ, δήλωσε την Τετάρτη ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.
Οι Παλαιστίνιοι θέλουν επίσης να επωφεληθούν από την αυξανόμενη στήριξη στην Ευρώπη υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την Τετάρτη την «κατ' αρχήν» στήριξή του στην αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους. Τα εθνικά κοινοβούλια στη Γαλλία, την Ισπανία, τη Βρετανία και την Πορτογαλία έκαναν το ίδιο τις τελευταίες εβδομάδες.
Στις αρχές της εβδομάδας, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον επικεφαλής των Παλαιστινίων διαπραγματευτών Σαέμπ Ερεκάτ στο Λονδίνο για συνομιλίες για το προτεινόμενο χρονοδιάγραμμα. Ο Κέρι δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν αποφασίσει όσον αφορά τη γλώσσα, τις προσεγγίσεις, τις ειδικές αποφάσεις, τίποτε από αυτά"»
Μιλώντας για πρώτη φορά τη Δευτέρα ενώπιον της συνέλευσης των κρατών-μελών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής επιβεβαίωσε τη βούληση των Παλαιστινίων να ενταχθούν «την κατάλληλη στιγμή» στο ΔΠΔ για να προσφύγουν κατά του Ισραήλ, το οποίο κατηγορούν για εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.
Οι Παλαιστίνιοι έχουν επίσης στην εφεδρεία και άλλες πρωτοβουλίες. Για παράδειγμα, να ζητήσουν από το Συμβούλιο να στηρίξει την υποψηφιότητα της Παλαιστίνης, που σήμερα έχει το καθεστώς του κράτους παρατηρητή μη μέλους του ΟΗΕ, να γίνει πλήρες μέλος του. Το παλαιστινιακό σχέδιο απόφασης αναφέρεται στην προοπτική αυτή.

Keywords
Τυχαία Θέματα