Οι Βρετανοί πήγαν να στήσουν επιχείρηση «Ελγίνεια» και στην Αμφίπολη

19:34 29/11/2014 - Πηγή: AEK365

Μια τρομερή αποκάλυψη έκανε στη συνέντευξη Τύπου για τα ευρήματα του τύμβου Καστά ο κ. Μιχάλης Λεφαντζής, ο αρχιτέκτονας που βρίσκεται πίσω από τη σχεδιαστική αναπαράσταση του τάφου της Αμφίπολης.
Όπως είπε στους δημοσιογράφους, επικαλούμενος ιστορική μαρτυρία, μια βρετανική ταξιαρχία ετοιμαζόταν να μεταφέρει 1.000 κομμάτια από τον περίβολο, μαζί με τον Λέοντα, στο Λονδίνο.
Την ημέρα της μεταφοράς, αυστριακά και βουλγαρικά στρατεύματα επιτέθηκαν στη βρετανική πομπή, με αποτέλεσμα οι φορτηγίδες να ναυαγήσουν στον ποταμό Στρυμόνα και τα αρχαία μέλη να «σωθούν» στο βυθό.
Οι δόμοι

του περιβόλου λαξεύτηκαν επιτόπου, ώστε να προσαρμόζονται ακριβώς ο ένας στον άλλον, εξήγησε, επίσης, για το εντυπωσιακό μνημείο, ο κ. Λεφαντζής, ενώ τόνισε ότι η βάση του Λέοντα όπως είναι σήμερα, κατά την άποψή του, είναι εσφαλμένη.
Και αυτό, διότι ο Broneer, που έκανε την αναστήλωση, χρησιμοποίησε οριζοντίως, σαν σκαλοπάτια, κομμάτια του περιβόλου από τον τύμβο Καστά.
Ο κ. Λεφαντζής αποκάλυψε ακόμα ότι κάτοικοι της περιοχής επιστρέφουν κρυφά κομμάτια από τον περίβολο, τα οποία κρατούσαν στα σπίτι τους! «Ξαφνικά αυξάνεται ο αριθμός των αρχαιολογικών ευρημάτων, ως δια μαγείας» είπε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται ότι, πριν από μερικούς μήνες, στο φως της δημοσιότητας είχαν έρθει φωτογραφίες, που απεικονίζουν στρατιώτες από σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, να κρατούν με υπερηφάνεια κρανία που βρέθηκαν γύρω από τον τάφο της Αμφίπολης στην Ελλάδα, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να έχουν λεηλατήσει τον τάφο, σχεδόν πριν από έναν αιώνα.
Το σύνταγμα Shropshire του Ελαφρού Πεζικού του Βασιλιά (KSLI), ένα σύνταγμα του στρατού του Ηνωμένου Βασιλείου, σχηματίστηκε το 1881, εστάλη στη Θεσσαλονίκη το 1915, κατόπιν αιτήματος του Έλληνα πρωθυπουργού, και πέρασε σχεδόν τρία χρόνια, πολεμώντας τους Βούλγαρους στη Μακεδονία.
Τον περισσότερο καιρό, είχε βάση στο μέτωπο του Στρυμόνα μεταξύ της λίμνης Δοϊράνης και της Αμφίπολης, όπου κατασκεύασε χαρακώματα και μονόξυλα και πολέμησε σε πολλές συγκρούσεις.
Ωστόσο, ενδεχομένως το τάγμα έκανε περισσότερα από το να πολεμάει...

Keywords
Τυχαία Θέματα