Περιορισμό της κρατικής χρηματοδότησης στα κόμματα προτείνει η Χρυσή Αυγή

14:33 16/7/2012 - Πηγή: AEK365

Πρόταση Νόμου για τη μείωση στο ελάχιστο των κρατικών χρηματοδοτήσεων προς τα κόμματα, κατέθεσε η Χρυσή Αυγή.

«Στόχος μας είναι η οριστική κατάργηση αυτής της δαπάνης, για την οποία όμως απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση», αναφέρεται σε δελτίο τύπου του κόμματος, όπου επισημαίνεται ότι «μέχρι τότε τα χρήματα που λαμβάνει η Χρυσή Αυγή από τα κρατικά ταμεία

θα επιστρέφονται στον ελληνικό λαό, κυρίως ως κοινωνικό έργο, συσσίτια για απόρους, ανέργους και πολύτεκνους συμπατριώτες μας».

Με την Πρόταση Νόμου, οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής προτείνουν να μειωθεί κατά τα 4/5 η οικονομική ενίσχυση των κομμάτων από το κράτος και δεσμεύονται ότι θα ζητήσουν στην επόμενη αναθεώρηση του Συντάγματος την κατάργηση της διάταξης που επιτρέπει την κρατική χρηματοδότηση στα κόμματα.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, σύμφωνα με το σκεπτικό της πρότασης, «τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμη τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνία δημόσιων αξιωμάτων, δηλαδή, έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως πρόεδρο ή πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει, στη συνέχεια, τους πιστούς του με τη διανομή σε αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων».

Απόσπασμα από την πρόταση νόμου:

Τα κόμματα αποτελούν κυρίαρχο παράγοντα της πολιτικής ζωής της χώρας. Βεβαίως, τα κόμματα δεν είναι αναγκαστικοί σχηματισμοί, αλλά εναπόκειται στη βούληση ομάδων πολιτών να ιδρύσουν κόμμα.

Τα κόμματα θα πρέπει να βασίζονται πρώτα από όλα στις αρχές τους και να επιδιώκουν την υλοποίηση ουσιαστικών πολιτικών ιδανικών. Κινητήριος δύναμή τους θα πρέπει να είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών τους στη λειτουργία αυτών.

Σε διαφορετική περίπτωση, μετατρέπονται σε οργανισμούς που αποσκοπούν στην πατρωνεία δημόσιων αξιωμάτων, δηλ. έχουν ως στόχο να αναδείξουν τον επικεφαλής τους στην ηγετική κρατική θέση (π.χ. ως Πρόεδρο ή Πρωθυπουργό), έτσι ώστε αυτός να ανταμείψει στη συνέχεια τους πιστούς του με τη διανομή σ' αυτούς των υπόλοιπων κρατικών θέσεων.

Τα κόμματα υπάρχουν για να υπηρετούν το Λαό και όχι για να υπηρετούνται από αυτόν. Συνεπώς, είναι εσφαλμένο να επιβαρύνεται υπέρμετρα ο φορολογούμενος, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία γιγαντιαίων κομματικών μηχανισμών.

Στη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 29 του ισχύοντος Συντάγματος, προβλέπεται το δικαίωμα των κομμάτων στην οικονομική τους ενίσχυση από το Κράτος.

Η χρησιμοποίηση του όρου «ενίσχυση», και όχι γενικά «χρηματοδότηση», υποδηλώνει ότι το Κράτος συμμετέχει επιβοηθητικά στην κάλυψη ενός μέρους των δαπανών των κομμάτων, οι οποίες πρέπει κατά τα λοιπά να χρηματοδοτούνται από «ίδιους πόρους» των τελευταίων, δηλαδή βασικά από εισφορές φίλων και μελών (ή από την περιουσία του κόμματος, αν υπάρχει).

Keywords
Τυχαία Θέματα