Πλατινί: Έλληνες μην αυτομαστιγώνεστε

14:22 4/10/2014 - Πηγή: AEK365

Στην τάση που έχουν οι Έλληνες παράγοντες και φίλαθλοι να ασχολούνται με τα διοικητικά και τα θέματα διαιτησίας στάθηκε ο Μισέλ Πλατινί ο οποίος, με αφορμή τις επιτυχίες της Εθνικής και των συλλόγων στην Ευρώπη, σημείωσε πως οι Έλληνες θα πρέπει να είναι υπερήφανοι και να μην αυτομαστιγώνονται.
Αναλυτικά όσα δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, στην επίσημη ιστοσελίδα της ΕΠΟ
-Κύριε Πλατινί, στην Ελλάδα

γίνεται πολύς λόγος από πολλές πλευρές για τα θέματα διαιτησίας, αλλά και για τα διοικητικά της ΕΠΟ. Παρακολουθώντας όλα τα δρώμενα στη χώρα μας, ποια είναι η θέση σας;
"Στην Ελλάδα ασχολείστε υπερβολικά με τα διοικητικά και βεβαίως με τα θέματα της διαιτησίας. Έτσι, ξεχνάτε το πραγματικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται και ο κόσμος σε αυτή τη νοοτροπία. Είναι κρίμα, γιατί η χώρα σας έχει μια πολύ καλή εθνική ομάδα που έχει πετύχει σπουδαία πράγματα τόσο στα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα όσο και στα Παγκόσμια Κύπελλα τα τελευταία 10 χρόνια. Επίσης, οι σύλλογοι σας κερδίζουν το σεβασμό με την παρουσία τους στις διοργανώσεις της UEFA, τόσο στο Champions League, όσο και στο Europa League. Πρέπει να είστε υπερήφανοι για αυτά και όχι να αυτομαστιγώνεστε με όλα τα υπόλοιπα. Η συνεχής και μονομερής ενασχόληση με όσα γίνονται έξω από τις γραμμές του γηπέδου, στερεί από όλους το πραγματικό νόημα του ποδοσφαίρου. Ναι, όλα είναι μέρος του παιχνιδιού, αλλά το σημαντικότερο είναι το θέαμα, το ίδιο το παιχνίδι. Οι πρωταγωνιστές του είναι οι ποδοσφαιριστές και οι προπονητές. Όχι οι παράγοντες και οι διαιτητές. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με κάτι πέραν του ίδιου του ποδοσφαίρου, ασχοληθείτε με τις κοινωνικές δράσεις που ήδη εμείς έχουμε υιοθετήσει. Την καμπάνια εναντίον του ρατσισμού λόγου χάριν".
-Ένα θέμα της επικαιρότητας είναι οι σχέσεις Ομοσπονδίας-Πολιτείας, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε φάση διαβούλευσης νέος αθλητικός νόμος. Ποια είναι η θέση σας;
"Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτι μια και καλή: Δεν είναι καν στο χέρι της ΕΠΟ και καμιάς ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας που είναι μέλος της FIFA και της UEFA να παρεκκλίνει έστω και στο ελάχιστο από τον εξής δρόμο: Το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου. Άρα η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να λειτουργεί (σε διοικητικό επίπεδο) πλήρως εναρμονισμένη με το καταστατικό της FIFA και της UEFA. Θέλω να είμαι σαφέστατος. Αυτό δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης για καμία Ομοσπονδία! Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα ή τη Γαλλία. Ισχύει για όλες τις Ομοσπονδίες χωρίς καμία εξαίρεση. Οποιαδήποτε μορφή καταστρατήγησης των κανονισμών και των διατάξεων της Παγκόσμιας και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας σημαίνει αυτομάτως τιμωρία της Ομοσπονδίας. Αυτό- επαναλαμβάνω- είναι αδιαπραγμάτευτο. Και συνιστά άμεσο μήνυμα όχι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς όλους όσοι διαβάζουν αυτή την συνέντευξη σε όλον τον κόσμο. Λόγου χάριν, οι εκλογικές διαδικασίες για το διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας είναι μέχρι σήμερα και οφείλουν να συνεχίσουν να είναι πλήρως εναρμονισμένες με το καταστατικό και τις διατάξεις μας. Με δυο λόγια: Σε θέματα εσωτερικής λειτουργίας της ΕΠΟ (όπως συμβαίνει με τις ομοσπονδίες σε όλο τον κόσμο) οφείλει να αυτορυθμίζεται με βάση όσα ισχύουν για τα μέλη της FIFA και της UEFA. Αυτό δεν αλλάζει και δεν αυτοκαθορίζεται από κανένα μέλος μας".
-Και με ποιον τρόπο θα συνδιαλέγεται η Ομοσπονδία με το κράτος;
"Έχετε κοινοβουλευτική δημοκρατία και Σύνταγμα. Τα σεβόμαστε απολύτως. Η πολιτεία έχει το ρόλο της και σε θέματα που αφορούν το Ελληνικό κράτος προφανώς έχει λόγο. Δεν θα σας πω εγώ πως θα συνδιαλέγεστε με την πολιτεία. Στο μείζον θέμα της αντιμετώπισης της βίας και της ασφάλειας λόγου χάριν, προφανέστατα και η Ελληνική κυβέρνηση έχει λόγο και ρόλο κι επιθυμούμε (επιδιώκουμε μπορώ να πω) συνεργασία. Τα θέματα φορολογικής και ασφαλιστικής επάρκειας των ομάδων σε σχέση με τις υποχρεώσεις σαφέστατα και αφορούν το κράτος! Στα θεσμικά θέματα του ποδοσφαίρου όμως η ΕΠΟ (όπως και όλες οι Ομοσπονδίες παγκοσμίως) αυτοκαθορίζεται-αυτοδιοικείται με βάση τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις που θέτουν η Παγκόσμια και η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία και αυτά αποτελούν προαπαιτούμενα που οφείλουν να είναι σεβαστά απ' όλους. Ο καθένας (Ομοσπονδία και κράτος) έχει το ρόλο του, αλλά και τα όρια του που πρέπει να γίνονται σεβαστά. Ούτε το κράτος μπορεί να επεμβαίνει στη λειτουργία του ποδοσφαίρου, ούτε το ποδόσφαιρο σε θέματα που αφορούν στο ελληνικό κράτος. Δεν καταλαβαίνω γιατί δεν είναι σαφή τα όρια. Αυτά τα θέματα είναι λυμένα παγκοσμίως. Επαναλαμβάνω ότι με όλα αυτά χάνουμε την ουσία του ποδοσφαίρου".
-Αναφερθήκατε στη βία. Ποιος είναι στ' αλήθεια ο τρόπος αντιμετώπισής της;
"Να ένας τομέας που υπάρχει δίπολο Ομοσπονδίας-Πολιτείας! Τι θέλω να πω; Για μια ομάδα που συμμετέχει στο Champions League ή το Europa League, για μια εθνική ομάδα που συμμετέχει σε διεθνείς διοργανώσεις είναι αδιανόητο να προκαλέσουν οι οπαδοί της επεισόδια. Γιατί; Διότι θα επιβληθούν αυτομάτως βαρύτατες τιμωρίες. Χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς χάρες, χωρίς επιείκεια. Όπως επίσης, εάν υπάρξουν παρεκτροπές σε θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα, φαινόμενα ρατσισμού ή άλλη οποιαδήποτε κοινωνική εκτροπή εντός γηπέδου ή στις εξέδρες οι τιμωρίες θα είναι επίσης σκληρές. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο και το ξέρουν όλοι. Από την άλλη, σε ό,τι αφορά το κράτος πρέπει να υπάρξουν επίσης αυστηρότατες ποινές, φυλακίσεις, στέρηση δικαιώματος εισόδου στα γήπεδα και συστήματα ελέγχου των σταδίων για όσους μπαίνουν σ αυτά. Είναι ορισμένοι κανόνες και νόμοι που εφόσον εφαρμόζονται με σταθερότητα και συνέπεια δε λέω ότι θα εξαφανίσουν, αλλά θα μειώσουν στο ελάχιστο το φαινόμενο της βίας. Το ποδόσφαιρο είναι χαρά, δεν είναι πόλεμος. Στο ποδόσφαιρο σεβόμαστε τον άνθρωπο, την αξία , την υπόστασή του. Κάθε άνθρωπο. Πρέπει όμως να υπάρχει βούληση από όλους. Το πλαίσιο ως FIFA και UEFA το έχουμε θέσει και είναι αυστηρότατο. Από κει και πέρα χρειάζεται βούληση κι επιμονή...".

Keywords
Τυχαία Θέματα