Προσπάθεια συμβιβασμού με τρόικα

12:02 28/11/2014 - Πηγή: AEK365

Την αποδοχή της ισότιμης, με την Κομισιόν και την ΕΚΤ, εμπλοκής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο «δίχτυ προστασίας» της ελληνικής οικονομίας κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο συζητεί η ελληνική κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να «σπάσει» τον τοίχο που ύψωσε η τρόικα στο Παρίσι, απαιτώντας άμεσης απόδοσης μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ παράλληλα εξετάζεται η αύξηση του σημερινού χαμηλού συντελεστή 6,5% ΦΠΑ

καθώς και η μετάταξη ορισμένων προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερους συντελεστές.
Η συμμετοχή του Ταμείου, κατά μία εκδοχή, θα σηματοδοτηθεί μέσω της χορήγησης ξεχωριστής προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (EFF), ύψους αντίστοιχου του προγράμματος που υπήρχε για την Ελλάδα (3,5 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2014 και επιπλέον 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ έως τα μέσα του 2016).
Κατά ένα άλλο σενάριο, ωστόσο, η Αθήνα επιδιώκει τη συμμετοχή του ΔΝΤ στην ECCL γραμμή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, όχι πλέον ως «τεχνικού συμβούλου» αλλά ως συλλειτουργού. Η παρουσία του Ταμείου στον μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας θα προσφέρει μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφάλειας προς επενδυτές αλλά και πιστωτές και, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα διορθωτικών κινήσεων στον προϋπολογισμό κατά τη διάρκεια του 2015, εφόσον βέβαια επαληθευθούν οι εκτιμήσεις των ελεγκτών, κάτι που δεν συνέβη τα προηγούμενα έτη.
Την ενεργότερη εμπλοκή του Ταμείου, που εκτιμάται ότι μπορεί να είναι καταλυτική για την απεμπλοκή της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, αναγνώρισε, ουσιαστικά, χθες ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά το πέρας της συνάντησης με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά (σ.σ.: οι δύο άνδρες αναμένεται να συναντηθούν εκ νέου σήμερα με αντικείμενο και την επίσκεψη του κ. Βενιζέλου στην Τουρκία). Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το πρόγραμμα του Ταμείου, ούτως ή άλλως, διαρκεί μέχρι το 2016 και στο οποίο η Ελλάδα θα μπορεί να καταφύγει εφόσον απαιτηθεί. Ως προς το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και το Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν υπάρχει το δημοσιονομικό κενό που εκτιμά η τρόικα, υπενθυμίζοντας ότι, κατά τα προηγούμενα έτη, οι σχετικές αιτιάσεις της τριμερούς απεδείχθησαν έωλες.
Στον απόηχο της εξαντλητικής διαπραγμάτευσης στο Παρίσι, κυβερνητικές πηγές κάνουν λόγο για σκληρή στάση του ΔΝΤ (σ.σ.: με στόχο, λένε, την παράταση της εμπλοκής του στην Ελλάδα), σε κοινή γραμμή με το Βερολίνο που επ' ουδενί επιθυμεί να εμφανιστεί υποχωρητικό έναντι της Αθήνας. Εφόσον η ελληνική πρόταση για επανεξέταση του προϋπολογισμού κατά τη διάρκεια του έτους δεν κριθεί ικανή να προσελκύσει την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης (σ.σ.: προς αυτήν την κατεύθυνση κινείται και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς με κύκλο επαφών που πραγματοποιεί με Βρυξέλλες, Βερολίνο, Φρανκφούρτη και Ουάσιγκτον) τότε, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει, ως ύστατη καταφυγή, την αναπροσαρμογή του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ και τη μετάταξη προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερα κλιμάκια. Το πρωθυπουργικό γραφείο διέψευδε τα σενάρια μακράς παράτασης του Μνημονίου ή πρόωρης προσφυγής στη λαϊκή ετυμηγορία. Το ίδιο έπραξε χθες και ο κ. Βενιζέλος. Εκανε λόγο για βραχεία παράταση του προγράμματος, αποκλειστικά για «τεχνικούς λόγους» (σ.σ.: ολοκλήρωση αξιολόγησης) ενώ διέψευσε ότι η κυβέρνηση κινείται προς επιτάχυνση της προεδρικής εκλογής.
Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, εξάλλου, επέμεναν ότι μέχρι την έναρξη των ψηφοφοριών για τον Πρόεδρο, η συμφωνία με την τρόικα θα έχει ολοκληρωθεί και συνεπώς θα πρέπει να έχει εγκριθεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα που θα συμφωνηθούν (δημοσιονομικά, ΦΠΑ, εργασιακά, ασφαλιστικά, νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο πιλοτικά για το ΥΠΟΙΚ το 2015 και για το σύνολο των εργαζομένων από το 2016, μεγαλύτερη ανεξαρτησία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων κ.ο.κ.).

Keywords
Τυχαία Θέματα