Ρωσία: Κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ, μίζες και πολλά αναβολικά

16:10 4/12/2014 - Πηγή: AEK365

Αποκαλύψεις που θα ταρακουνήσουν το αθλητικό οικοδόμημα, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο έκανε ένα ντοκιμαντέρ στη γερμανική τηλεόραση. Σε αυτό ουσιαστικά γίνεται λόγος για κρατικό πρόγραμμα ντόπινγκ στα πρότυπα της Ανατολικής Γερμανίας, με συγκάλυψη σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, δωροδοκίες από μέρους των αθλητών και σχεδόν ολόκληρη την Ολυμπιακή ομάδα να κάνει χρήση αναβολικών.
Το ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε στο κανάλι MDR το βράδυ της Τετάρτης αναφέρεται ότι όχι μόνο

το 99% της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών, αλλά επίσης ότι υπάρχει δίκτυο διαφθοράς προκειμένου να κρύβονται κάτω από το... χαλί τα θετικά δείγματα, στο οποίο εμπλέκονται αξιωματούχοι της ρωσικής υπηρεσίας Αντιντόπινγκ, το εργαστήριο αντιντόπινγκ της Μόσχας, αλλά και η Παγκόσμια ομοσπονδία στίβου!
Μπλεγμένοι και Ολυμπιονίκες
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, ανάμεσα στους Ρώσους αθλητές που βρέθηκαν θετικοί σε απαγορευμένη ουσία και το θέμα συγκαλύφτηκε, είναι η Μαρίγια Σαβίνοβα, η «χρυσή» Ολυμπιονίκης των 800 μ. στο Λονδίνο. Ενα βίντεο που τραβήχτηκε με κινητό τηλέφωνο το φετινό φθινόπωρο, δείχνει την Σαβίνοβα να λέει. «Πώς αλλιώς να τα καταφέρουμε. Αυτό είναι το σύστημά μας και στη Ρωσία λειτουργεί μόνο με φάρμακα. Ευτυχώς, ο προπονητής μου δουλεύει με τον Αλεξέι Μελνίκοφ (σ.σ. έναν από τους αρχιπροπονητές της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου) και μας βοηθάει να καλύπτουμε τα θετικά δείγματα. Του επέτρεψαν να αλλάξει τις ημερομηνίες των ελέγχων και το Oxandrolone φεύγει από τον οργανισμό μου γρήγορα. Χρειάζεται λιγότερο από 20 ημέρες».
Σε ερώτηση για το πόσα από τα μέλη της ρωσικής Ολυμπιακής ομάδας ντοπάρονται, η πρώην δισκοβόλος Ευγενία Πετσέρινα απάντησε στον Σέπελτ: «Οι περισότεροι από αυτούς. Το 99%. Και μπορείς να πάρεις σχεδόν τα πάντα, ό,τι χρειάζεται ένας αθλητής».
Μίζες για να μην αποκαλυφθούν τα δείγματα
Οι αποκαλύψεις δεν σταματούν εκεί. Η Λίλιγια Σομπούκοβα- νικήτρια του μαραθωνίου του Λονδίνου και του Σικάγο- δήλωσε ότι έπρεπε να πληρώσει στην ομοσπονδία της 450.000 δολάρια, προκειμένου να μπει στην Ολυμπιακή ομάδα του 2012, παρότι ήταν στο στόχαστρο έρευνας για ανωμαλίες στο αιματολογικό της προφίλ από την περίοδο 2009-2011. Τελικά, η Σομπούκοβα τιμωρήθηκε αργότερα και η ομοσπονδία της επέστρεψε το 1/3 των χρημάτων, μέσω εταιρείας «βιτρίνας». Εγγραφα που παρουσιάστηκαν στο ντοκιμαντέρ δείχνουν ότι ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας στίβου, Βαλεντίν Μπαλακνίτσεφ- ταμείας της παγκόσμιας ομοσπονδίας στίβου- γνώριζε για τη συναλλαγή.
Πώς γίνονται όλα
Κατά τη διάρκεια της έρευνας για τις σύγχρονες πρακτικές ντόπινγκ πριν από τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του Σότσι, δύο πληροφοριοδότες από το ρωσικό αθλητισμό πλησίασαν το δημοσιογράφο Χάγιο Σέπελτ. Ηταν η Γιούλια Στεπάνοβα, πρώην δρομέας των 800 μ. η οποία εκτίει ποινή αποκλεισμού για ανωμαλίες στο βιολογικό διαβατήριο (σ.σ. ενδείξεις στα αιματολογικά στοιχεία που προδίδουν χρήση απαγορευμένων ουσιών) και το σύζυγό της, Βιτάλι Στεπάνοφ, πρώην αξιωματούχο στη ρωσική υπηρεσία κατά του ντόπινγκ.
Στο ντοκιμαντέρ, η Στεπάνοβα υποστηρίζει ότι συχνά οι προπονητές της την ενθάρρυναν να κρατά «καθαρά» δείγματα ούρων σε ψυγείο, προκειμένου να τα παραδίδει όταν θα της ζητούσαν να περάσει από έλεγχο αντιντόπινγκ. Ακόμη, έχει καταγραφεί ο προπονητής της να της δίνει χάπια, τα οποία- σύμφωνα με την έρευνα είναι Oxandrolone, ένα αναβολικό στεροειδές, απαγορευμένο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.
«Οι προπονητές διάλεγαν ένα κορίτσι και την ''τάιζαν'' χάπια. Οταν την έπιαναν και την τιμωρούσαν έλεγαν ''θα βρούμε άλλη''», ανέφερε η Στεπάνοβα. Σύμφωνα με τον σύζυγό της, η υπηρεσία αντιντόπινγκ της Ρωσίας συχνά δέχονταν τηλεφωνήματα από το υπουργείο, με το αίτημα να αποκρύψουν την ταυτότητα των αθλητών που βρίσκονταν θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες. «Αν ήταν ένας άγνωστος αθλητής, το δείγμα παρέμενε θετικό. Αν ήταν όμως κάποιος διάσημος, ή νέος και ελπιδοφόρος για μετάλλιο, τότε προέκυπτε ότι ήταν... λάθος και το θετικό δείγμα δεν αναφερόταν ποτέ», λέει εκείνος, ενώ αναφέρει ότι σε κάποια αθλήματα, όπως η κολύμβηση, το σκι και η άρση βαρών δεν γίνονταν καν έλεγχοι αντιντόπινγκ στους αθλητές.
«Πρέπει να ντοπαριστείς. Ετσι γίνεται η δουλειά στη Ρωσία. Οι προπονητές σου λένε πολύ ξεκάθαρα ότι μπορείς να πας μέχρι ένα σημείο με τις ικανότητές σου, αλλά για να πάρεις μετάλλια χρειάζεσαι βοήθεια. Και αυτή η βοήθεια είναι το ντόπινγκ».
Ο διευθυντής της υπηρεσίας αντιντόπινγκ της Ρωσίας, Νικίτα Καμάεφ, αρνήθηκε τις κατηγορίες, δηλώνοντας στην κάμερα ότι η υπηρεσία του πάντα δουλεύει με βάση τους κανονισμούς. «Οι καταγγελίες για αλλαγή δειγμάτων ή δωροδοκίες δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια. Οσοι καταγγέλλουν κάτι τέτοιο έχουν τιμωρηθεί στο παρελθόν. Για τους επαγγελματίες, αυτές οι ιστορίες είναι για μόνο για γέλια», πρόσθεσε.
Ομως, το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει μία σειρά από καταθέσεις πληροφοριοδοτών, έγγραφα και καλυμμένες εγγραφές, που δημιουργούν μεγάλα ερωτήματα για το τι συμβαίνει τελικά στη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα