Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου (VIDEO)
1041
πεθαίνει ο Μιχαήλ Δ' ο Παφλαγών, αυτοκράτορας του Βυζαντίου. (Γεν. 1010). Η Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου Ζωή ανεβάζει στο θρόνο τον υιοθετημένο γιο της Μιχαήλ Ε.
1198
πεθαίνει ο κορυφαίος Άραβας φιλόσοφος Αβερρόης.
1520
ο Μαρτίνος Λούθηρος καίει δημοσίως την παπική βούλα. Ο ποντίφικας τον καλούσε να αποκηρύξει τις θέσεις του. Ο Λούθηρος αρνείται κι ένα μήνα αργότερα αφορίζεται.
1541
Οι Τόμας Κούλπεπερ και Φράνσις Ντέρεχαμ εκτελούνται γιατί διατηρούσαν σχέσεις με τη βασίλισσα της Αγγλία Αικατερίνη.
1787
γεννιέται ο Τομάς Γκαλοντέ,
1790
γεννιέται ο Γιάκομπ Φαλμεράιερ, αυστριακός περιηγητής, δημοσιογράφος, πολιτικός και ιστορικός, περισσότερο γνωστός για τις περιηγητικές αφηγήσεις του και τις θεωρίες του σχετικά με τη φυλετική καταγωγή των Νεοελλήνων. (Θαν. 26/4/1861)
1805
γεννιέται ο Αμερικανός δημοσιογράφος Γουίλιαμ Λλόιντ Γκάρισον, που μέσω των άρθρων του προπαγάνδιζε την κατάργηση της δουλείας.
1810
ο Βρετανός Τομ Κριμπ κερδίζει στον 40ο γύρο τον Αφροαμερικανό Τομ Μολινό στο πρώτο διαφυλετικό πρωτάθλημα πυγμαχίας.
1822
γεννιέται ο Γάλλος συνθέτης Σίζαρ Φρανκ, τα έργα του οποίου επηρέασαν ολόκληρη τη γαλλική μουσική του 19ου αιώνα.
1830
γεννιέται η Αμερικανίδα ποιήτρια Έμιλι-Ελίζαμπεθ Ντίκινσον. Έγραψε περισσότερα από 2.000 ποιήματα, από τα οποία μόλις 10 δημοσιεύτηκαν όσο ζούσε.
1834
ο βασιλιάς Όθωνας και οι επίσημες ελληνικές Αρχές καταλύουν στην Αθήνα καθιστώντας την και ουσιαστικά τη νέα πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.
1851
γεννιέται ο Αμερικανός Μέλβιλ Ντιούι, που πρότεινε το δεκαδικό σύστημα ταξινόμησης των βιβλίων, που χρησιμοποιείται στις βιβλιοθήκες.
1869
η Πολιτεία του Γουαϊόμινγκ στις ΗΠΑ είναι η πρώτη, που υιοθετεί το κίνημα των σουφραζετών.
1870
γεννιέται ο Αυστριακός αρχιτέκτονας Άντολφ Λόος.
1876
γεννιέται ο Σβεν Βίνγκβιστ, σουηδός εφευρέτης και βιομήχανος, συνιδρυτής της βιομηχανίας SKF, του μεγαλύτερου παραγωγού ένσφαιρων τριβέων (ρουλεμάν) παγκοσμίως. (Θαν. 17/4/1953)
1884
εκδίδεται για πρώτη φορά το βιβλίο του Μαρκ Τουέιν «Οι περιπέτειες του Χάκλμπερι Φιν».
1893
η Ελλάδα κηρύσσει πτώχευση. Ο Χαρίλαος Τρικούπης δηλώνει στη Βουλή: «Δυστυχώς επτωχεύσαμεν».
1896
πεθαίνει ο Σουηδός βιομήχανος και εφευρέτης Άλφρεντ Νόμπελ, που θέσπισε τα ομώνυμα βραβεία.
1898
υπογράφεται στο Παρίσι η συμφωνία, που τερματίζει τον πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Ισπανίας (28 Απριλίου- 12 Αυγούστου 1898).
1901
στη Στοκχόλμη, απονέμονται για πρώτη φορά τα βραβεία Νόμπελ.
1902
ανοίγει επίσημα το φράγμα του Ασουάν στον Νείλο, το μεγαλύτερο φράγμα στον κόσμο.
1903
ο Πιερ και η Μαρία Κιουρί βραβεύονται με το Νόμπελ Φυσικής, το οποίο μοιράστηκαν με τον Χένρι Μπεκερέλ για τη δουλειά τους πάνω στη ραδιενέργεια. Η μαντάμ Κιουρί είναι η πρώτη γυναίκα, που κερδίζει το βραβείο Νόμπελ.
1904
ο φημισμένος ρώσος φυσιολόγος Ιβάν Παβλόφ παίρνει το βραβείο Νόμπελ για τα πετυχημένα πειράματά του και τις μελέτες του στα εξαρτημένα αντανακλαστικά.
1905
ο Γερμανός γιατρός Ρόμπερτ Κοχ τιμάται με το Νόμπελ Ιατρικής για την ανακάλυψη του βακίλου που προκαλεί φυματίωση.
1908
γεννιέται στην Αβινιόν της Γαλλίας ο συνθέτης Ολιβιέ Μεσιάν.
1909
η Σουηδή λογοτέχνης, Σέλμα Λάγκερλοφ, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1910
τρεις Γερμανοί τιμώνται με βραβεία Νόμπελ. Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Πολ Χέιζε, το Νόμπελ Χημείας στον Ότο Βάλαχ για τις εργασίες του στις χημικές ενώσεις και το Νόμπελ Ιατρικής στον Άλμπρεχτ Κάσελ, για τις μελέτες του σχετικά με τα λευκώματα.
1911
η Μαρία Κιουρί κερδίζει αυτή τη φορά το Νόμπελ Χημείας για την ανακάλυψη δυο νέων στοιχείων, του ραδίου και του πολωνίου. Είναι η πρώτη φορά, που επιστήμονας τιμάται δυο φορές με το Νόμπελ. Την πρώτη τιμήθηκε μαζί με το σύζυγο της Πιερ Κιουρί για την ανακάλυψη της ραδιενέργειας.
1912
ο ελληνικός στόλος νικά τους Τούρκους στη ναυμαχία της Έλλης, στη θαλάσσια περιοχή των Στενών των Δαρδανελίων.
1913
γεννιέται ο Αμερικανός συνθέτης Μόρτον Γκουλντ. Τα έργα του αποτελούν έναν εξαίσιο συνδυασμό της παραδοσιακής και τζαζ μουσικής.
1915
ο Γάλλος συγγραφέας Ρομαίν Ρολάν τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.
1920
το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στο Νορβηγό ποιητή Κνουτ Χάμσουν και το Νόμπελ Ειρήνης στον Αμερικανό Πρόεδρο Γουίλσον για την προσπάθειά του στην αποκατάσταση της ειρήνης στην Ευρώπη.
1921
απονέμεται το Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Γάλλο ποιητή Ανατόλ Φρανς.
1922
ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που επέφερε επανάσταση στη Φυσική με τη Θεωρία του για τη Σχετικότητα, κερδίζει το Νόμπελ Φυσικής.
1924
Γεννιέται ο Αμερικάνος σκηνοθέτης Εντ Γουντ.
1925 το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ιρλανδό συγγραφέα Τζορτζ Μπέρναρντ Σο.
1926
ανακοινώνεται η πρόταση του Ζιλ Ριμέ για τη μελέτη της οργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Το σχέδιο υποβάλλεται στη Ζυρίχη, ολοκληρωμένο από την επιτροπή, στις 25/2/1927
1929
ο Γερμανός συγγραφέας, Τόμας Μαν, κερδίζει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1930
ο Αμερικανός Φρανκ Κέλογκ τιμάται με το Νόμπελ Ειρήνης. Το Νόμπελ Ιατρικής απονέμεται στον Καρλ Λαντστάινερ, για τις μελέτες του πάνω στις ομάδες αίματος.
1931
μετά την ανατροπή του δικτάτορα Πρίμο ντε Ριβέρα και την έκπτωση του βασιλιά Αλφόνσου ΙΓ, ο Αλαζάρα Ζαμόρα γίνεται ο πρώτος συνταγματικά εκλεγμένος Πρόεδρος της Ισπανικής Δημοκρατίας.
1932
στην Ελλάδα, η Επιτροπή της Οργάνωσης για τα Δικαιώματα της Γυναίκας ζητά από την κυβέρνηση την επέκταση της παροχής ψήφου στις γυναίκες για τις γενικές εκλογές.
1933
το Νόμπελ Φυσικής απονέμεται στους Πολ Άντριαν, Μόρις Ντίρακ (Βρετανία), Έρβιν Σρέντιγκερ (Αυστρία) και Βέρνερ Χάιζενμπεργκ (Γερμανία) για τις εργασίες τους στη σύγχρονη θεωρητική και ατομική φυσική.
1936
πεθαίνει ο Ιταλός συγγραφέας και δραματουργός Λουίτζι Πιραντέλο.
1938
ξεκινούν, ύστερα από πολλαπλές αναβολές, τα γυρίσματα της ταινίας "Όσα παίρνει ο άνεμος".
1939
ο καθηγητής Γκέρχαρτ Ντόμαγκ, που ανακάλυψε την αντιβακτηριακή επίδραση του προντοζίλ, κερδίζει το Νόμπελ Ιατρικής. Ο καθηγητής Αδόλφο Μπούνεντ, που εργάστηκε γύρω από τη λειτουργία των σεξουαλικών ορμονών, κερδίζει το Νόμπελ Χημείας.
1948
γεννιέται ο ιδρυτής του Παλαιστινιακού Απελευθερωτικού Μετώπου, Αμπού Αμπάς.
1948
η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθετεί τη Διεθνή Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
1948
γεννιέται ο πρώην ποδοσφαιριστής και πλέον προπονητής, Ντούσαν Μπάγεβιτς
1950
ο Αμερικανός συγγραφέας Γουίλιαμ Φόκνερ παίρνει το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1952
παίρνει το Νόμπελ Ειρήνης ο Αλμπερτ Σβάιτσερ, Αλσατός θεολόγος και μουσικός, ο οποίος εγκατέλειψε μια λαμπρή καριέρα μουσικού και βιρτουόζου του Μπαχ για να ιδρύσει νοσοκομείο στη Γαλλική Αφρική του Ισημερινού.
1953
το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Βρετανό συντηρητικό πολιτικό Ουίνστον Τσόρτσιλ, για την επιδεξιότητά του στην ιστορική και αυτοβιογραφική περιγραφή των γεγονότων και τη ρητορική του.
1955
το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον Ισλανδό Χάλντορ Λάξνες και το Νόμπελ Ειρήνης στην Ανώτατη Εποπτική Επιτροπή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.
1957
νέες αιματηρές συγκρούσεις μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου με τον βρετανικό στρατό και την Αστυνομία. Την ίδια μέρα η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφαίνεται υπέρ της αυτοδιάθεσης της Κύπρου.
1960
γεννιέται ο Ιρλανδός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κένεθ Μπράνα, που κέρδισε το βραβείου του Καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού το 1990.
1961
ο Νταγκ Χάμαρσκελντ παίρνει μετά θάνατο το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.
1963
το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται στον ποιητή Γιώργο Σεφέρη.
1964
ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Πολ Σαρτρ αρνείται να παραλάβει το Νόμπελ Λογοτεχνίας, υποστηρίζοντας ότι θα μειώσει το γόητρο της συγγραφικής του δουλειάς.
1965
ο Σοβιετικός συγγραφέας Μιχαήλ Σολόχοφ, δημιουργός των μυθιστορημάτων "Ο ήρεμος Ντον" και το "Καινούργιο χώμα κάτω από το αλέτρι", τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1969
ο Ιρλανδός συγγραφέας, Σάμουελ Μπέκετ, τιμάται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1973
για πρώτη φορά μετά το 1885 δυο άνδρες τενίστες, οι Σμιθ και Κόνορς, ισοβαθμούν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
1979
ο Αργεντινός Χουάν Ραμόν Ρότσα μεταγράφεται στην περίοδο του Δεκεμβρίου στον Παναθηναϊκό ως Γιάννης Μπουμπλής κατά παράβαση της νομοθεσίας, που απαγορεύει τις μεταγραφές αλλοδαπών.
1981
ο Ευάγγελος Αβέρωφ εκλέγεται αρχηγός της ΝΔ.
1981
κατά τη διάρκεια του εμφυλίου στο Ελ Σλαβαδόρ μονάδες του κυβερνητικού στρατού σφαγιάζουν στο χωριό Μασότε και στη γύρω περιοχή περίπου 900 άτομα
1987
πεθαίνει ο ηθοποιός Νίκος Σταυρίδης.
1990
θρησκευτικές διαμάχες μεταξύ Ινδουιστών και Μουσουλμάνων στην περιοχή Χιντερμπατάντ οδηγούν στο θάνατο 140 ατόμων.
1991
20.000 διαδηλωτές στα Τίρανα, διαμαρτύρονται για την έλλειψη τροφίμων, ενώ ομάδες πεινασμένων πολιτών λεηλατούν αρτοποιεία και καταστήματα.
1992
στην Αθήνα, πολιτικοί, δήμαρχοι, μαθητές, φοιτητές και συνδικαλιστές πραγματοποιούν μεγάλο συλλαλητήριο για την ελληνικότητα της Μακεδονίας.
1993
καταγγελίες για απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και μεταχείρισης κρατουμένων σε φυλακές της Ελλάδας, καταγράφει έκθεση της ΕΟΚ.
1994
το Νόμπελ Ειρήνης απονέμεται στον ηγέτη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) Γιάσερ Αραφάτ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Γιτζάκ Ράμπιν και τον υπουργό Εξωτερικών, Σιμόν Πέρες. Την ίδια ώρα, στο Ισραήλ, ακροδεξιοί διαδηλώνουν για την απονομή του Νόμπελ στον Αραφάτ.
1995
οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ λαμβάνουν τα πρώτα στοιχεία από την άκατο του διαστημοπλοίου "Γαλιλαίος". Πρόκειται για ένα σήμα που προέρχεται από απόσταση πάνω από 3,7 δισεκατομμύρια χλμ.
1995
οι Καναδικές ομάδες συναντιούνται για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΒΑ. Οι Ράπτορς επικρατούν των Γκρίζλις 93-81.
1997
η ισραηλινή Βουλή θεσπίζει νόμο, που απαγορεύει στους Παλαιστίνιους να κάνουν απογραφή του πληθυσμού τους στην ανατολική Ιερουσαλήμ.
1998
η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης αφαιρεί από το Καταστατικό της τα άρθρα, που αρνούνται το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ.
2000
πεθαίνει σε ηλικία 77 ετών ο θρύλος του ελληνικού ποδοσφαίρου Ανδρέας Μουράτης, γνωστός με το παρατσούκλι "Μισούρι". Διέπρεψε στον Ολυμπιακό και την Εθνική Ελλάδας στη δεκαετία του 50.
2003
οι ΗΠΑ αποκλείουν από την ανασυγκρότηση του Ιράκ εταιρίες χωρών, οι οποίες ήταν αντίθετες στον πόλεμο, λέγοντας πως "αυτό υπαγορεύουν η ασφάλεια και τα συμφέροντά μας". Έντονη είναι η αντίδραση Γαλλίας, Γερμανίας, Καναδά και Ρωσίας.
2006
πεθαίνει ο Χιλιανός δικτάτορας Αουγκούστο Πινοσέτ.
2010
στη πρωτεύουσα Κιγκάλι της Ρουάντα παρουσιάζεται ένα αρχείο που καταγράφει με λεπτομέρειες την γενοκτονία των Τούτσι στη χώρα λίγα χρόνια πριν.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Αυτούς τους παίκτες ψάχνει ο ΠΑΟΚ
- Η Γαλατάσαραϊ... νευρίασε πάλι τον Ομπράντοβιτς (72-62)
- «Καρατιά» ο ένας, «μπουκέτο» ο άλλος! (vds)
- Μπρένα, όλα σε... ένα! (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)
- Ηττα για Ζοτς από τη Γαλατά!
- Αντίπαλοι ΠΑΟ - Νίκη με Σόφο η Μακάμπι
- Φλέβα χρυσού!
- "Κόκκινη κάρτα στη "Gazprom"
- Την Τρίτη η πρόταση για την κατασκευή γηπέδου στη Λεωφόρο
- Καλμαζίδης για Παναθηναϊκό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Το pole dancing της Λάουρα Νάργες (VIDEO)
- Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου (VIDEO)
- Τίτλοι τέλους για το Californication
- Πλάκα σε μεθυσμένο ότι ήταν σε κώμα για 10 χρόνια! (VIDEO)
- Αθλητικές μεταδόσεις (10/12/2013)
- Οι οπαδοί του Ηροδότου τιμούν τον Θέμη
- Ανέστης: Βοήθησα να πάρουμε τον βαθμό
- Η ταινία της ημέρας (10/12/2013)
- Πρόβλημα με Πζιρόφσκι
- Δύο χώρες ερίζουν για τον Γκνάμπρι
- Τελευταία Νέα AEK365
- Σαν σήμερα, 10 Δεκεμβρίου (VIDEO)
- Η ταινία της ημέρας (10/12/2013)
- Αθλητικές μεταδόσεις (10/12/2013)
- Το pole dancing της Λάουρα Νάργες (VIDEO)
- Δύο χώρες ερίζουν για τον Γκνάμπρι
- Μοιρασιά στο «Λίμπερτι»
- Πρόβλημα με Πζιρόφσκι
- Ανέστης: Βοήθησα να πάρουμε τον βαθμό
- Χάβος: Καταπληκτικός ο Ανέστης
- Τίτλοι τέλους για το Californication
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Photos από την προπόνηση στο Yuzhne
- Έμειναν στο «Χ» Σουόνσι και Χαλ
- Η τηλεφωνική επαφή και... η πιθανή συνάντηση
- Στους Σακραμέντο Κινγκς ο Γκέι
- «Καρατιά» ο ένας, «μπουκέτο» ο άλλος! (vds)
- Σκύλος τα... έφτιαξε με αλεπού! (ΦΩΤΟ)
- Ενισχυμένος κόντρα στην ΑΕΚ ο Άρης
- Χάβος: «Να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί»
- 5 άντρες απαντούν στις ερωτήσεις που θα ήθελες να κάνεις στον σύντροφό σου αλλά ντρέπεσαι!
- Παντελής: «Καλό το αποτέλεσμα για τον Πανιώνιο»