Σαν σήμερα, 15 Σεπτεμβρίου

23:12 14/9/2012 - Πηγή: AEK365

608

χειροτονείται πάπας ο Βονιφάτιος Δ, που μετέτρεψε το Πάνθεον της Ρώμης σε χριστιανικό ναό αφιερωμένο στην Παναγία και στους Άγιους Πάντες.

921

η Αγία Λουντμίλα, μάρτυρας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και γνωστή για τις προσπάθειές της να κάνει τους Βοημούς Χριστιανούς, δολοφονείται κατ' εντολή της νύφης της.

973

γεννιέται ο Άραβας μαθηματικός Αλ- Μπιρούνι, ο οποίος υπολόγισε την ακτίνα της Γης, στα 6.339,6 χμ.

1254

γεννιέται ο Μάρκο Πόλο, βενετσιάνος έμπορος και εξερευνητής. [θαν. 9/1/1324]

1620

το πλοίο Mayflower αναχωρεί με

τους πρώτους αποίκους πουριτανούς από το Πλίμουθ της Αγγλίας, με προορισμό την Αμερική.

1789

το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ με την επωνυμία Department of Foreign Affairs μετονομάζεται σε State Department.

1821

άκαρπες αποβαίνουν οι συνομιλίες που διεξάγονται στον Άγιο Αθανάσιο, κοντά στην Τριπολιτσά, ανάμεσα στην ελληνική (Κολοκοτρώνης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Παλαιών Πατρών Γερμανός και Αναγνωσταράς) και την οθωμανική αντιπροσωπεία, για την παράδοση της πρωτεύουσας του Μοριά, που πολιορκείται από τους επαναστάτες.

1821

η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, η Κόστα Ρίκα, η Νικαράγουα και το Ελ Σαλβαδόρ ανακηρύσσουν μαζί την ανεξαρτησία τους από την Ισπανία.

1890

γεννιέται η Αγγλίδα συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων Αγκάθα Κρίστι, η οποία συνέγραψε σχεδόν 80 μυθιστορήματα και δημιούργησε το διάσημο ντετέκτιβ "Ηρακλή Πουαρό". Ανάμεσα στα έργα, που συνέγραψε ήταν το "Φόνος στο Όριεν Εξπρές", "Θάνατος στο Νείλο" κ.α. Μάλιστα, το θεατρικό της έργο η "Ποντικοπαγίδα", είναι το πλέον πολυπαιγμένο θεατρικό στο Λονδίνο. [θαν. 12/1/1976]

1902

αρχίζει η λήψη μέτρων στην Αθήνα εναντίον της χολέρας.

1903

στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης Τζ. Σ. Ουόλτον, κηρύσσοντας τον πόλεμο στην Κου-Κλουξ-Κλαν, θέτει την Οκλαχόμα υπό στρατιωτικό νόμο.

1912

πραγματοποιείται με επιτυχία στο Βόλο συνέδριο για το αγροτικό ζήτημα. Οι εισηγήσεις και οι συζητήσεις περιστρέφονται στο πρόβλημα της αναγκαστικής απαλλοτρίωσης των μεγάλων τσιφλικιών.

1914

τα γερμανικά στρατεύματα, με επικεφαλής τον στρατηγό Πάουλ φον Χίντενμπουργκ και τον στρατηγό Έριχ Βίλελμ Λούντεντορφ, νικούν τα ρωσικά στην περιοχή της Μαντζουρίας.

1916

ο Μικρός Γουίλι, το πρώτο τανκ που κατασκευάστηκε από τους Βρετανούς, χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κατά των Γερμανών στον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο, στη Μάχη του Σομ.

1917

ο Κερένσκι ανακηρύσσει τη Ρωσία σε Δημοκρατία, η οποία δεν θα επιζήσει πάνω από ενάμιση μήνα, καθότι στις αρχές Νοεμβρίου του ίδιου χρόνου θα επικρατήσουν οι Μπολσεβίκοι του Λένιν.

1919

στο στρατοδικείο δικάζονται ο πρώην στρατηγός του Επιτελείου Δούσμανης και οι επιτελείς Μεταξάς, Εξαδάκτυλος κ.α., κατηγορούμενοι για εσχάτη προδοσία.

1920

καταργούνται οι φυλακές του Παλαμηδίου στο Ναύπλιο.

1921

πραγματοποιείται στο

Keywords
Τυχαία Θέματα