Σαρρής: Οι Έλληνες διαιτητές είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη
Η ΕΠΟ προχώρησε στην πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή επειδή, σύμφωνα με τον Γιώργο Σαρρή, κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανεπάρκειες τους με τη διαιτησία και τους διαιτητές οι οποίοι, όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, είναι από τους καλύτερους της Ευρώπης.
Επίσης, ο Γιώργος Σαρρής σημείωσε πως η μεγαλύτερη πληγή του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι οι παράγοντες ενώ για τα στημένα υποστήριξε πως αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει σε όλο
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιώργου Σαρρή στην ιστοσελίδα aixmi.gr
- Θα θέλατε να κάνετε μια σύντομη αποτίμηση της πορείας της εθνικής μας στο Μουντιάλ της Βραζιλίας;
Γ.Σ. Η Εθνική όταν ξεκίνησε είχε έναν στόχο, να πάει στο Μουντιάλ. Ο οποίος επετεύχθη το Νοέμβριο. Ο αμέσως επόμενος στόχος ήταν να περάσουμε ένα γύρο. Κι αυτός ο στόχος επετεύχθη. Θεωρώ ότι αν ήμασταν λίγο πιο προσεκτικοί και λίγο πιο συγκεντρωμένοι, μπορούσαμε να περάσουμε και στους 8 και από κει και πέρα όλα γινόταν. Εν πάση περιπτώσει, ήταν μια πάρα πολύ καλή πορεία, τηρουμένων των αναλογιών.
- Υπάρχει ταβάνι για αυτή την ομάδα;
Γ.Σ. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η ομάδα ΔΕΝ έχει ταβάνι. Και εξηγούμαι.
Πρόκειται για μια πάρα πολύ δυνατή ομάδα τόσο σε βάθος, όσο και σε νοοτροπία νικητή. Κάτι που χαρακτηρίζει, πλέον, τους Έλληνες παίκτες και, κυρίως, αυτούς που μετέχουν σε εθνικές ομάδες από μικρές ηλικίες. Η βάση, η μαγιά όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι εξαιρετικά ποιοτική.
Αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο και παράλληλα βελτιώσουμε ορισμένους τομείς στους οποίους πάσχουμε, μπορούμε να φτάσουμε πάρα πολύ ψηλά. Πιστεύω ότι με τον καινούριο μας προπονητή η πεποίθηση αυτή θα γίνει πράξη.
- Σε ποιους τομείς χωρά βελτίωση;
Γ.Σ. Για πολλά χρόνια η εντύπωση των περισσοτέρων ήταν ότι η ομάδα ξέρει να αμύνεται καλά και να παίζει με αντεπιθέσεις. Θεωρώ ότι από τα δύο παιχνίδια με τη Ρουμανία και έπειτα, με αποκορύφωμα τα ματς του Μουντιάλ, φάνηκε ότι η ομάδα μας μπορεί να παίξει και πάρα πολύ καλό επιθετικό ποδόσφαιρο. Βρισκόμαστε σε μια καμπή στην οποία θα κληθούμε να βελτιώσουμε ορισμένους τομείς στους οποίος υποτίθεται ότι είχαμε αδυναμία, αλλά επί της ουσίας δεν είχαμε.
- Όπως έλεγε και στο ιστορικό του τραγούδι ο Πορτοκάλογλου «ήμασταν πάντοτε παιχτάρες, μα δεν αλλάζαμε μπαλιές». Δεν ξέραμε ότι τελικά ξέραμε να αλλάζουμε μπαλιές.
Γ.Σ. Ακριβώς (γέλιο)
- Τελικά η κρίση έβλαψε το ελληνικό ποδόσφαιρο όπως και τους περισσότερους τομείς της ζωής μας ή αντιθέτως μετά από μια περίοδο αρχικής εσωστρέφειας το ανάγκασε να στηριχτεί στις δικές του δυνάμεις και να αναγεννηθεί μέσα από την επίπλαστη προ κρίσης παρακμή του;
Γ.Σ. Το νόμισμα έχει δύο όψεις:
Οπωσδήποτε η κρίση έβλαψε συσσωρεύοντας κι άλλα προβλήματα στα ήδη υπάρχοντα των ΠΑΕ της Super League και της Football League.
Από την άλλη τα τελευταία χρόνια πολλές ομάδες «αναγκάστηκαν» να βασιστούν μόνο σε γηγενείς, σε έλληνες, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχει μεγάλη παραγωγή νέων ποδοσφαιριστών με πολλά παιχνίδια στα πόδια τους, γεγονός ευεργετικό για τις μικρές εθνικές ομάδες.
- O Σκωτσέζος Hugh Dallas θα είναι ο νέος αρχιδιαιτητής της Superleague μετά από τις πρόσφατες εξελίξεις. Η πρόσληψή του μεταφράζεται ως δείγμα της δικής μας ανεπάρκειας ή αντίθετα πιστεύετε ότι είναι ένα βήμα προς τα εμπρός, μια φυσική εξέλιξη εξευρωπαϊσμού του ελληνικού ποδοσφαίρου;
Γ.Σ. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος και ειλικρινής. Δεν υπάρχει καμία ανεπάρκεια στην Ελλάδα στο χώρο της διαιτησίας. Οι διαιτητές μας είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Οι εκπαιδευτές μας (και συνολικά η ΚΕΔ) επιτελούν εξαιρετικό έργο. Κι αυτό δεν το λέω εγώ. Το είπε η UEFA, το είπε ο ίδιος ο κύριος Dallas, ο οποίος είναι το νούμερο 2 στη διοίκηση της διαιτησίας της ΟΥΕΦΑ, μετά τον κύριο Κολίνα.
«Αναγκαστήκαμε» σαν ΕΠΟ να προχωρήσουμε στην πρόσληψη ξένου αρχιδιαιτητή, γιατί δυστυχώς κάποιοι προσπαθούν να καλύψουν τις ανεπάρκειές τους ασχολούμενοι με τη διαιτησία και τους διαιτητές.
Οι οποίοι είναι το μόνο μέρος του παιχνιδιού του ποδοσφαίρου που δεν διαθέτει φιλάθλους ή στρατούς. Οπότε εύκολα κι ανέξοδα βάλλονται και στοχοποιούνται.
Αν είχαμε στην Ελλάδα διαιτησίες ανάλογες με αυτές που είδαμε σε ορισμένα παιχνίδια του Μουντιάλ, ένας Θεός ξέρει τι θα γινόταν..
- Η Αγγλία θεωρείται από πολλούς η ευρωπαϊκή Μέκκα της διαιτησίας. Εκεί το διαιτητικό λάθος θεωρείται ανθρώπινο και όχι υστερόβουλο όπως στη χώρα μας. Πώς θα μπορέσει να αλλάξει αυτή η καχυποψία του Έλληνα φιλάθλου;
Γ.Σ. Ξέρετε κανένα κράτος στον κόσμο στο οποίο υπάρχουν 12 αθλητικές εφημερίδες, εκ των οποίων οι δέκα είναι οπαδικές; Αυτό τα λέει όλα.
Την παθογένεια τούτη μόνο οι παράγοντες μπορούν να την αλλάξουν. Εμείς όποια προσπάθεια και να κάνουμε πέφτει στο κενό. Μόνο αν κάποια στιγμή οι ίδιοι οι παράγοντες αποφασίσουν ότι πρέπει να προστατεύσουν επιτέλους το προϊόν στο οποίο επενδύουν και όχι να το δυσφημούν, τότε πιθανώς να αλλάξουν επί τα βελτίω τα πράγματα.
Είναι αδιανόητο να υπάρχουν κάθε λογής ανακοινώσεις άμα τον ορισμό του διαιτητή, πριν τον αγώνα, στο ημίχρονο αυτού και μετά το τέλος της αναμέτρησης. Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα και δεν γίνονται πουθενά στον κόσμο.
- Ποιο είναι το τρίπτυχο που πρέπει να διέπει έναν διαιτητή για να είναι πραγματικά καλός; Πολλοί λένε ότι σημαντικό είναι να παίρνει τον αέρα των παικτών από το πρώτο κιόλας λεπτό.
Γ.Σ. Υπήρξα πρόεδρος της ΚΕΔ όσων αφορά τα διοικητικά. Για αυτό που λέτε θα ρωτήσετε έναν ειδικό, διότι απλούστατα εγώ δεν είμαι ειδικός στη διαιτησία.
- Η επίτευξη συμφωνίας με τον πολυνίκη Ιταλό προπονητή Κλάουντιο Ρανιέρι για την ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας της Εθνικής ανδρών, πολλούς μας ξάφνιασε ευχάριστα. Πώς ένα τόσο μεγάλο όνομα αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα και ποιοι οι στόχοι που θέσατε;
Γ.Σ. Νομίζω ότι δεν έχει ξαναέρθει τόσο μεγάλο όνομα προπονητή σε κανένα άθλημα στην Ελλάδα τόσο σε επίπεδο εθνικών όσο και σε επίπεδο συλλόγων. Ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής σε θέματα οργάνωσης είναι εξαιρετικά, πρωτόγνωρα για τα ελληνικά δεδομένα. Ο άνθρωπος από την επομένη της υπογραφής των συμβολαίων έπιασε δουλειά.
- Για να έρθει στη χώρα μας ένας εκ των κορυφαίων Ευρωπαίων προπονητών, μήπως τελικά σημαίνει ότι το προϊόν που πουλάμε είναι ελκυστικό;
Γ.Σ. Το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υποτιμημένο και δυσφημείται συχνά εκ των έσω στη χώρα μας, τη στιγμή που οι ξένοι ανά τον κόσμο, όχι μόνο οι Ευρωπαίοι, το βλέπουν με άλλο μάτι, θετικό φυσικά. Είναι κρίμα να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
- Ποιες είναι οι μεγαλύτερες πληγές του ελληνικού ποδοσφαίρου, τις οποίες θα παλέψετε όσο είστε πρόεδρος της Ομοσπονδίας;
Γ.Σ. Η μεγαλύτερη πληγή είναι αναμφισβήτητα η κακή νοοτροπία των παραγόντων που επηρεάζει κατ' επέκταση τον τύπο και τους οπαδούς. Αν αυτό δεν θεραπευτεί, αν δεν μάθουμε να βλέπουμε τα πράγματα ως είναι, αν δεν δεχθούμε ότι σε κάποιους τομείς της ζωής γίνονται και λάθη, κι ότι τα λάθη είναι ανθρώπινα, δε νομίζω ότι θα αλλάξει κάτι σύντομα.
Επιπρόσθετα η οικονομική κρίση επηρέασε αρνητικά όλα τα αθλήματα με τη βοήθεια από την πολιτεία να μειώνεται δραματικά, θεαματικά στα χαμηλότερα επίπεδα. Για παράδειγμα οι ενώσεις οι οποίες ουσιαστικά καλλιεργούν το ποδόσφαιρο στη χώρα, το 2009 χρηματοδοτήθηκαν με επιχορήγηση 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ φέτος μόλις φτάσαμε τις 440 χιλιάδες.
Δυστυχώς όποιος ασχοληθεί με το ελληνικό - ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, ξέρει πλέον ότι θα χρειαστεί να βάλει το χέρι βαθειά στην τσέπη. Συνέπεια τούτου είναι οι υποψήφιοι επενδυτές ολοένα να λιγοστεύουν, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.
Μια τρίτη παθογένεια είναι σίγουρα οι γηπεδικές εγκαταστάσεις, στην αναβάθμιση των οποίων είχαμε σημειώσει βήματα προόδου τα προηγούμενα χρόνια, όμως τώρα με την παρατεταμένη οικονομική ύφεση, διαφαίνεται ότι μοιραία αρχίζουμε να μένουμε πάλι πίσω.
- Σχετικά με τα περιβόητα «στημένα», τελικά, τί είναι μύθος και τί πραγματικότητα;
Γ.Σ. Θα έλεγα ότι αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα, συμβαίνει σε όλο τον κόσμο. Απλούστατα ζούμε στη χώρα της υπερβολής. Οτιδήποτε έρθει στην ομοσπονδία, το οποίο μια εταιρία στοιχηματικών συμφερόντων έχει χαρακτηρίσει βάσει στατιστικών στοιχείων ως ύποπτο και άξιο διερεύνησης, εμείς το χαρακτηρίζουμε εκ προοιμίου «στημένο» και διεφθαρμένο.
Ως παράδειγμα θα σας πω ότι από τα 13 ύποπτα παιχνίδια που ήρθαν φέτος στην ΕΠΟ από την εν λόγω εταιρία, για τα περισσότερα από αυτά, οι προβλέψεις για μεγάλα πονταρίσματα στο live betting σε συγκεκριμένα σημεία δεν επιβεβαιωθήκαν στην πράξη. Κατόπιν αυτόματα χαρακτηρίζονταν ως αποτυχημένη προσπάθεια «στησίματος».
Οπωσδήποτε είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό. Είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο πρέπει να σκύψουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με το ποδόσφαιρο με μπροστάρη την πολιτεία και να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις.
- Η δική σας πρόταση απτής αντιμετώπισης της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ποια είναι;
Γ.Σ. Εμείς έχουμε κάνει μια συγκεκριμένη πρόταση ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο, την οποία υιοθέτησε η ΟΥΕΦΑ, την οποία καταθέσαμε στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, αλλά δυστυχώς ακόμη απάντηση δεν έχουμε λάβει...
Η πρόταση μας είναι η εξής: Να συσταθεί μια επιτροπή για όλους αυτούς τους φακέλους που κατά καιρούς έρχονται, η οποία θα απαρτίζεται από έναν εξειδικευμένο εν ενεργεία δικαστή που θα ορίσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης, έναν άνθρωπο ειδικό σε τέτοια θέματα, ο οποίος έχει ήδη οριστεί από την ΟΥΕΦΑ και έναν ειδικό της ΕΠΟ.
Σε αυτούς τους τρεις ανθρώπους και μόνο θα αποστέλλονται οι φάκελοι, αυτοί θα επεξεργάζονται τα στοιχεία και θα αποφαίνονται ποιοι από τους αγώνες χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης και ποιοι όχι.
Κι επειδή πάρα πολλές φορές έχω ακούσει τα εξ αμάξης για τούτο, η ΟΥΕΦΑ και η ΦΙΦΑ είναι κάθετες ότι τα σχετικά στοιχεία και οι αγώνες δεν πρέπει επ' ουδενί να δημοσιοποιούνται.
- Κάτι που όμως ποτέ δεν συμβαίνει..
Γ.Σ. Είναι φυσικό όταν ο φάκελος έρχεται στη χώρα, κι εμείς τον στέλνουμε στο υπουργείο, στον αρμόδιο δικαστή και στις διοργανώτριες, ότι από κάπου θα επέλθει διαρροή στον Τύπο. Αυτό πρέπει να σταματήσει.
- Πώς κρίνετε το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου; Πρέπει να αισιοδοξεί ο έλληνας ποδοσφαιρόφιλος;
Γ.Σ. Θεωρώ πως το μέλλον ιδίως των εθνικών ομάδων είναι ιδιαίτερα ευοίωνο. Μετά το 2004 έχει αλλάξει πάρα πολύ τόσο το επίπεδο του έλληνα ποδοσφαιριστή, όσο το οργανωτικό στάτους της ΕΠΟ και ο τρόπος αντιμετώπισης των εθνικών ομάδων. Σε αυτό το κομμάτι είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξος.
Σε επίπεδο συλλόγων, με τις κινήσεις που κάναμε και θα κάνουμε στο μέλλον, αρχής γενομένης από τις αναδιαρθρώσεις των εθνικών πρωταθλημάτων, τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σύντομα. Δεν είναι δυνατόν μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων να έχει πάνω από 70 επαγγελματικά κλαμπ. Πρέπει να μπει μια σειρά. Και θα μπει.
- Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας, συνάδελφος παθολόγος κι αυτός, που ασχολείται έντονα με τα του τοπικού ποδοσφαιρικού ΑΟΚ, ο Ξενοφώντας ο Κροκίδης, υποστηρίζει με θέρμη ότι είναι σύνηθες και απόλυτα φυσιολογικό οι γιατροί να ασχολούνται με τα κοινά και αναλαμβάνουν συχνά ηγετικά πόστα εξουσίας ή διοίκησης. Διότι έχουν μάθει κατά τη διάρκεια άσκησης του λειτουργήματός τους να παίρνουν καθημερινά και σε ελάχιστα δευτερόλεπτα σοβαρές αποφάσεις ζωής ή θανάτου, με αποτέλεσμα να τους καλλιεργείται ενδόμυχα ένα αίσθημα ευθύνης, το οποίο τους βγαίνει αυθόρμητα και απολύτως φυσικά στην ενασχόλησή τους με τα κοινά. Πόσο ασπάζεστε αυτή την άποψη ιατρέ κύριε Σαρρή;
Γ.Σ. Πρώτη φορά το ακούω αυτό (γέλιο) και θεωρώ ότι έχει βάση. Έχει βάση. Ίσως ο συνάδελφος να έχει δίκιο με την ξεχωριστή αυτή προσέγγιση του θέματος.
- Κλείνοντας, υπάρχει κάποιο μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους αναγνώστες τουaixmi.gr;
Γ.Σ. Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρό μας αξίζει πολλά. Μπορεί και πρέπει να παράγει πολιτισμό. Ας το προστατεύσουμε και ας το αναδείξουμε λοιπόν. Ο νομπελίστας συγγραφέας Albert Camus που στα νιάτα του ήταν τερματοφύλακας είχε πει ότι «Όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος, τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο». Για αυτό το ποδόσφαιρο αξίζει να μοχθήσουμε και θεωρώ ότι θα τα καταφέρουμε.
- Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.
Γ.Σ. Κι εγώ. Να είστε καλά.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αθλητικά
- Πού και πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
- Τόσα θα κερδίσει ο Παναθηναϊκός αν περάσει
- Η καραμπόλα που... δείχνει Μήτρογλου και ο... νέος Κάμπελ
- Ανοιχτό του Νάτχο στον ΠΑΟΚ
- Μήτρογλου και Άμραμπατ
- Δεν περνάνε αυτά στον Φλαμινί
- Περιμένουν δώρο Μίτσελ στον Ατρόμητο
- Τα χρήματα που θα πάρει ο ΠΑΟ αν περάσει
- Το «ρίσκο» είναι... άγνωστη λέξη για τον Αναστασίου
- «Θα πρωταγωνιστήσει ο Παναθηναϊκός»
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις AEK365
- Πού και πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
- Τα χρήματα που θα πάρει ο ΠΑΟ αν περάσει
- Σε λίγες μέρες θα παρακαλάνε να ερθουν στην ΑΕΚ
- Κοντά σε Αμραμπάτ ο Ολυμπιακός
- Στον Άρειο Πάγο η δολοφονία της Μάγκι
- Σαρρής: Οι Έλληνες διαιτητές είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη
- Αθλητικές μεταδόσεις (04/08/2014)
- Άφησε κληρονομιά το «Τιτάνια» στο Χαμόγελο του Παιδιού!
- Η ταινία της ημέρας (04/08/2014)
- Μπλατ: Δικαιολογημένο ότι γίνεται στη Γάζα
- Τελευταία Νέα AEK365
- Σαρρής: Οι Έλληνες διαιτητές είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη
- Άφησε κληρονομιά το «Τιτάνια» στο Χαμόγελο του Παιδιού!
- Ομάδα από το Οχάιο θέλει τον Παπαδόπουλο
- Πού και πώς θα βρείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ
- Συμφωνία με Πάρα ο Αστέρας Τρίπολης
- Σε λίγες μέρες θα παρακαλάνε να ερθουν στην ΑΕΚ
- Παραδοχή-σοκ: Χτυπήσαμε το σχολείο, αλλά σημαδεύαμε... μηχανάκι (ΦΩΤΟ)
- Στα χέρια του Σαββίδη το μέλλον του Γκαρσία
- Κοντά σε Αμραμπάτ ο Ολυμπιακός
- Τα χρήματα που θα πάρει ο ΠΑΟ αν περάσει
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αθλητικά
- Θα... βαρεθούμε να τους βλέπουμε
- Ανοιχτό του Νάτχο στον ΠΑΟΚ
- Ο Πάγκαλος, οι τρεις κοπελίτσες και το «ελικόπτερο για την Αργεντινή»
- Τα έχωσε για τα καλά στον διαιτητή ο Μουρίνιο
- Σαρρής: «Παράγοντες, η μεγαλύτερη πληγή»
- Αφήνουν υποσχέσεις
- Καπίνο: "Μπορούσε τη νίκη στο Βέλγιο"
- Ακτινογραφία κουπονιού Δευτέρας
- Πάει Περιστέρι ο Ρανιέρι
- Το... σήκωσε στο Βανκούβερ ο Μάρκος