Σουλτς: Για να το πω ευγενικά, οι σχέσεις Ελλάδας και δανειστών είναι άσχημες

16:02 24/4/2015 - Πηγή: AEK365

Την άποψή του για το ελληνικό ζήτημα κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς σε μια ενώπιος ενωπίω συνάντηση με τον γνωστό οικονομολόγο, Χανς-Βέρνερ Ζιν.
Η συνάντηση των δύο ανδρών έγινε στο πλαίσιο ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο.
Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτήν ο Μάρτιν Σουλτς, όπως μετέδωσε η Die Welt, ανέφερε χωρίς περιστροφές: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας

και δανειστών, είναι - για να το πούμε ευγενικά - άσχημες». Ωστόσο πρέπει να σταματήσουμε, συμπλήρωσε, «να χτυπάμε διαρκώς την ελληνική κυβέρνηση». «Ασφαλώς και υπάρχει πρόοδος στις συνομιλίες για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας», είπε, αλλά υπενθύμισε ταυτόχρονα στην ελληνική κυβέρνηση ότι «όποιος δεν θέλει βοήθεια, δεν μπορεί να βοηθηθεί».
Ο στόχος του Σουλτς είναι σαφής, σύμφωνα με τη Welt: θέλει με κάθε κόστος να αποτρέψει μια έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ. «Ένα Grexit δε θα βοηθούσε σε τίποτα, αντιθέτως θα έφερνε ένα σωρό ζημίες» είπε. Οι συνέπειες θα ήταν «θανάσιμες για την Ελλάδα, οικονομικά και κοινωνικά». Πρόκειται για τη μοίρα 10 εκ. ανθρώπων και «και κανείς δεν θα έπρεπε να πιστεύει, ότι δε θα πρέπει να υποστηρίξουμε τη χώρα και μετά από ένα Grexit».

Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει
Στην άποψη του Σουλτς δε συμφώνησε πάντως ο Χανς-Βέρνερ Ζιν. «Η Ελλάδα έχει χρεοκοπήσει και η στάση πληρωμών μετατίθεται συνεχώς στο μέλλον μέσω πιστώσεων της ΕΚΤ». Θα πρέπει λοιπόν, σύμφωνα με την άποψή του, να υπάρξει μία ξεκάθαρη τομή: «Μόνο με ένα δικό της, σαφώς υποτιμημένο νόμισμα θα μπορέσει η Ελλάδα να γίνει και πάλι ανταγωνιστική».
Αυτό όμως που σύμφωνα με πολλούς Γερμανούς αναλυτές θα ήταν η μόνη συνεπής λύση, για τον Σουλτς είναι ένας επικίνδυνος και λανθασμένος δρόμος. Οι συνέπειες ενός τέτοιου βήματος δεν μπορούν να υπολογιστούν εκ των προτέρων: «Με την κυνική στρατηγική των χρηματαγορών, θα μπορούσε να ξεκινήσει και πάλι η κερδοσκοπία». Γι' άλλους, συμπλήρωσε, αυτό μπορεί να είναι αποδεκτό, αλλά «για εμένα το ρίσκο είναι υπερβολικά μεγάλο».
Η απάντηση του Ζιν ήταν ότι μια αποχώρηση είναι καλύτερη από μια μακροχρόνια αβεβαιότητα. «Αν η Αθήνα αποχωρήσει, και τι έγινε;», είπε χαρακτηριστικά. «Αν η έξοδος της Ελλάδας αποδειχτεί τόσο θετική για τη χώρα, που θα θέλουν κι άλλες να ακολουθήσουν, δε θα έπρεπε κανείς να έχει αντίρρηση. Γιατί όχι, αν αυτό είναι ο καλύτερος δρόμος;» είπε στο περιθώριο του συνεδρίου.
Ο Σουλτς ωστόσο ανέφερε ότι η οικονομική πολιτική έχει και γεωπολιτικές συνέπειες: η Ελλάδα θα μπορούσε να στραφεί σε άλλους συμμάχους. «Θέλετε να δείτε τον ρωσικό έκτο στόλο να αράζει στον Πειραιά»; ρώτησε ο Σουλτς υπενθυμίζοντας στο ακροατήριο ότι η καθαρή οικονομική θεωρία δεν αποτελεί λύση στα προβλήματα της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα