Στη Θεσσαλονίκη παρουσιάστηκε το pontos-news.gr (ΦΩΤΟ)

13:01 6/12/2014 - Πηγή: AEK365

Με το συγκινητικό τραγούδι «Έλα να λέγω σε την Ιστορία», που έγραψε και ερμήνευσε εξαιρετικά ο Βασίλης Καρράς, άνοιξε η αυλαία της παρουσίασης του ανανεωμένου pontos-news.gr, ενώπιον όλων όσοι ήρθαν στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το βράδυ της Παρασκευής. Με τη μουσική, την προβολή βίντεο, αλλά και με τις τοποθετήσεις των ομιλητών ζωντάνεψαν εικόνες από την καθημερινότητα των προσφύγων και τον ξεριζωμό. «Μίλησε» η εκδήλωση για τον ελληνισμό της Ανατολής, του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής

Θράκης, της Κωνσταντινούπολης, της Καππαδοκίας...

Ο Βασίλης Καρράς ερμήνευσε και το αγαπημένο τραγούδι «Πατρίδα μ' αραεύω σε», για να στείλει αμέσως μετά μήνυμα ενότητας: «Ας είμαστε ενωμένοι οι πρόσφυγες, μήπως και δικαιωθούμε κάποτε», είπε.

Στη συνέχεια, σύντομο χαιρετισμό απήυθυνε ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργος Ορφανός. «Μπορούμε να πετύχουμε πολλά, αρκεί να είμαστε ενωμένοι. Η νέα διαδικτυακή πύλη pontos-news.gr μπορεί να συμβάλει στην ενότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο ΥΜΑ-Θ.

Για καταγραφή της ιστορίας και του πολιτισμού των προσφύγων από το pontos-news.gr, το οποίο θα ενδυναμώσει συνειδήσεις και θα αποτελέσει το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον, έκανε λόγο ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης ΝΔ και πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, Σάββας Αναστασιάδης, ενώ η βουλευτής Β' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Λίτσα Αμμανατίδου ανέφερε ότι το pontos-news.gr μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα στη μνήμη, στον πολιτισμό, στην κουλτούρα και στις προωθητικές ιδέες. Για ουσιαστική προβολή του προσφυγικού Ελληνισμού μέσα από το pontos-news.gr έκανε λόγο η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, αναδεικνύοντας επίσης το ζητούμενο της ενότητας.

Στο ρόλο του pontos-news.gr για την προβολή της γλώσσας και του οικουμενικού πολιτισμού αναφέρθηκε ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης, ενώ στη δική του ομιλία, ο εμπνευστής του ανανεωμένου pontos-news.gr, Σάββας Καλεντερίδης, παρουσίασε ένα ιστορικό συνεισφοράς του προσφυγικού Ελληνισμού στην πνευματική και οικονομική άνθηση της καθημαγμένης Ελλάδας, θεσμούς που ίδρυσαν οι πρόσφυγες και λειτουργούν ακόμα. «Το pontos-news.gr ανασυνθέτει την εικόνα που ξηλώθηκε με τον ξεριζωμό και κατά κάποιο τρόπο πραγματοποιεί τον πόθο του γυρισμού», τόνισε.

Την πλοήγηση στις δυνατότητες της διαδικτυακής πύλης έκανε η δημοσιογράφος Έρση Βατού και ο ιδρυτής του pontos-news.gr Γιάννης Κωστελίδης, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με τη μουσική των αδελφών Τσαχουρίδη, που ξεσήκωσαν το κοινό.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας (ΝΔ), Θόδωρος Καράογλου (ΝΔ), Σταύρος Καλαφάτης (ΝΔ), Σίμος Κεδίκογλου (ΝΔ), Απόστολος Βεζυρόπουλος (ΝΔ) και Σταυρούλα Ξουλίδου (ΑΝΕΛ), ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, δήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής και ο πρώην νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Επίσης, ο επίτιμος πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), Γιώργος Παρχαρίδης, ο νυν πρόεδρος τής ΠΟΕ, Γιάννης Αντωνιάδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου, ο πρόεδρος του σωματείου «Παναγία Σουμελά», Γιώργος Τανιμανίδης. Ακόμα επιχειρηματίες, ανάμεσά τους ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδης και ο Δημήτρης Μελισσανίδης καθώς και η πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Μένη Λυσαρίδου.


Η εκδήλωση έκλεισε με εδέσματα και συζήτηση στο φουαγέ του Μεγάρου.

Πηγή: pontos-news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα