«Στο 117,5' για να μην γίνει καμιά στραβή»

12:05 6/7/2014 - Πηγή: AEK365

Τον «παππού», τον Φράντισεκ Φάντροκ τον έλεγαν και «δάσκαλο».

Ανάμεσα σε όλα, λοιπόν, δίδαξε και αυτό που έκανε και ο Λουίς Φαν Χάαλ στον προημιτελικό της Ολλανδίας με την Κόστα Ρίκα. Πριν από 37 ολόκληρα χρόνια, στα δικά μας τα μέρη, ο Τσέχος αλλά με ολλανδική παιδεία προπονητής της ΑΕΚ, με μια αντίστοιχη κίνηση με αυτή του προπονητή της Εθνικής Ολλανδίας είχε στείλει την Ενωση στα ημιτελικά του Κυπέλου UEFA.

Η ΑΕΚ είχε χάσει με 3-0 στην Αγγλία, αλλά με δύο γκολ του Μαύρου και ένα του Μίμη Παπαϊωάννου είχε στην ρεβάνς της Νέας Φιλαδέλφειας ισοφαρίσει το σκορ του πρώτου αγώνα. Το ματς οδηγήθηκε στην παράταση και από εκεί στα πέναλτι.

Όμως, λίγο πριν ολοκληρωθεί το ημίωρο του έξτρα χρόνου, ο Φάντροκ άλλαξε τερματοφύλακα! Στο 117,5 λεπτό. Ο Χρηστίδης στη θέση του Στεργιούδα. Το τι έγινε, γράφτηκε πια στην ιστορία και για την ακρίβεια, γράφτηκε ως η πιο σημαντική στιγμή στην ιστορία της ΑΕΚ.

Ο Χρηστίδης, όπως και ο Κρουλ της Ολλανδίας τώρα, απέκρουσε δύο πέναλτι, το ένα μάλιστα καθοριστικό καθώς ήταν το πέμπτο και αν η ΚΠΡ το έβαζε θα είχε αποκλείσει την ελληνική ομάδα και έστειλε την ΑΕΚ στα ημιτελικά της ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Ο Νίκος Χρηστίδης, ο πρωταγωνιστής της βραδιάς, τα διηγείται όλα αυτά στο www.coppa.gr σαν να έγιναν χθες. Λες και μόλις είχε σηκωθεί η ταμπέλα για την αλλαγή του. Στο 117,5`. «Και ξέρετε γιατί 2,5 λεπτά πριν και όχι όπως στο παιχνίδι της Ολλανδίας που η αλλαγή έγινε απολύτως μελετημένα στο 119`;», μας ρώτησε. «Διότι στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας τότε υπήρχαν δύο χρονόμετρα. Το ένα πήγαινε πιο μπροστά. Για να μην γίνει, λοιπόν, καμία στραβή και λήξει ο διαιτητής το παιχνίδι προτού γίνει η αλλαγή, γιατί μετά τη λήξη της παράτασης δεν θα μπορούσε να γίνει η αλλαγή, ο Φάντροκ την έκανε στο 117,5`». Για να την σιγουρέψει, λοιπόν.

Ο Φάντροκ λένε ότι άλλαξε την προπονητική στην Ελλάδα. Σίγουρα δεν το έκανε με τέτοιες κινήσεις, αλλά με πιο ποδοσφαιρικές. Αλλά σίγουρα, ήταν κι αυτή μια καινοτομία.

Ο Τσέχος, αλλά πολιτογραφημένος Ολλανδός πιθανότατα είχε σχεδιάσει στο μυαλό του τη συγκεκριμένη κίνηση. Ο Χρηστίδης την γνώριζε; «Όχι. Τουλάχιστον δεν είχε πει τίποτα την παραμονή ή την ημέρα του αγώνα. Αλλά είχε ειπωθεί πριν καιρό. Συγκεκριμένα, δύο μήνες πριν παίζαμε με τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη για το Κύπελλο. Μου είχαν πει ότι αν το ματς πάει στα πέναλτι, θα μπω εγώ. Τελικά τότε δεν χρειάστηκε, είχαμε χάσει έναν πέναλτι δέκα λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα και αποκλειστήκαμε».

Είχε αντιληφθεί, λοιπόν, ότι ο Φάντροκ τον υπολογίζει σε περίπτωση που η ΑΕΚ αντιμετώπιζε μια τέτοια διαδικασία στο μέλλον: «Σε εκείνη την εκπληκτική πορεία που κάναμε μέχρι τους 4 του UEFA, όποτε είχαμε αγώνα ρεβάνς κάναμε ειδική προπόνηση για τα πέναλτι. Εγώ που θεωρούσα την προπόνηση ιερότερη και από αγώνα, ήμουν πολύ συγκεντρωμένος. Στα πέναλτι, λοιπόν, είχα πολύ μεγάλη επιτυχία. Ο Φάντροκ ερχόταν πίσω από την εστία και με παρακολουθούσε. Κατάλαβα τότε ότι είχα κεντρίσει το ενδιαφέρον του προπονητή. Περίμενα, λοιπόν, ότι κάποια στιγμή θα έρθει η ευκαιρία μου».

Και η στιγμή ήρθε την... πιο μεγάλη στιγμή για την ΑΕΚ. Ο πρώην τερματοφύλακας της ομάδας, πότε αντιλήφθηκε ότι θα μπει στον αγωνιστικό χώρο; «Μου το είπαν στο ημίχρονο της παράτασης. Αλλά είχα αρχίσει να το καταλαβαίνω. Ο Λάζαρος Παπαδόπουλος έπαιζε με ενοχλήσεις στα τελευταία λεπτά. Αλλά του είπαν να μείνει στον αγωνιστικό χώρο, για να μην σπαταλήσουν την τελευταία αλλαγή. Τότε είχα αρχίσει να σιγουρεύομαι ότι θα μπω. Και να προετοιμάζομαι ψυχολογικά για τη στιγμή. Αγωνιστικά δεν είχα κανένα άγχος, ένιωθα έτοιμος».

Αλήθεια, τι μπορεί να λέει εκείνη την ώρα ο τερματοφύλακας που βγαίνει από την αγωνιστικό χώρο; «Εμένα ο Λάκης Στεργιούδας μού ευχήθηκε καλή επιτυχία. Ημασταν πολύ δεμένη οικογένεια τότε στην ΑΕΚ. Και στο τέλος μού έδωσε τα συγχαρητήρια. Για την ακρίβεια γίναμε όλοι ένα σώμα. Πρώτα με τον κόσμο και μετά όλοι μαζί».

Ο Νίκος Χρηστίδης καταλήγει: «Ο Κρουλ είχε τη στιγμή του. Όπως κάθε παίκτης. Απλώς εγώ χαίρομαι που η δική μου συνδέθηκε με τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της ΑΕΚ».

Πηγή:coppa.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα