Τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕΙ που καταργούνται

09:35 1/2/2013 - Πηγή: AEK365

Tα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ της χώρας που θα εμφανισθούν στο μηχανογραφικό δελτίο, το οποίο θα κληθούν να συμπληρώσουν οι υποψήφιοι για την τριτοβάθμια εκπαίδευση το προσεχές καλοκαίρι, θα μειωθούν κατά 94, ενώ η μείωση του αριθμού των εισακτέων σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ δεν θα ξεπεράσει

το 4% με βάση το σχέδιο "Αθήνα" που παρουσίασε χθες ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
Συγκεκριμένα, τα τμήματα των ΑΕΙ και των ΤΕΙ που εμφανίζονταν στο μηχανογραφικό δελτίο ανέρχονταν σε 480, ενώ φέτος θα εμφανισθούν 386, εκ των οποίων 20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ. Μέχρι σήμερα υπήρχαν 85 σχολές και 533 τμήματα σε 40 Ιδρύματα εκ των οποίων 26 Πανεπιστήμια και 14 ΤΕΙ.
Σημειώνεται πως δεν επηρεάζονται οι στρατιωτικές και εκκλησιαστικές σχολές, καθώς και οι σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και επίσης δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.
Σύμφωνα με τον υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, στο οποίο θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, εκτός του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Το πανεπιστήμιο αυτό θα διοικείται και θα ελέγχεται από ένα ΔΣ, ενώ οι νυν αρχές (πρυτανικές και Συμβούλια) θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά.

Σε αυτό το Ομόσπονδο Ίδρυμα, που θα ονομασθεί «Αδαμάντιος Κοραής», εντάσσονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Γεωπονική Σχολή, το Πάντειο και Χαροκόπειο.
Το κοινό ΔΣ θα κάνει τον «στρατηγικό» σχεδιασμό του Ομόσπονδου Πανεπιστημίου.
Μάλιστα στο πλαίσιο του προγράμματος, θα δημιουργηθεί, επίσης, ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ίδρυμα Αθήνας.
Παράλληλα, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο θα συνδεθεί με πανεπιστήμια του εξωτερικού, στα οποία λειτουργούν έδρες ελληνικών σπουδών.
Τα πανεπιστήμια της περιφέρειας με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα, όπως σας είχαμε γράψει, απορροφώνται από αλλά πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος κόβεται στα δύο: τα μισά τμήματά του (της Λαμίας) εντάσσονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ.
Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Από τις 63 πόλεις πλέον μόνοι οι 51 θα φιλοξενούν κάποια σχολή. 12 πόλεις θα πρέπει να πουν «αντίο» στα τμήματα ή τις σχολές τους και αυτές είναι:

-Ιεράπετρα
-Αγιος Νικόλαος Κρήτης
-Αίγιο
-Αμαλιάδα
-Λευκάδα
-Αργοστόλι
-Ναύπακτος
-Λειβαδιά
-Μουδανιά
-Βέροια
-Εδεσσα
-Νάουσα

Στις φωτογραφίες που ακολουθούν δείτε τα 94 τμήματα που απορροφούνται

Keywords
Τυχαία Θέματα