Βαρουφάκης προς Γερμανούς: Ας ξεπεράσουμε το δάχτυλο

15:02 20/3/2015 - Πηγή: AEK365

Με νέο κείμενο του, γραμμένο στο μπλογκ του στα αγγλικά, ο Γιάνης Βαρουφάκης επιχειρεί να σβήσει τη φωτιά που άναψε από το βίντεο με το επίμαχο δάχτυλο και να αποκλιμακώσει το ψυχροπολεμικό κλίμα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες εβδομάδες τις δηλώσεις Ελλήνων και Γερμανών αξιωματούχων, αλλά και κυρίως μερίδας των ΜΜΕ. Ο Υπουργός Οικονομικών, προσπαθεί να ξαναθέσει τη συζήτηση στη βάση που είχε τεθεί αρχικά. Ότι πρέπει να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση

και για τους Έλληνες και για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Ο Γιάνης Βαρουφάκης, προσπαθεί να ξαναγοητεύεσει τους Ευρωπαίους.
«Κάθε νοήμων άνθρωπος μπορεί να δει πως ένα συγκεκριμένο βίντεο, έχει πάρει διαστάσεις που ξεπερνούν την συγκεκριμένη χειρονομία. Η φασαρία την οποία πυροδότησε, αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η τραπεζική κρίση του 2008 άρχισε να υπονομεύει την κακοσχεδιασμένη νομισματική ενοποίηση της Ευρώπης, οδηγώντας περήφανα κράτη να στραφούν το ένα εναντίον του άλλου
Στις αρχές του 2010, όταν το ελληνικό κράτος απώλεσε την ικανότητα του να αποπληρώνει τα δάνεια που είχε πάρει από τις γαλλικές, τις γερμανικές και τις ελληνικές τράπεζες, εναντιώθηκα έντονα στο ενδεχόμενο ενός τεράστιου νέου δανείου από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους.
Εναντιώθηκα στα δανειακά πακέτα του 2010 και του 2012 από τους Γερμανούς και άλλους Ευρωπαίους φορολογούμενους επειδή:
Τα νέα δάνεια δεν θα έσωζαν την Ελλάδα, αλλά συνιστούσαν μια κυνική μεταφορά των ζημιών, από τα βιβλία των ιδιωτικών τραπεζών στους ασθενείς ώμους των ασθενέστερων Ελλήνων πολιτών. (Πόσοι άραγε από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους γνωρίζουν ότι περισσότερο από το 90% των 240 δισεκατομμυρίων που δανείστηκε η Ελλάδα, πήγαν στα χρηματοδοτικά ιδρύματα και όχι στο ελληνικό κράτος ή στους πολίτες του;)
Ήταν προφανές πως σε μια εποχή που η Ελλάδα δεν μπορούσε να εξυπηρετήσει τα ήδη υπάρχοντα δάνεια, οι συνθήκες λιτότητας που της επιβλήθηκαν προκειμένου να δανειστεί εκ νέου, θα συνέθλιβαν τα εισοδήματα των Ελλήνων, κάνοντας το χρέος ακόμα λιγότερο βιώσιμο.
Το βάρος της «διάσωσης» θα έπεφτε αργά ή γρήγορα στους Γερμανούς και τους άλλους Ευρωπαϊους φορολογούμενους, από τη στιγμή που τα τεράστια χρέη θα γονάτιζαν τους ασθενέστερους Έλληνες, ενώ οι πλούσιοι μετέφεραν τις καταθέσεις τους στην Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.
Η παραπλάνηση των πολιτών και των κοινοβουλίων, στους οποίους το πρόγραμμα διάσωσης τραπεζών παρουσιάστηκε σαν πράξη αλληλεγγύης προς τους Έλληνες, έστρεψε τελικά τους Γερμανούς εναντίον των Ελλήνων, τους Έλληνες εναντίον των Γερμανών και τελικά την Ευρώπη εναντίον του εαυτού της.
Το 2010 η χώρα μας δεν χρωστούσε ούτε ένα ευρώ στην Γερμανία. Δεν είχαμε το δικαίωμα και δεν έπρεπε τότε να δανειστούμε ούτε από Γερμανούς, ούτε από άλλους Ευρωπαίους, από τη στιγμή που το χρέος μας δεν ήταν βιώσιμο.
Τότε είχα διατυπώσει την αιρετική θέση, ότι η Ελλάδα δεν έπρεπε να δανειστεί ούτε ένα ευρώ, χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει αναδιάρθρωση του χρέους και να διαγράψει μέρος των οφειλών της προς τους πιστωτές του ιδιωτικού τομέα. Προέτρεπα μάλιστα τους Ευρωπαίους πολίτες να να πουν στις κυβερνήσεις τους να μην διανοηθούν καν να δανείσουν στην Ελλάδα.
Χωρίς αποτέλεσμα φυσικά. Το ελληνικό κράτος πήρε το μεγαλύτερο δάνειο που έχει δοθεί ποτέ στην οικονομική ιστορία, υπό την προϋπόθεση να εφαρμοστούν πολιτικές λιτότητας που έκαναν τους Έλληνες να χάσουν το 1/4 του εισοδήματος τους, καθιστώντας αδύνατη την αποπληρωμή των δανείων, αλλά δυνατή και υπαρκτή μια χυδαία ανθρωπιστική κρίση».
Ο Γιάννης Βαρουφάκης αναγνωρίζει ότι η συνεχιζόμενη οικονομική κρίση έχει παρασύρει Έλληνες και Γερμανούς σε ένα φαύλο παιχνίδι αλληλοκατηγοριών και απόδοσης ευθυνών.
«Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το τοξικό παιχνίδι αλληλοκατηγοριών και ηθικολογίας. Πρέπει να επικεντρωθούμε σε έναν κοινό σκοπό: Πως θα αναπτυχθεί και μεταρρυθμιστεί η Ελλάδα γρήγορα, ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει δάνεια που δεν έπρεπε να είχε λάβει, ταυτόχρονα όμως προστατεύοντας τους πολίτες της, όπως πρέπει να κάνει κάθε σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.
Σε πρακτικό επίπεδο, η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου του Eurogroup προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να κάνουμε βήματα προς τα εμπρός. Αφήστε μας να την εφαρμόσουμε αμέσως, όπως συμφώνησαν οι ηγέτες μας στη χθεσινή άτυπη σύνοδο των Βρυξελλών.
Κοιτώντας προς το μέλλον, και πέρα ​​από τις τρέχουσες εντάσεις, κοινό μας καθήκον είναι να ξανασχεδιάσουμε την Ευρώπη, έτσι ώστε Γερμανοί και Έλληνες, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους, να μπορέσουμε να ξαναφανταστούμε την νομισματική μας ένωση, ως ένα πεδίο κοινής ευημερίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα