ASSISIbf: Ρομπότ μαθαίνουν σε διαφορετικά είδη ζώων να επικοινωνούν μεταξύ τους

Techblog.gr

Οι μέλισσες είναι ένα από τα πιο σημαντικά έντομα τόσο για τον άνθρωπο όσο και για την φύση, ωστόσο το έντομο αυτό απειλείται αφού αρκετές φορές σημειώνεται σημαντική μείωση του πληθυσμού μέσα σε μία κυψέλη χωρίς να υπάρχει κάποια αιτία.

Η ASSISIbf είχε στόχο να βρει τον τρόπο που λειτουργεί μία κυψέλη με σκοπό να επηρεάσει την συμπεριφορά της. Το project αυτό ξεκίνησε το 2013 και χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το αποτέλεσμα ήρθε μετά από χρόνια έρευνας. Συγκεκριμένα, δημιουργήθηκε

ένα ρομπότ το οποίο μαθαίνει στα ζώα να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με διαφορετικά είδη.

Πιο συγκεκριμένα, τα ρομπότ αυτά επέτρεψαν στις μέλισσες από το Γκράτς της Αυστρίας να λάβουν συνολικές αποφάσεις με μία ομάδα ψαριών που βρίσκεται στην Λοζάνη της Ελβετίας. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά όπου μεταφέρθηκαν πληροφορίες από ένα είδος ζώου σε ένα άλλο. Φυσικά, αυτό συνέβη με την χρήση του διαδικτύου και ρομπότ τα οποία ενεργούσαν ως διαμεσολαβητές και μεταφραστές.

Κύριος στόχος του project ήταν η ανάπτυξη καναλιών επικοινωνίας ανάμεσα σε δύο διαφορετικά είδη ζώων (τις μέλισσες και τα ψάρια) και η διαχείριση του περιβάλλοντος. Όσον αφορά τα ρομπότ, χρησιμοποιούν αλγορίθμους οι οποίοι μαθαίνουν να αλληλεπιδρούν με τα ζώα. Η έρευνα αυτή μπορεί να έχει αντίκτυπο στην γεωργία, την διαχείριση των αποθεμάτων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Τέλος, στην έρευνα συνέβαλλαν έξι Ευρωπαϊκοί θεσμοί από την Αυστρία, τη Κροατία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ελβετία.

Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα