Between Page and Screen, Ένα έντυπο ηλεκτρονικό βιβλίο

23:22 9/2/2012 - Πηγή: TechBlog

Μπορεί να ακούγεται οξύμωρο, αλλά το ποιητικό βιβλίο Between Page and Screen δεν είναι ούτε ένα έντυπο βιβλίο, αλλά ούτε και ένα e-book. Αποτελεί το συνδυασμό και των δύο, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν τα δύο μέσα και να αποκαλυφθούν οι αρετές και των δύο. Πρόκειται για μια ποιητική συλλογή στις σελίδες της οποίας, αντί για το παραδοσιακό έντυπο κείμενο βρίσκονται ευμεγέθη σχήματα κωδίκων QR, οι οποίοι διαβάζονται από την κάμερα του υπολογιστή.

Για να διαβάσετε το περιεχόμενο που κρύβει ένα

QR code, πρέπει να διαθέτετε έναν υπολογιστή με webcam και να πάτε στο κατάλληλο website. Εκεί θα φορτωθεί το κατάλληλο software κι εσείς θα πρέπει να δείχνετε κάθε QR code στην κάμερα. Το software θα διαβάσει τον κώδικα και στην οθόνη σας θα ξεπηδήσει το κείμενο, αλλά σε εντελώς απροσδόκητες animated μορφές που κεντρίζουν την προσοχή και ξαφνιάζουν.

Πίσω από τη σύλληψη του πρωτότυπου αυτού βιβλίου βρίσκεται ο ποιητής Amaranth Borsuk, ο οποίος το έφτιαξε με τη βοήθεια του web developer Brad Bouse. Σίγουρα η τεχνολογία αυτή δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, αφού πρόκειται για μια παραλλαγή τεχνικής επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality), αλλά αν μη τι άλλο, είναι ένα καλό επιχείρημα για όσους δεν πιστεύουν ότι έντυπο και ηλεκτρονικό μέσο ανάγνωσης δεν μπορούν να συμβιώσουν: το μεν βιβλίο δεν μπορεί να διαβαστεί χωρίς τον υπολογιστή, αλλά και ο υπολογιστής δεν μπορεί να παρουσιάσει κάτι χωρίς την πληροφορία από τα έντυπα QR codes.

Πηγή

Keywords
Τυχαία Θέματα