Cisco Networking Academy: Συνέντευξη με τον Δημήτρη Τσαούσογλου

Techblog.gr

To Cisco Academy είναι ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα που έχει δημιουργήσει η Cisco και το προσφέρει μέσω Εκπαιδευτικών Οργανισμών που λειτουργούν ως partners. Η Cisco έχει επαφή με τους partners και αυτοί είναι υπεύθυνοι για τη δημιουργία της ακαδημίας.

Κατά τη διάρκεια της 83η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης είχαμε

την ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Δημήτρη Τσαούσογλου ο οποίος συμμετέχει στο Cisco Academy από το 2001 και έχει περάσει από όλες τις θέσεις, όπως εκπαιδευτής, Instructor Trainer, υπέυθυνος Academy Support Center, ενώ παράλληλα συμμετέχει εθελοντικά σε διάφορες δράσεις του Cisco Academy.

Η 83η Διεθνής Έκθεση Θεσσαονίκης βρίσκεται σε εξέλιξη και θα παραμείνει ανοιχτή έως και την Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου. Το περίπτερο της Cisco θα το βρείτε στο Hall με τις αμερικάνικες εταιρείες, μιας και η Αμερική είναι φέτος η τιμώμενη χώρα της έκθεσης.

Κ. Τσαούσογλου, πείτε μας τι είναι το Networking Academy;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Το Networking Academy είναι ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρέχει προγράμματα για όλες τις ειδικότητες της πληροφορικής: προγραμματισμό, δίκτυα, ασφάλεια δικτύων, Internet of Things (IoT), λειτουργικά συστήματα. Έχει διάφορες βαθμίδες. Ξεκινά από το πολύ απλό και φτάνει σε προγράμματα που φτάνουν σε πιστοποίηση.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1996 και είναι ιδέα της Cisco.

Με ποιο σκοπό ξεκίνησε;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Ξεκίνησε για την κάλυψη των απαιτούμενων θέσεων σε μηχανικούς, που ακόμη υπάρχει. Τότε υπήρχε έλλειψη σε μηχανικούς δικτύου. Με το άνοιγμα της πληροφορικής υπάρχει ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση σε όλο το φάσμα της πληροφορικής και προσπαθεί να καλύψει αυτό το κενό.

Σε ποιους απευθύνεται αυτό το πρόγραμμα;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου μέχρι και σε επαγγελματίες. Στους μαθητές Λυκείου σε άλλες χώρες, το πρόγραμμα είναι ενσωματωμένο στην επίσημη διδακτέα ύλη. Στην Ελλάδα δεν ισχύει αυτό. Γίνεται προσπάθεια όμως να το εντάξουμε στα σχολεία και να τρέχει παράλληλα, ως επιπλέον μόρφωση, εκτός διδακτέας ύλης. Από εκεί και πέρα, πολλοί σπουδαστές πληροφορικής, φυσικής, μαθηματικών, δηλαδή θετικών επιστημών κυρίως, αλλά όχι μόνο, το κάνουν παράλληλα με τις σπουδές τους και φυσικά οι επαγγελματίες ως επιπλέον επιμόρφωση για να πετύχουν κάτι καλύτερο στην αγορά εργασίας.

Έχει κάποιο κόστος το πρόγραμμα;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Οι σπουδαστές καταβάλουν δίδακτρα στην ακαδημία που θα επιλέξουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα.

Πώς βρίσκει κάποιος περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο Web Site του Cisco Academy www.netacad.com. Υπάρχουν λεπτομέρειες για όλα τα Courses, το επίπεδο δυσκολίας, τη διάρκεια, όπως και το “Find an Academy”, όπου μπορείς να αναζητήσεις την κοντινότερη ακαδημία στην πόλη σου.

Τα μαθήματα αυτά είναι υπό τη μορφή σεμιναρίου;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Όχι, δεν είναι σεμινάρια. Ας πάρουμε για παράδειγμα το πιο γνωστό το CCNA Routing and Switching το οποίο διαρκεί 280 ώρες. Είναι το πιο δημοφιλές, διότι είναι εισαγωγικό μάθημα για τα δίκτυα και παρόλο που την ύλη την έχει φτιάξει η Cisco, δε σημαίνει ότι κάποιος που θα τελειώσει θα είναι ειδικευμένος μόνο πάνω σε τεχνολογία Cisco. Περιέχει γενικές αρχές δικτύων, περιλαμβάνει θεωρία, ενώ υπάρχουν πάρα πολλά εργαστήρια που κάνουν οι σπουδαστές σε πραγματικό εξοπλισμό. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι εργοδότες προτιμούν να δουν ότι κάποιος είναι απόφοιτος από κάποιο Academy γιατί ξέρουν ότι έχει κάνει εργαστήρια, έχει δώσει εξετάσεις και έχει ολοκληρώσει ένα απαιτητικό πρόγραμμα, παρά να δουν κάποιον που έχει παρόμοια πιστοποίηση χωρίς να έχει παρακολουθήσει το Academy.

Εκτός από τη συγκεκριμένη εξειδίκευση, πόσες ακόμη υπάρχουν;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Μέχρι το 2011 ήταν μόνο 3-4 εξιδικεύσεις αλλά αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 15.

Απαιτείται φυσική παρουσία;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Αυτό εξαρτάται από την ακαδημία, αλλά λόγω των εργαστηρίων, συνήθως η φυσική παρουσία θεωρείται απαραίτητη.

Ποια είναι η οργάνωση των Ακαδημιών;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Όσον αφορά στην οργάνωση, η Cisco διατηρεί την επίβλεψη, την οργάνωση του προγράμματος, την ανάπτυξη των courses. Από εκεί και πέρα σε κάθε χώρα υπάρχουν τα Academy Support Centers, τα οποία είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη του προγράμματος, για να βρούνε καινούριες ακαδημίες και να τις υποστηρίξουν για να μπορέσουν να λειτουργήσουν. Υπάρχουν τα instructor training centers όπου όταν κάποιος εκπαιδευτικός οργανισμός γίνει ακαδημία θα πρέπει να εκπαιδεύσει τους μαθητές του. Μετά είναι τα Cisco Academy τα οποία περιέχουν τα courses στους σπουδαστές. Πρόκειται για εκπαιδευτικούς οργανισμούς που προσφέρουν τα μαθήματα. Αν θέλει δηλαδή κάποιος να αποκτήσει μια πιστοποίηση θα πρέπει να απευθυνθεί σε ένα Cisco Academy. Αν θέλει ένας εκπαιδευτικός οργανισμός να γίνει ακαδημία θα πρέπει να βρει κάποιο Academy Support Center για να τον βοηθήσει.

Στην Ελλάδα πόσοι έχουν περάσει από τα courses του Academy;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Είναι περισσότεροι από 10.000 από την αρχή του προγράμματος το 2002.

Τι φρέσκο υπάρχει για τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά που ξεκινά;
Δημήτρης Τσαούσογλου: Φρέσκο είναι το Internet of Things, το οποίο έχει να κάνει με το πώς θα συνδέσουμε πράγματα μεταξύ τους που αυτή τη στιγμή δεν συνδέονται και πως από κάθε αντικείμενο που υπάρχει στον χώρο μπορούμε να συλλέξουμε πληροφορία και να την εκμεταλλευτούμε. Ένας χώρος για παράδειγμα που το Internet of Things βρίσκει εφαρμογή είναι η ιατρική και η εξ’αποστάσεως παρακολούθηση ασθενών.
Καινούριο είναι το Cybersecurity, η κυβερνοασφάλεια για το οποίο υπάρχει και πιστοποίηση. Δηλαδή όταν τελειώσει κάποιος το course, μπορεί να δώσει και την επίσημη εξέταση για να αποκτήσει και την πιστοποίηση. Το συγκεκριμένο course έχει διάρκεια περίπου 70 ωρες. Το μοτίβο διδασκαλίας είναι συνήθως δύο τετράωρα την εβδομάδα. Άρα σε περίπου δυόμιση μήνες κάποιος μπορεί να έχει ολοκληρώσει το course. Επίσης καινούριο είναι και η εισαγωγή στον προγραμματισμό με Python. Αυτά είναι τρία hot courses αλλά το κακό είναι ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση. Ίσως δεν τα γνωρίζει καλά ο κόσμος ή δεν έχουμε κάνει κι εμείς ως Εκπαιδευτικοί Οργανσιμοί την απαιτούμενη προσπάθεια να τα γνωστοποιήσουμε Προσπαθούμε και με τη σημαντική συμβολή της Cisco να βρούμε τρόπους να τα κάνουμε πιο γνωστά.

Περισσότερεις πληροφορίες στο www.netacad.com

Techblog.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα